Vali Ali Hamza Pehlivan, afet ve acil durumlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızı anmak, afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak doğru davranışlara millet olarak hazırlanmak, afet farkındalığını toplumun her kesimine yaygınlaştırmak amacıyla, ülkemizde ilk kez tüm vatandaşlarımızın katılımıyla aynı gün ve aynı saatte (12 Kasım 2022 – 18.57) yapılan Deprem Anı Tatbikatı kapsamında Suphi Öner Öğretmen Evi’nde düzenlenen programa katıldı.
Mersin'de, saat 18.57’de merkezi ezan sistemi olan Muğdat Cami, Tarsus Merkez Cami ve Erdemli Merkez Camisi’ne bağlı camilerden “Afad deprem tatbikatıdır” şeklinde üç kez 30 saniye sürecek bir anons yapılarak tatbikata başlandı..
Vali Pehlivan deprem anı tatbikatı sonrası yaptığı konuşmasında, “Biraz önce İçişleri Bakanlığımızın, AFAD Başkanlığımızın 81 ilde saat 18.57’de uygulamış olduğu deprem anı tatbikatı olan çök-kapan-tutun tatbikatını hep birlikte biz de Mersin İlimizde öğretmenevi yerleşkesinde gerçekleştirdik. 1999’da Düzce'de işte tam da bu saatte bir deprem gerçekleşti. Toplamda otuz saniye sürdü belki normal şartlarda uzun bir süre gibi gelmeyebilir ama deprem için çok uzun bir süre. Otuz saniyede maalesef 845 vatandaşımızı kaybettik. 4948 vatandaşımız da yaralandı. Ben öncelikle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, deprem şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun inşallah. Yaralılara sağlık afiyetler temenni ediyorum. Bugünkü tatbikatın amacı bir yandan depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı anmak, yad etmek, bir yandan da ne zaman, nasıl, nerede olacağını kestiremediğimiz deprem gibi afetlere hazırlıklı olmak ve bu bağlamda da deprem öncesi veya afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında bunu deprem için konuşacak olursak deprem öncesi deprem sırası ve deprem sonrası ne yapmamız gerektiği konusunda bilgi ve bilinç düzeyini arttırmak. Bunu yaparken de toplumun bütün kesimlerinin aynı hassasiyetle, aynı duyarlılıkta hareket etmesini temin etmeye çalışmak. Bu anlayışla geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu tarafından Afet Eğitim Yılı ilan edilmişti. Vatandaşlarımızın bu konudaki bilgi ve bilinç düzeyini arttırma maksadıyla eğitim programları başlatılmıştı. Türkiye genelinde yaklaşık 56 milyon vatandaşımıza ulaşıldı ve bu eğitimler verildi.
İçişleri Bakanlığımız tarafından 2022 yılı ise Afet Tatbikat Yılı ilan edildi. Bu kapsamda en az elli dört bin civarında tatbikat yapmak hedeflenmişken bugün itibariyle 66 binin üzerinde tatbikat gerçekleştirildi. Bu tatbikatlar kamu kurumlarında, özel işletmelerde, fabrikalarda aklınıza gelebilecek bütün mekanlarda yapıldı, uygulandı.
Mersin İlimizde de bu kapsamda 2 binin üzerinde tatbikat bugüne kadar yapıldı. Eğitimlerde de 750 bin vatandaşımıza ulaşıldı. Tatbikat konusunda geçtiğimiz bir hafta içinde, biliyorsunuz önce 3 Kasım'da Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı kurumlarda “çök kapan tutun ve tahliye” tatbikatı yapıldı. 9 Kasım'da Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumunda “çök, kapan, tutun ve tahliye” tatbikatı yapıldı. Bugün de bütün ülke genelinde, hanelerinde vatandaşlarımızı da kapsayacak şekilde gene “çök-kapan-tutun”tatbikatı gerçekleştirildi. Çök, kapan, tutun olarak kısaca ifade edilen ilk anda paniğe kapılmadan yapmamız gereken basit gibi duran ama belki de bir canı kurtaracak olan bu uygulamanın altını bir kere daha çizmiş, önemini vurgulamış oluyoruz.
Bu konuda zaten AFAD İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere burada bulunan, bulunmayan bütün paydaşlarımız deprem başta olmak üzere bütün afet çeşitlerine yönelik eğitimler vermeye bundan sonra da devam edecek. Okullarımızda ve kamu kurumlarında devam edilecek. Özel sektör kurum kuruluşlarında, STK'larda devam edecek. Bu konudaki iş birliği ve bu iş birliğinin uygulamaya, sahaya yansıtılması konusunda biz de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu sürecin yakın takipçisi olacağız. Bu tatbikatın gerçekleşmesinde emeği geçen Afet İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere bu günkü uygulamamıza, tatbikatımıza ev sahipliği yapan Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve katkı katılım sağlayan bütün paydaşlarımıza, kuruluşlarımıza, sivil toplum teşkilatlarımıza teşekkür ediyorum.
Afetlerin yaşanmaması en büyük temennimiz ve duamızdır, ancak pek çok fay hattının geçtiği bir ülke olmamız hasebiyle her an hazırlıklı olmak da görevimiz,sorumluluğumuzdur. Lütfen duyarlı olalım,hazırlıklı olalım.” dedi.
Tatbikata; Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Mezitli Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Cenk Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, kurum müdürleri ile AFAD personeli,İtfaiye ekibi, Milli Eğitim AKUB, KIZILAY, AKUT, Beşir Derneği afet gönüllüleri katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.