Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
En büyük yem üreticisi Çin’de son dönemlerde yaşanılan olumsuzluklarla birlikte yem pazarında da dengeler değişti. Yeniden artış eğilimi gösteren yem fiyatları üreticiyi düşündürüyor. Üretici yeni bir tarım ve hayvancılık politikası ile yerli üretimin teşvik edilmesinde ısrarcı.
YÜZDE 60 DIŞA BAĞIMLIYIZ
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri toplantıları aralıksız sürüyor. 4. Meslek Komitesi de sektöründeki mevcut durumu görüşmek, sorun, çözüm ve önerilerini paylaşmak için toplandı. Komite Başkanı Ayhan Bayram yönetiminde yapılan toplantının gündem konusu yem fiyatları oldu. Dünyanın en büyük yem üreticisinin Çin olduğunu ve her üründe olduğu gibi sunduğu fiyat faktörü dolayısıyla tüm yem pazarını elinde tuttuğunu ancak son dönemlerde yaşanılan virüs tehdidi nedeniyle pazarda dengelerin değiştiğini ve bunun da yem fiyatlarına yansımaya başladığını söyleyen Bayram, ‘’Çin dünyanın en büyük yem üreticisi ve pazardaki payı da ciddi oranda. Tabi ki biz ithal yem kullanmaktan yana değiliz. Ancak ne yazık ki yemde yüzde 60 oranında dışa bağımlıyız. Burada da en büyük pazarı Çin elinde tutuyor. Şimdi Çin virüs tehdidi altında. Diğer oyuncular Arjantin, Brezilya ve ABD dünya yem piyasasında daha aktif rol almaya başladılar. Dolayısıyla yem fiyatlarında yeniden bir artış tehlikesi gündemde.’’diye konuştu.
YERLİ ÜRETİM TEŞVİKİ
Yem fiyatlarının özellikle son 3 yıldır düzenli olarak hep artış grafiği verdiğini, hiçbir şekilde inişler çıkışlar olmadığını, bu durumun da üreticiye yansıdığını ifade eden Bayram, şöyle konuştu: ‘’Başta yem olmak üzere sürekli artan girdi maliyetleri söz konusu. Üretici artan girdi maliyetlerini ürüne yansıtıyor. Yansıyan artış vatandaşın alım gücünü zayıflatıyor, esnafın iş gücünü düşürüyor. Yani zincirin halkaları gibi. Şu anda 50 kilogramlık 1 torba yem 85 TL olmuş. Üretici nasıl ayakta kalacak. Şimdi gelen yeni tehditle et kesim fiyatları daha da artacak. Vatandaş 5 TL’lik kırmızı et satın alır hale geldi. Şimdi onu da isteyemeyecek. Biz sektör temsilcileri olarak girdilerimizde önemli yer tutan yem ile ilgili yerli bir politika oluşturulmasını ve öncelikle dışa bağımlılığımızın önüne geçecek üretim politikasını tekrar talep ediyoruz ve bu konuda ısrarcı olduğumuzu her platformda dile getireceğiz.’’
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.