Çevreye Duyarlılığı İle Örnek Belediye

Atmosferin ve çevrenin her geçen gün kirlenerek küresel ısınmanın kurbanı olduğu bir dünyada, çevreci belediyecilik örneği sergileyerek küresel ısınmanın ve çevre kirliliğinin etkilerini Mersin’de en aza indiren Büyükşehir Belediyesi, çevreci projeleri ile göz dolduruyor.

06 Şubat 2019 Çarşamba, 14:01
Çevreye Duyarlılığı İle Örnek Belediye
-

Yerel yönetim olarak üzerine düşen görevleri fazlasıyla yapan Büyükşehir Belediyesi, çevre kirliliğinin önüne geçerek, vatandaşlara temiz bir Mersin’de yaşama imkanı sunuyor.
Etkin ve verimli bir şekilde çalışmalar yürüten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın projeleri çevreyi hem koruyor hem de ekonomiye katkı sağlıyor.Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri,Deniz kirliliğini önleyen projeleri, denetimler, çöpleri enerjiye çeviren tesisleri, elektrik ve elektronik atıkların dönüştürülmesi projeleri ile hem çevreyi koruyor hem de çevrenin korunması ve kirliliğinin önlenmesi konusunda 7’den 70’e her kesime verdiği eğitimler ile sürdürülebilir bir çevre koruma bilinci aşılıyor.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise çevre ile ilgili yapılan tüm hizmetlerin bilimsel yöntemlerle belirlendiği söylüyor. Yapılan çalışmaların da birçok ödüle layık görüldüğünü ifade eden Başkan Kocamaz,“İnsanlar doğruluğuna inandıkları şeyleri yaparlar. Bu nedenle halkımızda çevre bilinci oluşturmak amacıyla pek çok projeyi hayata geçiriyoruz.İlimizin çevre sorunlarını bilimsel yöntemlerle belirledik. Hizmetlerimizde bu verileri kullanmaya başladık. ‘Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisimiz’ ile 2015 yılında ‘En Çevreci Tesis’ ödülünü kazandık. ‘Evsel Atıklardan Elektrik Enerjisi Üretilmesi’ projemiz ile 2016 Sağlıklı Kentler Birliği Jüri Özel ödülüne layık görüldük. 2017 yılında “En Çok Kişiyle Dünyanın En Büyük Geri Dönüşüm Sembolü’nü oluşturarak Guinness rekorlar kitabına adımızı yazdırdık. 751 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz rekor ile geri dönüşümün önemine küresel ölçekte dikkat çektik”diyor.
Katı Atık Aktarma İstasyonları ile koku kirliliği önleniyor
Evsel atıkların çevreye yaydığı kokuyu önlemek ve katı atık aktarma istasyonlarına olabildiğince hızlı aktarımını sağlamak adına Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından mobil katı atık aktarma istasyonları kuruldu. Katı atık yönetiminin daha verimli ve sürdürülebilir olması, ilçelerin evsel atıklarının düzenli depolama tesisine ulaşımını kolaylaştırmak, ilçe belediyesinin bu yöndeki giderlerini azaltmak ve çevre kirliliğini en aza indirmek amacıyla tüm ilçelerden günlük yaklaşık 1300 ton atık katı atık düzenli depolama tesisine taşınıyor.
Mersin’in çöpü bile değerli
Hizmete girdikleri andan itibaren Mersin Biyokütle Elektrik Santralinde (Mersin Sarıibrahimli Katı Atık Düzenli Depolama Alanında) toplamda, 111.467,01 MW, Tarsus Gürlü Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisinde 15.423,68 MW, Silifke Göksu Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisinde ise 5.564,64 MW enerji üretimi gerçekleştirildi.
Mersin ilinde 3 düzenli depolama alanında (Mersin-Silifke-Tarsus) kuruldukları günden beri toplam 132.455,33 MW enerji üretimi gerçekleştirilmiş olup kapasite artışlarıyla birlikte enerji üretimi de devam etmektedir. Üretilen bu enerji 78 bin hanenin evini aydınlatacak kadar elektriği ortaya çıkardı.
Kullanılmış tekstil atıkları dönüşüyor
Tekstil atıklarının geri kazanımını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Giysi Toplama Kutuları ile kullanılmış kıyafetler Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş lisanslı firmalar aracılığıyla toplanıyor ve yıpranmış olanlar geri dönüştürülürken, kullanılabilir durumda olanlar Büyükşehir Belediyesi Dosteli Market aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
Deniz Araçları’nın Akdeniz’i kirletmesi önleniyor
Akdeniz’in incisi Mersin’in sahip olduğu denizi, alınan deniz denetim botu, katı atıkların deniz yüzeyinden temizlenmesi için alınan fiber tekne ve deniz süpürgesi gibi araçlarla hem denetleniyor hem temizleniyor hem de korunuyor. Ayrıca limanı ile pek çok yük gemisinin geçiş noktası olan Akdeniz’deolası petrol/yağ dökülmesi, sızıntılarının önüne geçilmesi amacıyla Çamlıbel Balıkçı Barınağı tesisinde yer alan Acil Müdahale Ekipmanları ile tam donanımlı bir koruma sağlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Çamlıbel ve Taşucu Limanı tesislerinde barınan deniz araçlarından Çevre İzin/Lisansı alınan Atık Kabul Tesislerinde deniz araçlarından kaynaklı atıklar alınarak denizi kirletmesi önlenirken, ekosistemin en önemli parçası deniz canlıları korunuyor. Küçük deniz araçları için uygulamaya koyulan Mavi Kart Otomasyon Sistemi ile 2014-2018 yılları arasında deniz araçlarından yaklaşık 5 bin 500 ton atıksu toplanarak, deniz kirletmesi önlendi.
Çocuklar eğitimlerle çevreye duyarlı…
Büyükşehir Belediyesi çevre konusunda Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ve sivil toplum kuruluşları ile yaptığı ortak projeler ve okullarda verdiği eğitimlerle genç nesillerin çevreye duyarlı birer birey olarak yetişmesini sağlıyor. Çevre kirliliği, sebepleri, kirliliği önleyici tedbirler, atıklar, geri dönüşüm, iklim değişikliği, küresel ısınma, suyun ve ormanın önemi gibi konulardan oluşan eğitimlerle öğrenciler çevreye duyarlı hale getiriliyor.
Orta Doğu Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü arasında 2018-2019 Eğitim Öğretim döneminde ‘Mersin İli Deniz Biyoçeşitliliği ile Atıkların Biyoçeşitliliğe Etkisinin İlköğretim Çocuklarında Farkındalık Yaratma Eğitimi ve Tehlikeli Denizanalarının İzlenmesi Projesi’kapsamında öğrencilere eğitimler veriliyor.
Anaokullarında yapılan Çevreci Çocuk Çevre Farkındalık Etkinliklerinde ise “Geridönüşüm Perisi” adlı hikaye anlatımı, geri dönüşüm kutularının kullanımı ve “Atık Mobil” atık ayrıştırma oyunu ile çocukların farkındalığı arttırılıyor. 2015 yılından bu yana 172 okulda 20 bin 356 öğrenciye çevre bilinçlendirme ve farkındalık eğitimi verildi.
Elektrikli ve Elektronik Atık Toplama Kutusu
Mersin Büyükşehir Belediyesi, atık maddelerin içerisinde %70’e yakınını kapsayan ve bünyesinde birçok zararlı maddeyi içeren e- atıkların çevreye zarar vermesini önlemek için yeni bir proje başlattı. Büyükşehir, Mersin genelinde belirli noktalara yerleştirdiği toplama kutuları ile e-atıkları toplayarak geri dönüşmesini sağlıyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yürütülen uygulamayla, kullanım ömrünü tamamlamış olan elektrikli ve elektronik atıkların çevreye zararlarının ortadan kaldırılması, ayrıştırılarak, yeniden ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.
Proje ile ev ve işyerlerinde kullanılmayan bilgisayar, telefon, faks, CD çalar, monitör, floresan lambalar, klavye, hoparlör, kumanda, laptop, şarj cihazı gibi cihazlar toplanacak ve geri dönüşüme gönderilecek.
Büyükşehir Belediyesi bu çerçevede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların toplanması için yetkilendirilmiş kuruluş olan TÜBİSAD (Bileşim Sanayicileri ve İşadamları Derneği) ile protokol imzaladı. TÜBİSAD firması toplanan elektronik atıkları lisanslı araçlarla toplayarak, lisanslı bertaraf tesislerine götürecek.
Avrupa destekli Projeler
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından desteklenen “Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitesinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi’ ile ortakları tarafından 2017 yılından beri iklim değişikliğine karşı çıkın projesi yürütülüyor.
Genel amacı Avrupa Birliği iklim politikaları ve mevzuatıyla aşamalı olarak uyumlu hale getirilecek olan yeşil büyümeye yönelik orta ve uzun vadeli iklim değişikliği eylemlerinin belirlenmesi amacıyla ulusal ve yerel kapasitenin güçlendirilmesi olan proje ile başta Mersin Büyükşehir Belediyesi birimlerinden kaynaklanan Karbon Ayak izi tespit edilerek buna neden olan etkenler için düzenlemeler yapılacak. Ayrıca kent merkezinde belirlenmiş pilot bölgelerde karbon ayak izine ve iklim değişikliğine neden olan etkenler tespit edilerek bu etkenlerin önlenmesi için çözüm önerileri getirilip düzenlemeler yapılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin