
11’inci KOBİ Zirvesi’nde konuşan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanvekili Doç. Dr. Mehmet Fahrettin Önder, “Amacımız öncelikle kendi ürünlerimizin dünya ticaretine girmesini sağlamaktır ” dedi.
11’inci KOBİ Zirvesi, Dedeman Otel’de Türkiye Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) , Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve KOSGEB işbirliği ile gerçekleştirildi. “Kobilerin Orta Gelir Tuzağından Kurtulma Stratejileri” temasıyla gerçekleştirilen zirvede TSE Başkanvekili Doç. Dr. Mehmet Fahrettin Önder bir konuşma yaptı.
Konuşmasında kobilere tavsiyelerde bulunan Önder, “Bu belge olmazsa olmaz. Belgelendirme dünya ticaretinde olmazsa olmaz. İlla TSE’den olsun demiyorum. Çünkü biz TSE olarak rekabet ediyoruz. Ama rekabet ederken önceliği kamu hizmetine veriyoruz. Yaptıktan sonra bu alanı özel sektöre bırakıyoruz. Eğer standarda uygun değilse mutlaka bunun kriterlere dönüştürülmesi gerekiyor. Biz kriter de belirliyoruz. Yeter ki KOBİ’ler bize başvursunlar. Biz onun kriterlerini belirleyelim. Kriter belirlediğimiz zaman bu ileride standarda dönüşecektir “dedi.
“AMACIMIZ ÜRÜNLERİMİZİN DÜNYA TİCARETİNE GİRMESİNİ SAĞLAMAK”
“Müşteri Dostu Kuruluş Müşteri Dostu Marka” belgelendirme usul ve esaslarının milli marka olduğunu ve Avrupa’ya ihraç edildiğini belirten Önder “ Şimdi Avrupa standardı haline geldi. Demek ki bizden de bazı şeyler başlaya biliyor. Üçüncüsü ise bizim internet sayfamızdan girerek bizim ne tür hizmetler verdiğimizi görmelerini istiyorum. Gerçekten biz teknolojiyi ileriden takip ediyoruz. Amacımız Öncelikle kendi ürünlerimizin dünya ticaretini girmesini sağlamaktır. Biz bu özgüvene sahibiz. Yeter ki KOBİ’lerimiz araştırıcı olsunlar. Bizimle iş birliği yapsınlar. Sadece bizimle değil tüm belgelendirme kuruluşlarıyla. Belgesi olan konuşuyor. Bu belgeler zamanla tanınmış markaya dönüştüğü zaman zaten netice alınacaktır” şeklinde konuştu.
“KURUM DENİLİNCE AKLA KAMU GÜCÜ GELİYOR”
Ticarette belgelendirmenin üçüncü bir taraf olduğunu söyleyen Önder “ Hukukta alıcı satıcı bir araya gelir sözleşmeyi yapar işlemi tamamlanır. Eskiden böyleydi ama şimdi böyle değil. Buna üçüncü bir taraf girdi. O da nedir belgelendirme. Belgelendirmenin dayanağı ne standardizasyon. Türk Stantları Enstitüsü 61 yıllık bir geçmişe sahip. Gerçekten kurumsal yapısı oturmuş bir kurum. Fakat kurum denilince akla kamu gücü geliyor. Yine bizim halk tabiri var. Devekuşu diye. Devekuşunu biz sorumluluktan kaçmak için kullanıyoruz. Yük taşı diyoruz kanatlarını gösteriyor. Uç diyoruz bu defa da kanatlarını kapatıyor. Bu iki tarafı vizyonu misyonu olan kurumlar için geçerli. Biz bir taraftan standart belirliyoruz. Şuanda 34 bin küsur standardımız var. Bunun 4 bin küsuru milli standardımız. Sadece bize has. 30 bini ise içinde bulunduğumuz dünya standardı” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.