Üreticinin Yüzü Gülüyor Piyasası 90-210 TL Arasında Değişiyor

Mersin'de üretiliyor her yıl rekolte yükseliyor.

15 Ağustos 2018 Çarşamba, 09:18
G: 15.08.2018 - 09:20
Üreticinin Yüzü Gülüyor Piyasası 90-210 TL Arasında Değişiyor
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
ANTEP FISTIGI HASADI ÜÇÜNCÜ YILINDA DA YÜZ GÜLDÜRÜYOR
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor’ projesi üçüncü yılında da meyvelerini vermeye devam ediyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor’ projesi üçüncü yılında da meyvelerini vermeye devam ediyor. Sunulan destekler sayesinde Mersin'de katlanarak artan Antep fıstığı hasadı, üreticilerin yüzünü güldürüyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi sayesinde, 2016 yılından bu yana Silifke, Gülnar ve Mut ilçelerinde fıstık üretiminde kalite ve verimi artırmaya yönelik kırsal kalkınma projesiyle bölgedeki ekonomik hayata katkı sağlanıyor. Bugüne kadar çekirdekten hasada kadar sayısız destek ve projelerle üreticinin yanında olan Büyükşehir Belediyesi, Antep fıstığı ile ilgili hayata geçirdiği ‘Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor’ projesi ile Mersin'de üretimi katlayarak, bereketli bir hasat sezonu geçiriyor.
Aile bütçesine katkı sağlanıyor
Türkiye için stratejik bir tarımsal değere sahip olan Antep fıstığı üretiminde verim ve kaliteyi artırmak, rekabetçi ve sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje sayesinde bölgede sinerji yaratılarak binlerce insanın hayat kalitesinin yükseltilmesine ve aile bütçesine katkı sağlanmasında fayda sağlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor’ projesi kapsamında üreticiler, Temmuz ayında başlayan hasadın sonuna geldi. Silifke ilçesinin Senir ve Nuru Mahallelerinde birer parsel, Gülnar’ın Kuskan Mahallesinde 2 ve Mut ilçesinin Yalnızcabağ Mahallesi’nde bir, Geçimli’de 2, Kayaözü’nde bir ve Diştaş’ta bir olmak üzere toplam 9 parselde uygulama devam ediyor.
Nuru Mahalle Muhtarı Şen: “Ürünlerimizin kalitesi arttı”
Silifke İlçesi Nuru Mahalle Muhtarı Mustafa Şen ‘Antepfıstığı Tomurcuğunu Mersin'de Yeniliyor’ projesinden çok memnun olduklarını dile getirerek, “Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz olmak üzere belediyemizin ekiplerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu projeyi bizler köy genelinde yaygınlaştırmak istiyoruz. 3 yıl boyunca çok verimli ürünler almaya başladık. Mersin Büyükşehir Belediyesi bize fıstık kavlatma makinesi, patoz ve fidan desteği verdi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’dan Allah razı olsun. Köylülerimiz bu proje sayesinde daha iyi verim almaya başladı. Ürünlerimizin kalitesi arttı, verimler fazlalaştı, daha iyi oldu. Biz projeden çok memnunuz” dedi.
Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Teknik Elemanı Agâh Aktan proje hakkında detaylı bilgiler verdi ve “Bu proje amacına yüzde yüz ulaştı. Çünkü 2016 yılında ağaçlardan aldığımız meyvelerin ölçümleri, 2018 yılında daha fazla oldu. Çiftçiler bu konuda olumlu tepkiler veriyorlar ve projenin devam etmesinden yanalar” şeklinde konuştu.
Avcı: “Geçen yıllara oranla bu yıl hasadımız yüzde yüz”
Nuru Mahalle sakinlerinden Sami Avcı, ilaçlama, gübreleme ve ağaçların bakımı konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin öğrettikleri tekniklerin daha çok faydasını gördüklerini belirterek, “Biz Antep fıstığı, zeytin ve incir üretiyoruz. Tabi ki Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu bu projeden memnunuz. Kısmet olursa devamını istiyoruz. Çünkü artık buradan öğrendiğimiz bilgileri uyguluyoruz. Daha önceden bu işleri böyle iyi yapamıyorduk. Artık bilgi edindik ve geçen yıllara oranla bu yılki hasadımız yüzde yüz oldu. Daha önceden bilmediğimiz için hep böcekler gelir, meyveyi dökerdi. Ama şu an da bu konuda daha çok bilgilendik. İlaçlamanın zamanını öğrendik, önceden bilmezdik. Bizlere yapmış olduğu yardımlar dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a çok büyük teşekkürlerimi sunuyorum” diye belirtti.
Nuru Mahallesi’nde Antep fıstığı yetiştiriciliği yapan Emine Dimlioğlu “Projeden çok memnunuz. Biz 20 yıldır bu işle uğraşıyoruz ve 3 yıldır da Mersin Büyükşehir Belediyesi ile bunu yürütüyoruz. 3 yılda üretim konusunda daha çok ilerledik. Verimimiz de arttı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi ekiplerinden ilaçlama ve budama konularında eğitimler aldık. İlerleyerek de devam ettiriyoruz. Başkanımızdan Allah razı olsun” dedi.
Antep’in ünlü fıstığı tüm bereketiyle Mersin’de yetişmeye devam ediyor
2016 yılında Mersin’de Antep fıstığı rekoltesi 1,171 ton olurken, 2018 yılında ise 1,442-1,536 ton aralığında gerçekleşmesi bekleniyor. Proje ile Mersin’de Antep fıstığı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Gülnar, Mut, Silifke İlçelerinde, sürdürülebilir toprak yönetimi ilkeleri doğrultusunda doğru tarım uygulamaları ile Antep fıstığı üretiminde verim ve kalitesinin artırılması, pilot uygulamalar ile Antep fıstığı üretiminin yörede yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Mersin’in Gülnar, Silifke ve Mut ilçelerinde, toplam 9 köyde birer dekar Antep fıstığı bahçesinde verim ve kalitenin artırılması için araştırma sonuçlarından elde edilen, budama, toprak işleme, gübreleme, elle/atomizörle tozlama, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat teknikleri kullanılarak, verilen teknik ve uygulamalı eğitimlerle örnek bahçelerde verim ve kalite artırımı sağlanıyor. Proje öncesi uygulama sahasında ortalama 2,7 kg/ağaç olan verimi 2016 yılında ortalama 4.4 kg/ağaç oldu. Deneme parsellerinde bu değerler 2016 yılında 12 kg/ağaç olurken yapılan tozlama ve diğer işlemlerin etkisiyle doluluk oranları arttı ve 2017 yılında 35 kg/ağaç değerlerine ulaşıldı. Proje kapsamında 5 mahallede kurulan Antep fıstığı dal dane ayırma ve kavlatma tesisi ile yaklaşık 800 ton/yıl ürünün işlenmesi mümkün. Kavlatma makinesine vermeden Antep fıstığının kilosu yaş olarak 10 TL/kg, kavlattıktan sonra güneşte kurutma işlemini gerçekleştirip toptancıya 30 TL/kg’a kadar satılabiliyor. İşlenmiş yeşil iç Antep fıstığı iç piyasada 90-210 TL/kg arasında değer buluyor. Hasat sonrası ürünlere katma değer sağlanması için 5 mahalleye dağıtılan Dal Dane Ayıklama ve Kavlatma makinaları ile Antep fıstığı hasadı gerçekleştirildikten sonra, Dal Dane Ayırma Makinası ile salkımından ayırma işlemi yapılıyor. Salkımından ayrılan Antep fıstıkları özel tasarım eleklerle eleme işlemi yapılarak saplarından ayrılarak, Antep fıstığı elde ediliyor. Elde edilen Antep fıstıklarını daha sonra kavlatma makinesine veriliyor.

 
Üreticinin Yüzü Gülüyor Piyasası 90-210 Tl Arasında Değişiyor
Üreticinin Yüzü Gülüyor Piyasası 90-210 Tl Arasında Değişiyor

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin Gülnar Akkuyu NGS İnşaatında Çalışan İşçi Resul Beyazdurna İş Çıkışı Geçirdiği Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
Mersin Büyükşehir, Daha Temiz Ve Sürdürülebilir Bir Deniz Ekosistemi İçin Çalışmalarını Sürdürüyor
Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Kutladı
TADEKA’da Ümit Yaşar Oğuzcan Okuma Grubu Kuruldu
Mersin Büyükşehir’in Sosyal Projeleri Memnuniyet Yaratmaya Devam Ediyor
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke’den 23 Nisan Bayram Mesajı
Başkan Seçer, CHP’nin Ankara’daki ‘Yerel Yönetimler Çalıştayı’na Katıldı
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı

Mersin Haber ,Mersin