Tandırlardaki ölüm riskini su deposundan fırın yaparak çözdü

Tandırlardaki ölüm riskini su deposundan fırın yaparak çözdü

08 Şubat 2015 Pazar, 11:38
Tandırlardaki ölüm riskini su deposundan fırın yaparak çözdü
-

Tandırlardaki ölüm riskini su deposundan fırın yaparak çözdü

- Van'ın Gevaş ilçesi Göründü Mahallesi'nde yaşayan Yusuf Kaymaz, tandırda ekmek pişiren kadınların işlerini kolaylaştırmak ve ölüm riskini ortadan kaldırmak için su deposundan ekmek pişirme fırını yaptı

VAN - ÖZKAN BİLGİN - Kadınların tandır başında ekmek pişirirken çektiği sıkıntıyı gören Yusuf Kaymaz, evinde su deposu olarak kullandığı kazanı ekmek pişirme fırınına dönüştürdü.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde özellikle kırsal kesimde yaygın olarak kullanılan yer tandırları, kadınlar açısından başta ölüm vakaları olmak üzere birçok risk oluşturuyor.

Kadınların yer tandırında ekmek pişirirken içerisine düşme, dumandan etkilenme, uzun süre eğilmelerinden dolayı sırt problemleri ve çeşitli cilt rahatsızlıkları yaşadığını gören Yusuf Kaymaz, bu sorunları ortadan kaldırmak için evinde su deposu olarak kullandığı kazanı çeşitli işlemlerden geçirerek fırına dönüştürdü.

Kaymaz, yaptığı fırını geliştirip yaygınlaştırarak tandırların ve beraberinde getirdiği sorunların ortadan kaldırılmasını hedefliyor.

AA muhabirine, su deposundan ekmek pişirme fırını yapmasıyla ilgili açıklamada bulunan Kaymaz, evlerinde ağırlıklı olarak tandır ekmeği tükettiklerini belirtti.

Eşinin tandır ekmeği yaptığı günlerde çeşitli şikayetlerde bulunduğunu vurgulayan Kaymaz, eşine yardımcı olmak için böyle bir çalışma yaptığını söyledi.

Kaymaz, su deposu kazanının ekmek pişirme fırınına dönüşümünü şöyle anlattı:

"Su deposunu ilçedeki bir kaynakçıya götürerek iç kısmını bölümlere ayırdık. Bir bölümü ateşin yanması için kullanıyoruz. Ateş olan bölümün üst tarafına demir ızgara bırakarak onların da üstüne kiremit döşedim. Ateşle ısınan kiremitler ekmeğin rahatça pişmesini sağlıyor. En alt bölümde ise küllerin birikmesi ve rahatça boşaltılması sağlanıyor. Fırında bulunan baca sistemiyle de dumanın dışa aktarımı sağlanıyor. Etrafını kerpiçle kapatarak fırının iç kısmındaki sıcaklığın uzun süre muhafaza edilmesini de sağlamış oldum."

Yaptığı fırınla kadınların tek başına ekmek pişirebildiğini kaydeden Kaymaz, "Bu fırında ekmek pişiren kadınlarda dumandan etkilenme, çeşitli cilt sorunlarıyla karşılaşma, sırt ağrısı ve en önemlisi tandıra düşerek ölme veya yaralanma riski ortadan kalkmış oldu" diye konuştu.

Su deposundan yapılan fırında ekmek pişiren Kaymaz'ın yeğeni Yeşim Kaymaz ise uzun yıllardır tandırda ekmek pişirdiklerini bildirerek, mahallelerinde birçok kişinin tandırlar nedeniyle çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını dile getirdi.

Yeşim Kaymaz, bundan böyle rahatlıkla ekmek pişirebileceklerini belirterek, "Artık tandıra düşme, yanma ya da ölüm riskimiz olmayacak. Oturarak rahatlıkla ekmeğimizi pişirebileceğiz. En önemlisi de artık tek başımıza ekmek yapabileceğiz. Eskiden en az iki kişi olması gerekiyordu ki ekmek pişiren kişi sürekli yerinden kalkıp oturmasın. Bu fırın çok rahat ve çok da güzel oldu. Amcama, bu duyarlı ve herkese örnek olması gereken davranışından ötürü teşekkür ediyorum" dedi.

Muhabir: Özkan Bilgin
Yayınlayan: Levent Harman

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER BÜYÜKŞEHİR’LE YAZ BOYU YÜZMENİN KEYFİNİ YAŞIYOR
SEÇER: “BİZİM KAZANCIMIZ VATANDAŞLARIMIZIN MUTLULUĞU”
BAŞKAN YILDIZ’DAN YKS ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE MORAL ZİYARETİ VE BAŞARI MESAJI
SEÇER: “ÇOCUKLARIMIZIN DAHA GÜVENLİ BİR GELECEKTE YAŞAMALARI İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Tarsus'ta Kadın İstihdamı İş Birliği Protokolü Tanıtım Toplantısıı Yapıldı
TARSUS BELEDİYESİ KREŞLERİNDE EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLER KARNE HEYECANI YAŞADI
TARSUS'TA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
Donanım Karşılaştırması: Xbox Series X vs PS5 Slim (Standart)
MERSİN'DE 439 BİN ÖĞRENCİ TATİLE GİRDİ
TARSUS'TA KARNE SEVİNCİ

Mersin Haber ,Mersin