"Avokado Fidanı Dağıtımı Projesi" Kapsamında Üreticilere 3 Bin 250 Fidan Ulaştırıldı! Büyükşehir, Üreticiyi Geliri Yüksek Alternatif Ürünlerle Buluşturuyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, göreve geldiği günden bu yana hayata geçirdiği projelerle tarımsal üretime önemli destekler veren Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde üreticiye umut olacak projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.

02 Ekim 2020 Cuma, 13:46
"Avokado Fidanı Dağıtımı Projesi" Kapsamında Üreticilere 3 Bin 250 Fidan Ulaştırıldı! Büyükşehir, Üreticiyi Geliri Yüksek Alternatif Ürünlerle Buluşturuyor
-

“Avokado Fidanı Dağıtımı Projesi” kapsamında Büyükşehir, tarımsal üretimi desteklemek ve geliri yüksek alternatif ürünleri yaygınlaştırmak amacıyla Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Erdemli ilçelerinde üreticilere toplam 3 bin 250 adet avokado fidanı dağıttı. Büyükşehir’in toplam 206 üreticiye dağıttığı ve “yeşil elmas” olarak tabir edilen avokado meyvesinin fidanları sayesinde üretim çeşitliliği artacak ve bölgede alternatif ürün kaynaklı ekonomik fayda sağlanacak.


232 dekar alan avokado üretimine kazandırılacak

Verdiği fide ve fidan destekleriyle çiftçilerin yüzünü güldüren Büyükşehir Belediyesi, yüksek gelire sahip avokado fidanıyla üreticileri alternatif ürünlere yönlendirmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından % 50 hibeli olarak gerçekleştirilen proje ile üreticiler, dağıtımı yapılan fidanlardan ortalama 4-5 yıl içerisinde ürün elde etmeye başlayacak. Bu sayede 232 dekar alan avokado üretimine kazandırılmış olacak.


Üreticiler 5. yılın sonunda 1 dekar alandan ortalama 1.064 kg ürün alabilecek


“Bacon, Hass, Fuerte, Zutano” olmak üzere 4 önemli çeşit avokado, Akdeniz sahil kesimi koşullarında bölgeye adapte olabiliyor. Bu nedenle sahil kesiminde yer alan Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Erdemli ilçelerinin uygun ekolojik yapıları üreticilere avantaj sağlıyor. Desteklenen üreticilerin 5. yılın sonunda 1 dekar alandan ortalama 1.064 kg ürün alması ve bunun karşılığında brüt 16 bin TL kazanç elde edecekleri dikkate alındığında hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Avokadonun önemli bir gelir kaynağı olabileceğini düşünen üreticiler, fidanlarını teslim almadan önce Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ziraat mühendislerinden uygun dikim zamanı, gübreleme, budama, iklim ve toprak istekleri gibi konularda önemli bilgiler edindi.


“Mersin Büyükşehir olarak desteklerimiz devam ediyor”

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, Başkan Vahap Seçer öncülüğünde tarımın her alanında desteklerin devam ettiğini ifade ederek, “Meyvecilik yapanlardan tarla ziraatı yapanlara, hayvancılığın her kolunda Büyükşehir olarak desteklerimiz devam ediyor. Bugün burada avokado fidanı dağıttık. Bu yıl Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden almış olduğumuz 3 bin 250 fideyi Erdemli, Bozyazı, Anamur ve Aydıncık ilçelerimizde değişik mahallelerimizdeki 206 vatandaşımıza ulaştırıyoruz. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden aldığımız fidanların yüzde 50’sini vatandaşımızdan alıyoruz. Tabii Anamur’da mevcut muz, çilek üretimi devam etmesine rağmen daha fazla katma değeri olan alternatif tarım ürünlerinin de yetişmesi açısından sürdürdüğümüz projeyle 5 yılın sonunda 1 dekarlık alanda avokado üretimi yapan üreticilerimiz yaklaşık 1 tonun üzerinde ürün elde edecekler. Yıllık 16 bin gelirleri olacak” dedi.
Büyükşehir’in gerçekleştirdiği Tarsus Karası, nergis soğanı ve lavanta fidesi dağıtımlarını da hatırlatan Gökçek, “Kasım ayında zeytin ve diğer fidanlarımızın dağıtımlarına devam edeceğiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın her alanında üreticilerimizin ve kırsal mahallerimizin yanındayız” diye konuştu.

“Şu fidanın kıymetini Anamurlu çiftçimiz biliyor”
Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ergun Doğan, muza büyük oranda alternatif olarak görülen avokadonun gelir potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyledi. Kaliteli fidanlar ekip, özenle yetiştirip, düzgün toplayarak ihracata hazırlamaya çalıştıklarını kaydeden Doğan, “Bahçelerimizi modern bir şekilde yapmaya başladık. Prosedür neyse onu yapıyoruz. Tüm ortaklarımızı BATEM’in ve Alata’nın sunduğu kurslara gönderiyoruz, belgeliyoruz. Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir kooperatifiz. Pazarlama için sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer, Hal’den bize bir dükkan tahsis etti. Avokado fidanının maliyeti çok yüksek. Şu fidanın kıymetini Anamurlu çiftçimiz biliyor. Her bir çiftçinin 5, 10, 15’er dönüm yeri var. En küçüğünün 30 tane ağacı olacak. En başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

“Avokado yetiştiriciliğinin kapsamı genişlemeye başladı”
Kaşdişlen Mahallesi Muhtarı İbrahim Erdem kendi mahallesinde de avokado yetiştiriciliğinin arttığını belirterek, “Avokado fidanlarımız geldi, çiftçiye katkı olacağını düşünüyorum. Avokado yetiştiriciliğinin kapsamı genişlemeye başladı. Kozmetik sektöründe de kullanılacağından dolayı pazarının açılacağını, yaygınlaşacağını düşünüyorum. Çiftçiye katkılarından dolayı Vahap Seçer Başkanımız’a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Üreticiler Büyükşehir’in tarımsal desteklerinden memnun
Bozyazı ilçesinden gelen Deniz Çelik, annesi ile birlikte avokado üretimine yeni başlayacaklarını belirterek, “Avokado faydalı bir meyve ve getirisinin daha yüksek olduğunu duyduğumuz için avokadoya yöneldik. 3 dönümlük arazimiz var. Bunun hepsine ekmeyi düşünüyoruz. Sayın Başkanımız destek verdiği için sağ olsun. İyi ki varlar. Devamını getireceğimize inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Başkanımız’a desteklediği için teşekkür ederim”
Avokado yetiştiriciliğinin verim ve getirisinin yüksek olduğunu öğrendiği için üretime başlayacak olan Kaşdişlen Mahallesi’nden Sultan Şimşek ise “Tarım ile uğraşıyoruz. 2 dönüm çileğimiz var. Karadutumuz var. Arasına avokado ekeceğiz. Avokadonun getirisi iyi, verimi iyi” dedi.

“Avokado şu an yeşil elmas diye tabir edilen bir meyve”
Avokado bahçesini kurduğunu anlatan Ali Kaya, Mersin Büyükşehir’in teşviğini öğrendiğinde mutlu olduğunu söyledi. Kaya, “Bu teşvikten yararlanmak için buradayım. Avokado Anamur’da şu anda ciddi bir geçim kaynağı. İrili ufaklı aileler evlerinin önünde hobi olarak ektikleri avokadolardan ciddi gelir elde ediyorlar. Daha büyük bahçeler yapanların ileride avokadodan çok ciddi gelir elde edeceklerini düşünüyorum. Avokado şu an ‘yeşil elmas’ diye tabir edilen bir meyve. En verimli şekilde bu meyvenin yetiştiriciliğinin devam etmesi için teşviklerin devam etmesini diliyorum. Vahap Bey’e bu teşviki verdiği için teşekkür ederiz” ifadelerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”
Bir Dönem Mersin İdman Yurdu’nda Top Koşturan Kamerunlu Futbolcu Joseph Boum Hayatını Kaybetti
Mersin’in Tarsus İlçesinde Yalnız Yaşayan Suna S. İsimli Kadın Evinde Ölü Bulundu
Mersin’in Erdemli İlçesinde Sandık Dolu Depoda Çıkan Yangın Büyümeden Söndürüldü
Mersin Büyükşehir Belediyesi Erkek Basketbol Takımı (Msk), Pizza Lazza Harem Spor’u 81-92 Mağlup Etti
Mersin’de Düzenlenen Euroleague Fınal Four Sona Erdi, Fenerbahçe Alagöz Holding İkinci Kez Avrupa Şampiyonu
Başkan Seçer’den Sma Hastası Mehmet Ali Bebeğin Kampanyasına Destek: “Mehmet Ali’yi Bir An Önce Tedaviye Göndereceğiz”

Mersin Haber ,Mersin