Desktop sürüme geç

Uzmanlar uyarıyor Okullardaki güvenliğe öğrenciler de dahil edilmeli

BURSA - Dünya üzerinde yılda yüz binlerce çocuğun yaralanmasına veya ölmesine sebep olan kazalar, okul çağı çocuklarda önemli bir yer tutuyor

19 Kasım 2015 Perşembe, 09:28
Uzmanlar uyarıyor Okullardaki güvenliğe öğrenciler de dahil edilmeli
2015-11-19 09:28:42 -

BURSA - Dünya üzerinde yılda yüz binlerce çocuğun yaralanmasına veya ölmesine sebep olan kazalar, okul çağı çocuklarda önemli bir yer tutuyor. The National Safe Kids Campaign verilerine göre, her yıl 14 yaş ve altında 14 milyondan fazla çocuğun geçirdikleri kazalara bağlı yaralanmaların yüzde 10-25’i okul ve okul civarında meydana geliyor. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ayşegül Nuhoğlu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun okul içindeki personeli koruduğunu, ancak çocukları korumadığını ileri sürdü.

Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 50 binden fazla eğitim kurumunda okul öncesi, temel eğitim ve orta öğretim çağında bulunan 5-18 yaş arası 17 milyon civarında öğrenci, öğrenim görüyor. 800 bin civarında öğretmen, idareci ve personel görev yapıyor. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunuyla, en az bir çalışanı olan tüm işyerlerine, okullara, hastanelere ve apartmanlara 1 Ocak 2013′ten itibaren risk değerlendirmesi yaptırma zorunluluğu getirildi. Okullar dahil tüm işyerlerini içine alan kanuna istinaden analizi yaptırmayan kurumlar çeşitli oranlarda para cezalarına çarptırılıyor.

Risk analizinin, işyerinde, okulda ve hastanede çalışanlar temelinde yapıldığına vurgu yapan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ayşegül Nuhoğlu, şunları kaydetti: “Kurumlarda çalışanları etkileyen riskler dikkate alınarak analiz yapılıyor. Bu sebeple de özellikle okul ve hastanelerde yapının içerisinde olan ama konumu tariflenmeyen hasta ve öğrencilerin durumları yeterince dikkate alınıyor mu? Ülkemiz mevzuatında bu şekilde topluma hizmet verilen alanlarda risk analizi çerçevesi açık olarak ifade edilmemiştir. Dolayısıyla mevzuat dikkate alınarak yapılan risk analizlerinde sadece çocuk oldukları için etkilenmelerine sebep olacak riskler değerlendirme dışı kalabilmektedir.”

RİSK ANALİZİ ÖĞRENCİ VE ÇALIŞAN BİRLİKTE DÜŞÜNÜLEREK YAPILMALI

Ayşegül Nuhoğlu, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 39 ve 78. maddeleri gereğince, öğrencilere okul ve çevresinde sağlıklı, güvenli bir eğitim ve öğretim ortamı sağlanması görevi okul müdürlerine verildiğini söyledi. Nuhoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Okul yönetimi, okul alanı içerisinde ve öğrencilerin okula ulaşımları esnasında olabilecek her türlü tehlikeden öğrencilerini korumak ve güvenliklerini sağlamakla sorumludurlar. Öğrencilerin faaliyetlerinden kaynaklanan risklerin çoğu, az riskli olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle doğru ve yeterli bir risk değerlendirmesiyle ve alınacak önlemlerle kaza riskleri tümüyle önlenebilir. Her bir okul bulunduğu yer, bina yapısı, kat sayısı, laboratuvarlar, ulaşım, ısınma, servis, sınıf, yemekhane, kantin, okul bahçesi, okul çevresi trafiği, spor salonu gibi alanlar ayrı olarak öğrenci temelinde değerlendirilmelidir. Bu konuda okul yönetimine önemli görev düşmektedir.”

Ayşegül Nuhoğlu’nun verdiği bilgilere göre okullarda şunlar yapılmalı: “Risk değerlendirmeli (zorunluluk 1 Ocak 2013’de başladı). Çalışanlara İş Sağlığı Güvenliği eğitimi verilmeli. Acil durum planlarının hazırlanması (yangın, deprem vb). Az tehlikeli grupta ve 50’den az çalışanı olanlar 01 Temmuz 2016 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alınmalı.”

Eğitimlerin müfredata dahil edilmesi gerektiğine işaret eden Ayşegül Nuhoğlu, “Bu kapsamda Bakanlık İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nce okullarda eğitim programları düzenlemiş, pilot olarak seçilen okullarda risk değerlendirmesi çalışmaları yapılmış ve ‘Eğitim Okulları İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi’ hazırlanmıştır. Böylece öğrenciler sağlık ve güvenlik konularına ilişkin riskler hakkında bilgilendirilmeleri, doğru davranış modellerini kazanmalarına yönelik beceri eğitimleri almaları amaçlanmıştır. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğinden de hareketle, tüm okullarımızda bu eğitimlerin müfredata dahil edilmeleri ve çocukların acil durumlarda neler yapmaları gerektiği tatbikatlarla öğretilmelidir.” dedi.

Ayşegül Nuhoğlu, öğrencilerin sağlığı için her okul yönetiminin şu soruları cevaplaması gerektiğini söyledi: “Mevzuat gereği yapılan risk analizi çocuklarımızın güvenliğini kapsıyor mu? Okullarımız standartlara ne kadar uyuyor? Gerekli denetimler yapılıyor mu? Çocukların güvenli eğitimi için görsel materyaller hazırlanmış mı? Okul revirleri acil durumlarda gerekli müdahaleyi sağlayacak donanım var mı? Acil durumlar için yeterli sayıda ve yetkinlikte personel eğitilmiş mi? Acil durum personeli için öğrenci sayısı dikkate alınmış mı? Okullarımızda yangın merdiveniniz var mı? Acil çıkış için binanız uygun mu? Yangın merdiveninde kaçmayı engelleyecek herhangi bir engel var mı? Asansör varsa yeşil etiket var mı? Asansörlerin periyodik kontrolleri yapılıyor mu? Doğalgaz varsa tesisatının periyodik kontrolü yapılıyor mu? Yangın söndürme cihazları kontrolden geçiriliyor mu? Elektrik tesisatında kaçak akım rölesi mevcut mu? Elektrik tesisatı periyodik kontrolden geçiriliyor mu?” CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
BAŞKAN SEÇER, ABDURRAHMAN TUTDERE’Yİ ZİYARET ETTİ
MERSİN'DE OTOMOBİL İLE DRİFT YAPAN SÜRÜCÜYÜ MERSİN JANDARMASI YAKALADI
Mersin'de Doğal Gençleştirme Sahaları Kontrol Edildi
Müftü Yığman, Uzman Vaiz Özsaraç’ın Babasının Cenaze Namazını Kıldırdı
TARSUS TSO, 1831 TARİHLİ TARSUS'UN NÜFUSU VE İDARİ DURUMU ADLI KİTAP TANITTI
BAŞKANVEKİLİ ŞENER'DEN HUZURKENT POLİS KARAKOL AMİRLİĞİ'NE ZİYARET
Mersin'de Yük ve Nakliye Firmalarının Trafik Güvenliği Toplantısı
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN TEMMUZ AYI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BÜYÜKŞEHİR, ARAÇ FİLOSU’NUN BAKIM VE ONARIMINI KENDİSİ YAPIYOR
LGS TERCİHLERİ BÜYÜKŞEHİR KURS MERKEZLERİ’NDE YAPILIR

Mersin Haber ,Mersin