Narenciyeden tatlı çeşitlerine, lavantadan el emeği göz nuru işlemelere varıncaya kadar aracısız olarak yeryüzü pazarında vatandaşlara ulaşıyor. Mersin Tarsus’ta dünya genelindeki pazarlar kapsamında oluşturulan Yeryüzü pazarı üreticilerin de tüketicilerin de yüzünü güldürüyor.
Tarihi Kubat Paşa Medresesi önünde Kurulan Pazar, dünyada 160 ülkede 1 milyon üzerinden üyesi olan slowfood hareketi kapsamında kuruluyor. Türkiye’de ise sadece üç yerde kuruluyor. Bu merkezlerden bir tanesi ise Tarsus SlowfoodYeryüzü Pazarı.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kurulan pazarın sloganı ise, ‘iyi, temiz ve adil gıda.’ Doğal ve ata ürünlerinin tercih edildiği ürün veya ürünlerden üretilen lezzetler olması ise pazarın olmazsa olmazı.
Çalışmanın tamamıyla çevre odaklı bir çalışma olduğunu ifade eden proje koordinatörlerinden Yasmina Lokmanoğlu, “ Tamamen çevre odaklıdır, biyoçeşitliliğimizi korursak Dünyayı da koruyabiliriz. 160 Ülkede 1 milyona yakın üyesi var. 2019’dan bu yana çalışıyoruz, gördüğünüz gibi arkamızda TarsusSlowFood Yeryüzü Pazarı bir çok ilden gelen insanların çekim noktası oldu” diye konuştu.
Projede kadınların da yer aldığına dikkat çeken Proje koordinatörlerinden Esin Erkoç, “Artık SlowFood Çevreci bir kuruluş gibi çalışıyor. İyi, temiz ve adil gıda felsefesi var. Yeryüzü pazarı da slowfood ‘un altında bir pazar. Dünyada yetmişinci Türkiye’de de üçüncü pazar. Biz burada özellikle kadın üreticilerimizi destekliyoruz” diye konuştu.
Kadın üreticiler de birbirinden değerli ürünleri pazarda satışa sunuyor. Aracısız olarak ürünlerini satmanın mutluluğu yaşayan kadın üretici Döne Çolak ,“ El emeği göz nuru ürünlerimizin, aracısız olarak pazarda satışını yapıyoruz” diye konuştu.
Birbirinden lezzetli tatlıları yapan üretici Nizam Polat, pazarda ki aracısız satıştan “Bu durumdan esnafta mutlu vatandaşta mutlu” dedi.
Toros Dağlarının en güzel balları ise pazarın olmazsa olmazı. Yoğun ilginin olduğuna dikkat çeken Arıcı Celal Çay, “Tüketicilerimizin ilgisi büyük. Çünkü Tarsus Yeryüzü Pazarı’nda organik veya organiğe yakın ürünler satışa sunuluyor ”diye konuştu.
Katılan vatandaşlar ise durumdan memnun. Memnuniyetini ifade eden bir vatandaş, “Ben çok güzel buldum.İstanbul’da ikamet ediyorum. Tarsus’a yılda üç dört kez geliyorum. Tüm kuru bakliyatımı buradan alıp götürüyorum. Buradan aldıklarımı da Japonya’ya torunuma göndereceğim” diye konuştu.
Aileleri ile birlikte gelen çocuklar da pazarda organik ve doğal gıdanın önemiyle bilinçleniyor. Ailesi ile birlikte gelen minik Melisa, “Babamla pazara geldim burada her şey organik” dedi.
Bir diğer çocuk Berkay ise ““Sağlıklı bir gelecek için doğal ürünler tüketmeliyiz” diye konuştu.
Öte yandan Tarsus SlowfoodYeryüzü Pazarı ayda iki defa Mersin Tarsus’ta Kubat Paşa Medresesi önünde ki alanda düzenleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.