Fransa Milli Meclisi 'soykırımı' inkar edenlerin cezalandırılmasını onaylamadı

PARİS - Fransa Milli Meclisi'nde görüşülen Ermeni soykırım iddialarını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı yeniden görüşülmek üzere komisyona gönderdi.

03 Aralık 2015 Perşembe, 15:34
Fransa Milli Meclisi 'soykırımı' inkar edenlerin cezalandırılmasını onaylamadı
-

PARİS - Fransa Milli Meclisi'nde görüşülen Ermeni soykırım iddialarını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı yeniden görüşülmek üzere komisyona gönderdi.

Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa tasarısı, bu sabah milli mecliste görüşüldü. Görüşme sonrası tasarının oylamasına geçilirken oy kullanan 38 milletvekilinden 26'sı yasa tasarısının yeniden adalet komisyonuna gönderilmesi lehine oy verdi. 12 milletvekili ise bu karara hayır dedi. Böylece "20'nci yüzyıldaki soykırımlar ve insanlığa kaşı işlenen suçları" inkar edenlerin cezalandırılmasını isteyen yasa tasarısı yeniden Milli Meclis Adalet Komisyonu'na gönderilmiş oldu.

Tasarı ile ilgili konuşan Valerie Boyer, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da seçimlerde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılması ile ilgili yasa tasarısı sözü verdiğini hatırlattı. Adalet ve insan onuruna saygı için milletvekillerin hazırladığı tasarıya destek vermesini istedi. Hazırladığı tasarının fade özgürlüğünü sınırlandırmadığını savunan Boyer, tarihçilerin çalışmalarını da kısıtlayıcı bir etkisinin olmadığını iddia etti.

Hükümet adına konuşan Devlet Bakanı Jean-Marie Le Guen ise yasa tasarısının kabul edilmemesini istedi. 20'nci yüzyılda birçok katliamlar yaşandığını bazıları soykırım olarak kabul edildiğini bazılarının ise kabul edilmediğini kaydeden Le Guen, Fransa'nın 'Ermeni soykırımı'nı ise resmi olarak tanıdığını belirtti. Ancak inkarın cezalandırılmasını isteyen ve mecliste kabul edilen yasanın daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini hatırlattı. Daha sonra ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Perinçek kararı ile soykırımın inkarını da suç kapsamına almadığını vurguladı. Jean-Marie Le Guen, Boyer'in hazırladığı tasarının hem politik hem de hukuki olarak kabul edilmesinin uygun olmayacağını söyledi.

Yeniden Adalet komisyonuna gönderilen Ermeni soykırımı iddialarını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören tasarının yeniden meclisin gündemine gelmesinin ise şimdilik zor olduğu belirtiliyor.

Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan ve Ermeni soykırım iddialarını kabul etmeyenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirmişti. Türkiye Fransa'ya nota vermiş, dönemin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da Türkiye'ye çağrılmıştı. Fransa Ulusal Meclisi ve Senato'da kabul edilen yasa, Fransa Anayasa Konseyi tarafından anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde “Orman Benim” Diyerek El Ele Verdik
BAŞKAN BOLTAÇ,  "BAYRAMDA DA HALKIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN GÖREV BAŞINDAYIZ"
MERSİN'DE SİLAHLI SALDIRI:1 AĞIR YARALI
KAYMAKAM TOPSAKALOĞLU, BOZYAZI SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞINI ZİYARET ETTİ
MERSİN ATATÜRK PARKI SAHİLİNDE CANSIN BEDEN DENİZDEN ÇIKARILDI
ÇAMLIYAYLA BELEDİYE BAŞKANI SOFU, SEBİL'DE ESNAFLARA BAYRAM ZİYARETİNDE BULUNDU
BAŞKAN BOLTAÇ, KUVAYİ MİLLİYECİ GAZİLERİNDEN MEHMET TURGUT ARKAN'I EVİNDE ZİYARET ETTİ
KAYMAKAM V. ŞENER'DEN KURBAN SATIŞ YERLERİNİ ZİYARET ETTİ
İTFAİYE ERİ ADAYLARI PARKUR SINAVINA HAZIRLANIYOR
MERSİN SİNEMA OFİSİ, SEKTÖR BULUŞMALARI’NDA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Mersin Haber ,Mersin