Çin’den ABD’ye sert tepki

PEKİN - ABD’nin güdümlü füze donanımlı USS Lassen gemisinin Çin'in hak iddia ettiği adaların yakınına girmesi, Çin’in sert tepkisine neden oldu.

28 Ekim 2015 Çarşamba, 18:33
Çin’den ABD’ye sert tepki
-

PEKİN - ABD’nin güdümlü füze donanımlı USS Lassen gemisinin Çin'in hak iddia ettiği adaların yakınına girmesi, Çin’in sert tepkisine neden oldu.

ABD Savunma Bakanlığı’nın, söz konusu savaş gemisinin Çin’in, kendisine ait olduğunu söylediği ve ayrıca Subi ve Mischief mercan kayalıklarıyla Spratly takımadaları çevresinde ilan ettiği 12 millik bölgeye girdiği açıklamasının ardından bölgede tansiyon yükseldi. Pekin yönetimi, ABD’yi sert şekilde uyardı. Bu çerçevede Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Yesui dün ABD'nin Pekin Büyükelçisi Max Baucus'u Dışişlerine çağırarak, ABD savaş gemisinin girişimi konusunda uyarıda bulundu ve protesto etti.

Zhang, ABD'nin, Çin’in son zamanlardaki ciddi protestosunu hiçe saydığını belirtti ve Lassen gemisinin eyleminin ciddi bir provokasyon olduğunu kaydetti. ABD'nin seyrüsefer özgürlüğü bahanesiyle askeri güç gösterisi yaptığını ifade eden Zhang, deniz ve hava kazalarına yol açma ihtimali olan ve aynı zamanda diğer ülkelerin seyrüsefer özgürlüğünü tehdit eden bu tür eylemlerin, bölge barışına zarar veren girişimler olduğunu söyledi.

ÇİN SAVUNMA BAKANLIĞI DA UYARDI

Bu arada Çin Savunma Bakanlığı da Çin Deniz Kuvvetleri'ne ait Lanzhou adlı füze muhribi ve Taizhou adlı devriye ABD gemisini uyardığını bildirdi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang, ABD’nin tavrının sorumsuzca olduğunu belirterek, "Çin, Nansha Adaları ve yakın sularda tartışmasız egemenliğe sahiptir. Bununla ilgili yeterli tarihi ve hukuki dayanaklar vardır." diye konuştu.
Sözcü Yang, ABD’nin provokasyonun karşılıklı güvene ciddi şekilde zarar verdiğini ve iki ülkenin "yeni tip büyük ülkelerarası ve ordulararası ilişki geliştirme çabalarına" aykırı olduğuna da dikkat çekti. Çinli sözcü ayrıca, ABD’ye hatasını telafi etmesi çağrısı da yaptı.

12 MİL KURALI

Uluslararası denizcilik kurallarına göre bir ülke, doğal adalarının çevresinde 12 millik egemenlik alanı ilan edebiliyor. Bu kural, su altında kalan ve insan eliyle yükseltilen alanları kapsamadığından dolayı, ABD, seyrüsefer özgürlüğü çerçevesinde Çin’in hak iddia ettiği adaların yakınına gittiğini savunuyor.

Pekin yönetimi, geçen yıl, tartışmalı bölgede sular altında kalan mercan kayalıklarını, dev bir sualtı tarama projesiyle adalara dönüştürmüş. Bölgede çalışmalara devam edildiği bildiriliyor.

Uzmanlar, zengin enerji kaynaklarına sahip Güney ve Doğu Çin denizlerinin büyük bölümünde hak iddia eden Çin’in, özellikle ABD ile çıkar çatışması yüzünden karşı karşıya gelme ihtimalinin yüksek olduğunu ve bunun sıcak çatışmaya dönüşebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 16 BİN 881 TL
KADINLARI GÜÇLENDİREN ‘PAZARTESİ BULUŞMALARI’ SÜRÜYOR
Mersin ve Adana, Fuarlarda Tek Vücut: "Hedef ‘Çukurova Fuar Merkezi"
ELEKTRİK HATTI KAYNAKLI YANGINA SU TANKERLİ MÜDAHALE
TARSUS ÜLKÜ ÇİÇEKLERİ MORAL DEPOLADI
EVİN BAHÇESİNDEN KAMYONLAR DOLUSU ÇÖP ÇIKTI!
JANDARMA, 41 YIL KESİNLEŞMİŞ HAPİS CEZASI BULUNAN ŞAHISI YAKALADI
OTOYOL JANDARMASINDAN DRONE DESTEKLİ TRAFİK DENETİMİ
MESKİ İLE ASKİ ARASINDA “BELEDİYE SU KARDEŞLİĞİ PROTOKOLÜ” İMZALANDI
ATALIK TOHUMLARIN YOLCULUĞUNA EŞLİK EDİYOR

Mersin Haber ,Mersin