
Çukurova Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle yürütülen yeni teşvik sistemleri ve yeşil dönüşüm projeleriyle, yatırım teşvikleri ve sürdürülebilir üretim projelerinde yeni bir dönem başlıyor. Kalkınma ajansları ve devlet destekleriyle güçlenen programlarla, bölgenin ekonomik ve çevresel hedeflerine ulaşması hedefleniyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından ilan edilen “Sürdürülebilir Büyüme ve Yeşil Dönüşüm Hızlandırıcı Hibe Desteği” ile “Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek” programları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’un yanı sıra ÇKA Genel Sekreteri Rıfat Duran, Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hasan Gül katıldı.
Duran; “Kalkınma ajanslarının rolü artık daha büyük”
Duran; “Kalkınma ajanslarının rolü artık daha büyük”
Açılış konuşmasını yapan ÇKA Genel Sekreteri Rıfat Duran, 2008 yılında başlattıkları teşvik sisteminin başarılı sonuçlar verdiğini ve bugüne kadar yaklaşık 2 bin projeye destek olduklarını belirtti. Duran, 26 kalkınma ajansı aracılığıyla 81 ilde uygulanacak olan yeni program için Dünya Bankası ile 400 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandığını duyurdu. Ayrıca, KOBİ’lere yönelik yönetim danışmanlığı ve teknik destek programlarıyla önemli başarılar elde ettiklerini ifade eden Duran, 30 Mayıs tarihinde yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin 81 ilde dört ürüne ciddi teşvikler sağladığını belirtti. Başvuruların 1 Ağustos’tan itibaren alınmaya başlandığını ve eylül sonuna kadar devam edeceğini açıkladı.
Duran, yeni teşvik sisteminin önemli bir değişiklik olduğunu vurgulayarak, kalkınma ajanslarının rolünün artık daha büyük olduğunu söyledi. Proje başvurularının ajanslar tarafından ön değerlendirildikten sonra bakanlığa gönderileceğini belirten Duran, kalkınma programlarının il ve bölge ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti. Vali, oda başkanları ve sektör temsilcileri ile bir masa toplantısı düzenlemeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.
Kaplan; “Üretim süreçleri, yeşil dönüşüme yönelik projelerle desteklenecek”
ÇKA Program Yönetim Birim Başkanı Ayşegül Kaplan, Temmuz ayında duyurdukları ‘Sürdürülebilir Büyüme ve Yeşil Dönüşüm Hızlandırıcı Hibe Desteği Programı’ hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Adana ve Mersin illerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmeler, kooperatifler ve üretici birliklerinin üretim süreçlerini yeşil dönüşüme yönelik projelerle destekleyeceklerini belirten Kaplan, programın amacının üretim süreçlerinde kaynak verimliliği sağlanması, karbon emisyonlarının azaltılması, çevre dostu teknolojilerin kullanılması ve döngüsel ekonomi üzerine kurulmuş kapsayıcı iş modellerinin oluşturulması olduğunu açıkladı.
Dünya Bankası tarafından belirlenen öncelikler doğrultusunda programın odaklandığı konular arasında iklim değişikliğinin azaltılması, su ve deniz kaynaklarının korunması, döngüsel ekonomiye geçiş, kirliliğin önlenmesi, biyo-çeşitliliğin korunması ve ekosistemlerin restore edilmesi bulunduğunu belirten Ayşegül Kaplan, projelerin bu önceliklere uygun olması gerektiğini vurguladı. Programın toplam bütçesinin 50 milyon TL olduğunu ve destek tutarının 600 bin ile 2 milyon arasındaki projeleri kapsadığını dile getiren Kaplan, mikro ve küçük işletmeler için yüzde 75, kooperatifler ve üretici birlikleri için ise yüzde 90'a kadar destek oranları sağlandığını ifade etti. Projelerin en fazla 12 ay içinde tamamlanması gerektiğini belirten Kaplan, projelerde kırılgan grupların dahil edilmesinin ve sürdürülebilir büyümenin önemli olduğunu vurguladı. Başvuruların 31 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek proje hazırlama eğitimlerine katılarak online sisteme 29 Ağustos'a kadar tamamlanması gerektiğini belirten Kaplan, değerlendirme sürecinin beş aşamadan oluştuğunu ve 15 Ekim'de sonuçların açıklanacağını kaydetti.
Ayrıca, KOBİ'ler için ‘Yönetim Danışmanlığı ve Teknik Destek Programı’nın da bulunduğuna değinen Kaplan, programın toplam bütçesinin 10 milyon TL olduğunu ve firmaların 200.000 TL'ye kadar danışmanlık hizmetlerini karşıladığını ifade etti. Dış ticaret, dijital dönüşüm ve savunma sanayinde tedarikçi olma yetkinliğini geliştirme konularında danışmanlık hizmetleri sunulacağını belirten Kaplan, başvuruların altı aylık süreler içinde yapılabileceğini ve önemli belgelerin doldurulması gerektiğini dile getirdi.
Selekoğlu, “Bu reform, devrim niteliğinde bir değişiklik”
Mersin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Levent Selekoğlu da, Yeni Yatırım Teşvik Sistemi’nin Pazartesi günü yürürlüğe girdiğini açıkladı. “Bu reform, devrim niteliğinde bir değişiklik olup, önceki uygulamalarla kıyaslanamaz seviyede büyük bir adım” diyen Selekoğlu,
“Yeni sistemle birlikte, yatırım teşvikleri sadece vergisel avantajlar sağlamaktan çıkıp, bölgesel vizyon ve önceliklere göre yatırım teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, teşvik mekanizmalarından biri de kalkınma ajansları tarafından koordine edilecek. Yerelde ise başvuruların toplanmasından kalkınma ajansları sorumlu olacak” diye konuştu.
İlan edilen yeni teşvik çağrısıyla, 2 milyon TL üzeri yatırımlar için çeşitli desteklerin önünün açıldığını aktaran Selekoğlu, azami destek tutarının, teknoloji alanında 240 milyon TL, yerel kalkınma bölgelerinde ise 180 milyon TL olacağını belirtti. Ayrıca, Yeni Teşvik Sistemi’nde, yatırım yeri tahsisinde belli şartlar çerçevesinde sağlanacağına da değinen Selekoğlu, Mersin’in 3’üncü bölgeden 2’nci bölgeye getirildiğini bildirdi.
Yerel kalkınma ajansları koordinasyonunda devletin, vergi indirimi, faiz veya kar payı desteği sunacağını kaydeden Selekoğlu, toplam yatırım tutarının yüzde 20’si oranında KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti sağlanacağını ve işveren prim desteğinin ise 8 yıl boyunca devam edeceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.