Uzmanlar, Mersin’de "Patent, Tescil, Tasarım, Marka ve Coğrafi İşaret" Kavramlarını Anlattı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Sınai Mülkiyet Hakları Semineri” düzenledi. Meral Seçer’in de katıldığı seminerde, Mersin’de faaliyet gösteren kooperatifler ve ilçe belediyelerinden temsilciler de yer aldı.

29 Şubat 2020 Cumartesi, 22:56
Uzmanlar, Mersin’de "Patent, Tescil, Tasarım, Marka ve Coğrafi İşaret" Kavramlarını Anlattı
-

Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan 4 uzmanın yaptığı sunumlarda, patent, tescil, tasarım, marka ve coğrafi işaretler hakkında bilgiler verildi. Seminerde zengin üretim kapasitesine sahip, Mersin’de yetişen ürünlerin coğrafi işaretleri ve katma değer oluşturacak ürünlerin markalaşması konuları da ele alındı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen “Sınai Mülkiyet Hakları Semineri”nde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan uzmanlar Semih Saraç, Fikret Kurşun, Emre Güllü ve Suzan Kılıç Daldal, patent, tescil, tasarım, marka ve coğrafi işaretler hakkında sunum yaptı.
Seminerde Meral Seçer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş ve Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu’nun yanı sıra Mersin’de faaliyet gösteren kooperatiflerden ve ilçe belediyelerinden temsilciler de yer aldı.
Buluş kavramından bahsedilip patentin önemi anlatıldı
Semih Saraç’ın yaptığı “Patent/Faydalı Model Temel Kavramı” sunumuyla başlayan seminerde, buluş kavramından bahsedildi. Bir probleme teknik bir çözüm getiren yeniliklere buluş denildiğini belirten Saraç, bu yeniliklerin makine, ürün, kimyasal bileşik veya bir yöntem olabileceğini söylerken, bilinen bir makine, ürün veya yöntemde yapılan geliştirme de olabileceğini kaydetti. Saraç, patentin de bu noktada buluş sahibinin üretim, satış ve kullanım haklarını koruduğunu ifade etti.
Sınai Mülkiyet Hakları içinde “tasarım”
“Tasarım Kavramı, Tescili ve Tescil Sonrası İşlemler” sunumunu yapan Fikret Kurşun, Sınai Mülkiyet Hakları’nın, bir çaba sonucu ortaya çıkan yeniliği ve gelişmeyi hedefleyen haklar olduğunu belirterek, tasarım kavramının da bu noktada önemli olduğuna dikkat çekti. Tasarım tanımına örnekler veren Kurşun, bunları endüstriyel tasarımlar, grafik tasarımı, moda tasarımı ve iç mimar tasarımı biçiminde sıraladı.
Markalaşma sürecinde izlenecek yollardan bahsedildi
Uzmanlardan Emre Güllü, “Marka Kavramı, Tescili ve Tescil Sonrası İşlemler, Marka Uygulama ve Başvuru Süreci” sunumunda ilgili mevzuatlar ve başvuru süreçlerinden bahsetti. Güllü, markanın bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlamaya yaradığını belirtti. Güllü, ilgili mevzuatlara göre markalarda birlik ülkelerine ait armaların, bayrakların, devlet amblemlerinin yanı sıra dini sembolleri içeren işaretlerin de ‘Marka Mutlak Ret Nedenleri’ arasında yer aldığından söz etti.
Mut zeytinyağı ve Tarsus humusu örnekleri verildi
“Coğrafi İşaret Kavramı, Tescili ve Tescil Sonrası İşlemler, Cİ Uygulama ve Başvuru Süreci” sunumu yapan Suzan Kılıç Daldal, coğrafi işaret kavramının belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleştirilmiş ürünü gösteren işaret olduğunu söyledi. Coğrafi işarette menşe adı ve mahreç işaretinden bahseden Daldal, hammadde temini ile üretim sürecinin tamamının söz konusu coğrafyada yapılması durumunda, menşe adı, ürünün ün veya üretim sürecinden en az bir tanesinin söz konusu alanla ilişkili olması durumunda da mahreç işaret taşıyabileceğini belirtti. Geleneksel ürün kavramına da değinen Daldal, menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az 30 yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan adlara, geleneksel ürün adı denildiğini söyledi. Daldal, Mersin’den menşe adı ve mahreç işareti taşıyan ürünlere Mut zeytinyağı ve Tarsus humusu örneklerini verdi.
Coğrafi işaret kavramı, katılımcıların odak noktası oldu
İlçe belediyeleri ve kooperatiflerden temsilciler de söz alarak, coğrafi işaret kavramı hakkında sorular sordu. Kentin farklı noktalarında birçok zengin ürün çeşidinin yer aldığını belirten katılımcılar, bu ürünlerin Mersin’in bir değeri olduğunu belirterek, coğrafi işaretinin alınması konusunda ayırt edici noktaları uzmanlara danıştı. Ayrıca, katılımcılar, var olan ürünlerin katma değere dönüştürülerek, markalaştırılması hakkında da merak ettiklerini uzmanlara sordu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin