Yargıtay'dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren fazla mesai kararı

15 Ocak 2017 Pazar 15:57
Av. Durdane Baştürk
Av. Durdane BAŞTÜRK'ün Köşe Yazısı:

Konya'da bir fabrikada makine bakım ustası olarak çalışan işçi, (fazla çalışma) ücreti ödenmesine rağmen fazla çalıştırıldığı gerekçesiyle iş sözleşmesini tek taraflı feshetti. İşverenin kıdem tazminatını ödememesi üzerine bu kişi, avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurdu. Konya 1. İş Mahkemesi kararında, iş yerinden gelen bordrolarda fazla çalışma yapıldığının anlaşıldığını belirtti. Fazla çalışmaların ücretinin ödendiği için işçinin bu durumdan (fazla çalışmadan) kaçınamayacağı ifade edilen kararda, fazla çalışmaya karşı çıkmayan davacının yazılı muvafakatı olmadığı gerekçesiyle iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayanmadığı bildirildi. Mahkeme, iş akdini haksız feshettiği gerekçesiyle davacının kıdem tazminatı hakkı kazanamayacağına hükmetti. Bunun üzerine kararın bozulması için dosyayı temyize götürüldü. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.


Yargıtay, bozma kararını şu şekilde açıkladı:
"Davacının, iş sözleşmesini haklı nedenle kendisinin feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatıyla yıllık izin alacağının tahsilini istiyor. Davalı, davacının iş sözleşmesini haksız ve sebepsiz olarak feshettiğini savunuyor. Yasada fazla çalışma süresinin yılda 270 saatten fazla olamayacağı, İş Kanunu'na ilişkin fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının gerektiği, bu onayın her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınması gerektiği bildirilmiştir. Somut olayda davacının her yıl için fazla çalışma yapmaya muvafakat ettiğine ilişkin verdiği bir belge bulunmamaktadır. Davacının fazla çalışmaya kaldığı ve ücretini de aldığı gerekçesiyle kıdem tazminatı talebinin reddi hatalıdır."
 
Yerel mahkeme de Yargıtay'ın bu kararına uydu.


Yargıtay, 'Ücret alınmış olsa dahi 270 saati aşan çalışma insan sağlığına zararlı, işçi bundan kaçınabilir, iş sözleşmesini tek taraflı feshedebilir dedi. Bu karar emsal olacak. 270 saatin üzerinde fazla çalışmalar, işçi lehine tek taraflı fesih sebebi olacak. Kıdem tazminatı alarak işten çıkmasını sağlayacaktır.



 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

SON DAKİKA
TÜRKİYE'DE 1' İ YABANCI UYRUKLU 21 GÖÇMEN KAÇAKÇISI İLE 547 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI
BAŞKAN AKIN, SEBİL'DE WSNAF ZİYATETİ YAPTI
TARSUS'TAN 224 HACI ADAYI KUTSAL TOPRAKLARA UĞURLANDI
BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘GELECEĞİN ANAHTARI: YEŞİL DÖNÜŞÜMLE YÜKSELEN YEŞİL İŞLER’ PANELİ
MESKİ YETKİLİLERİ, “GREEN CITIES AND SMART CITY SUMMIT TECHNICAL VISIT MARCH 2025” ORGANİZASYONUNA KATILDI
GENÇLERİN YENİ ÇALIŞMA ODASI; BÜYÜKŞEHİR OKUMA SALONLARI
YILDIZLAR VE GENÇLERDE 4 MADALYA
BAŞKAN SEÇER 1 MAYIS KORTEJİNDE EMEKÇİLERLE OMUZ OMUZA YÜRÜDÜ
TARSUS’TA 1 MAYIS COŞKUSU MEYDANLARA TAŞTI
MERSİN'DE 15 GENÇ GİRİŞİMCİ, ÇİLEK ve ARICILIK EĞİTİMLERİNİ TAMAMLDI

Mersin Haber ,Mersin