SEÇİM HEYECANI YOK!..

8 Eylül 2015 Salı 02:10
Yusuf ÖZTAN

YENİLENECEK SEÇİMLER ÖNCESİ HEYECAN YOK!..

Türkiye’de seçim bitmez.

Yerel seçim.. Genel seçim, partilerin il ve ilçe teşkilatlarının seçimi, muhtar seçimi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyesi seçimi, oda başkanlarının tesbiti seçimi, dernek seçimi, Okullarda Okul Aile Birliği seçimi..

Velhasıl hayatımızın her anında seçim var..

Seçimlerde istediğiniz olmadı mı, bir yolunu bulup tekrar seçime gitme imkanı da yaratabiliyorsunuz.

Yeter ki ortalık hareketli olsun..

Yeter ki bir daha sandık konulsun..

Kimileri de “yenilen pehlivan güreşe doymaz” sözündeki gibi defalarca  seçim yenilgisi almasına rağmen mübarek her yıl genel seçim yapılsa yok demeyecek..

Şimdilerde yeniden seçime gitmeye hazırlanıyoruz.

Bu seçim Türkiye Cumhuriyeti  tarihinde bir ilk olacak. Yani ilk kez hükümet kurulamaması nedeniyle seçim hükümeti kurularak bir erken genel seçime gidilecek.

Bunun için Yüksek Seçim kurulunun uygulayacağı seçim takviminde süre çok az. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kişiler 31 Ağustos 2015 tarihi itibariyle bu görevlerinden istifa ettiler ve gönüllerinde bulunan partilerden aday adaylığı için müracaatlara başladılar.

1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel

Seçimlerine katılabilecek siyasi partilerden aday olan kişiler halen 25. Dönem milletvekili olan kişilerden de olabiliyor, geçen dönem aday veya aday adayı olanlar veya ilk kez aday adaylığını düşünenler müracaatlarını partilerin genel merkezlerine yapıyorlar.

Önümüzdeki seçim sürecinin kısa oluşu  nedeniyle bu dönem belki de aday adayı olanların sayısı daha çok olacak. Çünkü partilerde de süreç kısa olduğu için ön seçim veya temayül yoklaması yapma imkanı yok. Sadece kanaat önderlerine veya STK’ların yöneticilerine sorulabilir. Bunları düşünenler veya aday gösterilme umudu olanlar aday adaylığı müracaatlarını yapıyorlar.

Bizim Tarsus ve Mersin bölgesinden  seçilen ve halen milletvekililği devam eden siyasiler yeniden adaylık müracaatlarını yaptılar, yapıyorlar. Daha şurda vekil olalı 3-4 ay geçmeden tekrar seçim için müracaat  edenler gereğini yapmaya başladı.

Partilerin aday adaylıklar için başvuru kabul tarihleri  başladı. Sonuçlanma süresi 3 ile 7 Eylül arasında olacak. Sonra aday adaylarının listeleri aday olarak belirlenecek ve son bir ay kala da seçim gezileri için koşturmacalar yaşanacak.

7 Haziran seçimlerinde Tarsus’tan ve Mersin’den meclise 4 parti girdi. Bunlar Ak Parti, CHP, MHP ve HDP. Bu partilerden CHP, MHP ve HDP son anda bir değişiklik olmazsa  aynı listelerini yeniden verecek.

Ak Partide ise bir iki değişiklik gündemde.  İktidarı yeniden tek başına kazanmak isteyen Ak Partide daha önceden olduğu gibi, yeni dönemde de Mersin listesinin ilk sırasına bir bakan konulması düşünülüyor. Bu gerçekleştiği takdirde liste otomatik olarak geriye doğru kayacak.  Bir de Mersin listesinin üçüncü sırasından milletvekili seçilen Kürt kökenli milletvekili Muhsin Kızılkaya’nın yenilenecek seçimlerde Mersin yerine İstanbul’dan aday yapılması düşünüldüğünden  Mersin listesinde ister istemez değişiklik olacak. Her halukarda Ak Partinin listesinde  sıralarda  değişiklik olacak.

7 Haziran’da Mersin listesinde Tarsus’tan seçilebilecek yere bir adayımızın konulmamış olması bu kentteki seçmenleri ve bizleri üzdü. Dolayısıyla bu hatalı liste nedeniyle bence Ak Parti Tarsus’ta da, Mersin’de de istediği oyu alamadı. Bu kez Ak Parti genel merkezi listeleri yaparken daha dengeli davranmalı ve Tarsus’tan bir adayı seçilebilecek yerden listeye koymalı. Bu sırada büyük ihtimalle 3. veya 4. sıra olabilir. Geçen 7 Haziran seçimindeki gibi Tarsus’lu adayı 5. Sıraya koyarlarsa, bu kentten alacakları oy oranı artmaz, aksine düşer.

Bunu düşünen ve genel merkezle temasa geçtiği belirtilen aday adaylarından 24. Dönemde Mersin milletvekilliği yapan Ahmet Uzun’un genel merkezde kendisine yer aradığı ve listeye girmeye çalıştığı duyumları geliyor. Elbette yeniden aday adayı müracaatı yaptığı için, Tarsus’tan da daha çok oy çıkaracağını iddia ettiği için Ahmet Uzun,  3-5 aylık aradan sonra yeniden milletvekili olmak istiyor. Genel merkez Uzun’u ve 4 yılda yaptığı çalışmaları değerlendirip listeye koyar mı, koymaz mı bilinmez. Ama yenilenecek seçimlerde Tarsus’lu olarak listeye girmek isteyen eski ilçe başkanı Hakkı Meniz, Sakarya vali yardımcılığından istifa ederek aday adaylık müracaatı yapan  eski kaymakamlardan A.Rauf Ulusoy, yine Kültür Bakanlığında tanıtım dairesinde görev alan hemşehrimiz Tamer Erdoğan da Tarsus kontenjanı veya adayı olarak listeye girmek istiyorlar. Ak Partinin genel merkezi bu aday adaylarından partisinin oyunu artıracak ve partiye hareketlilik getirecek bir Tarsuslu hemşehrimizi mutlaka listeye koymalıdır. Tarsus’u yine yok sayarsalar yada 5. Sırayı verirseler o zaman Mersin bölgesinde Ak Partinin oylarının artacağına inanmıyorum. Tarsus gibi 240-250 bin seçmeni olan bir lokomotifi kimse yok sayamaz, sayarsa geçen seçimde olduğu gibi vekil sayılarında artış değil düşüş yaşarlar.

Yine bir sözümüzde CHP’ye.. CHP, mutlaka listesine bir Tarsus’luyu ilave etmeli, yada kontenjan sırası olan 4. Sırayı önceki önseçime göre uyarlamalı, sırada hiç değişiklik yapmadan Serdal  Kuyucuoğlu’na hakkını teslim etmelidir.

Henüz bu yazdıklarımız yorum ve temenniler. Yoksa ortalıkta bir seçim heyecanı veya koşuşturmaca yok. Yenilenecek seçimlerde 3 aşağı 5 yukarı aynı sonuç alınırsa o zaman ülkenin selameti için siyasilere görev düşecek ve ister istemez bir koalisyon modeli bulunacaktır. 2016’da tekrar seçim istelmiyoruz. Ona göre..

 

                                                                                      

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti

Mersin Haber ,Mersin