EMEKLİ OLANLARIN YENİDEN ÇALIŞMASI

17 Aralık 2015 Perşembe 22:27
Eren ÖNAL

EMEKLİ OLANLARIN YENİDEN ÇALIŞMASI

 

01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olanlar, emekli olduktan sonra emekli aylıklarını da almak suretiyle 4/a kapsamında çalışabilecek olup, yüklü oranda da sosyal güvenlik destek primi ödemek durumundadır. Emekli çalıştırmanın cazibesi de bir nevi yitmiş olmaktadır.

 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar, ne zaman ve hangi kurumdan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olursa olsun, yeniden 4/a’lı olarak çalışmaya başlarsa, emekli aylıkları kesilmiyor. Bu kişiler, yüzde 32 oranında SGDP ödeyerek emekli aylıklarını almaya devam ediyor. Ekim 2008 öncesi emekli olanlar yeniden 4/b’li olarak çalışmaya başlarsa, yani kendi işlerini kurarlarsa yüzde 15 oranında SGDP ödemek durumundalar.

Emekli olduktan sonra devlette herhangi bir pozisyonda çalışmaya başlayanlarınsa SGDP ödemeleri söz konusu değil. Bu kişilerin emekli aylıkları doğrudan kesiliyor. Dolayısıyla bu kişilerin SGDP ödemesine gerek yok.

Yaşlılık aylığı alırken sigortalı işte çalışanlar , bu süre için geç. m. 14 gereğince sosyal güvenlik destek primi kesilerek çalışmalarını sürdürmek isterlerse , Kurum yaşlılık aylığını kesemez ve ödediği aylıkları da geri isteyemez.

 

2008’den sonra ilk kez sigortalı olmuş isen ve emekliden sonra çalışırsan emekli maaşın kesilir

Emeklilik aylığı bağlandıktan sonra ister 4/a’lı ister 4/b’li olarak tanımlanan, bir çalışma sürecine dahil olan herkes Sosyal Güvenlik Destek Primi(SGDP) ödemek durumundadır.  01.10.2008 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olduktan sonra yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıların yani emekli, olanların, 4/a kapsamında işe girmeleri halinde yaşlılık aylıkları kesilerek SGDP ödeyerek emekli aylıklarını almaya devam ederken çalışmaları artık son bulacaktır.. 01.10.2008 tarihinden itibaren sigortalı olanlar açısından emekli olduktan sonra emekli aylığını almaya devam ederek 4/a ‘lı olarak çalışmak 5510 Sayılı Kanun’un 30 maddesi uyarınca artık mümkün olmayacaktır.

 

Sosyal Güvenlik Destek Primi Ödeyerek Çalışma

506 Sayılı ve 1479 sayılı kanuna tabi olan sigortalılar yaşlılık aylıklarını alırken çalışmak istiyorlarsa sosyal güvenlik destek primi ödemek zorundaydılar.

5510 sayılı Kanun , sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma hakkı konusunda sigortalılar arasında ayırım yapmıştır.

Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş süreler , sigortalılık süresinden sayılmaz ve hizmet birleşmesinde dikkate alınmaz. Hem aylık alıp hem de sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışıp , sonrasında aylıkları iade edip bu süreyi sigortalı süreye eklemek mümkün değildir.

Sosyal güvenlik destek primi yüksek oranına rağmen sadece iş kazası ve meslek hastalığı halinde çalışanın işine yarayabilmektedir.

Yaşlılık aylığı bağlanan sigortalının  , hiç prim ödemeden sigortasız olarak çalıştırılması yasal olmadığı için , çalışmaya başlayınca ya aylığı kesilecek ve tüm primleri ödenecek , ya da sosyal güvenlik destek primi ödeyerek , hem aylığını hem de çalışmasının karşılığı olan ücretini alabilir.

 

BAĞ-KUR’lulara müjde

Emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafımızın emekli aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisinin kaldırılacağı yönünde çalışmalar mevcut durumdadır.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti

Mersin Haber ,Mersin