Türkiye’de Sadece Üç Yerde Kuruluyor Biri de Mersin Tarsus'ta

Mersin Tarsus’ta dünya genelindeki pazarlar kapsamında oluşturulan Yeryüzü pazarı üreticilerin de tüketicilerin de yüzünü güldürüyor.

20 Kasım 2022 Pazar, 20:21
G: 21.11.2022 - 08:22
Türkiye’de Sadece Üç Yerde Kuruluyor Biri de Mersin Tarsus'ta
-

Narenciyeden tatlı çeşitlerine, lavantadan el emeği göz nuru işlemelere varıncaya kadar aracısız olarak yeryüzü pazarında vatandaşlara ulaşıyor. Mersin Tarsus’ta dünya genelindeki pazarlar kapsamında oluşturulan Yeryüzü pazarı üreticilerin de tüketicilerin de yüzünü güldürüyor.

Tarihi Kubat Paşa Medresesi önünde Kurulan Pazar, dünyada 160 ülkede 1 milyon üzerinden üyesi olan slowfood hareketi kapsamında kuruluyor. Türkiye’de ise sadece üç yerde kuruluyor. Bu merkezlerden bir tanesi ise Tarsus SlowfoodYeryüzü Pazarı.

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kurulan pazarın sloganı ise, ‘iyi, temiz ve adil gıda.’ Doğal ve ata ürünlerinin tercih edildiği ürün veya ürünlerden üretilen lezzetler olması ise pazarın olmazsa olmazı.
Çalışmanın tamamıyla çevre odaklı bir çalışma olduğunu ifade eden proje koordinatörlerinden Yasmina Lokmanoğlu, “ Tamamen çevre odaklıdır, biyoçeşitliliğimizi korursak Dünyayı da koruyabiliriz. 160 Ülkede 1 milyona yakın üyesi var. 2019’dan bu yana çalışıyoruz, gördüğünüz gibi arkamızda TarsusSlowFood Yeryüzü Pazarı bir çok ilden gelen insanların çekim noktası oldu” diye konuştu.

Projede kadınların da yer aldığına dikkat çeken Proje koordinatörlerinden Esin Erkoç, “Artık SlowFood Çevreci bir kuruluş gibi çalışıyor. İyi, temiz ve adil gıda felsefesi var. Yeryüzü pazarı da slowfood ‘un altında bir pazar. Dünyada yetmişinci Türkiye’de de üçüncü pazar. Biz burada özellikle kadın üreticilerimizi destekliyoruz” diye konuştu.

Kadın üreticiler de birbirinden değerli ürünleri pazarda satışa sunuyor. Aracısız olarak ürünlerini satmanın mutluluğu yaşayan kadın üretici Döne Çolak ,“ El emeği göz nuru ürünlerimizin, aracısız olarak pazarda satışını yapıyoruz” diye konuştu.

Birbirinden lezzetli tatlıları yapan üretici Nizam Polat, pazarda ki aracısız satıştan “Bu durumdan esnafta mutlu vatandaşta mutlu” dedi.

Toros Dağlarının en güzel balları ise pazarın olmazsa olmazı. Yoğun ilginin olduğuna dikkat çeken Arıcı Celal Çay, “Tüketicilerimizin ilgisi büyük. Çünkü Tarsus Yeryüzü Pazarı’nda organik veya organiğe yakın ürünler satışa sunuluyor ”diye konuştu.

Katılan vatandaşlar ise durumdan memnun. Memnuniyetini ifade eden bir vatandaş, “Ben çok güzel buldum.İstanbul’da ikamet ediyorum. Tarsus’a yılda üç dört kez geliyorum. Tüm kuru bakliyatımı buradan alıp götürüyorum. Buradan aldıklarımı da Japonya’ya torunuma göndereceğim” diye konuştu.
Aileleri ile birlikte gelen çocuklar da pazarda organik ve doğal gıdanın önemiyle bilinçleniyor. Ailesi ile birlikte gelen minik Melisa, “Babamla pazara geldim burada her şey organik” dedi.

Bir diğer çocuk Berkay ise ““Sağlıklı bir gelecek için doğal ürünler tüketmeliyiz” diye konuştu.
Öte yandan Tarsus SlowfoodYeryüzü Pazarı ayda iki defa Mersin Tarsus’ta Kubat Paşa Medresesi önünde ki alanda düzenleniyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Meteoroloji’den Aşırı Sıcak ve Toz Taşınımı Uyarısı, 23 Nisan Salı Gününden Sonra Kavrulacağız
Mersin’in Tarsus ve Yenişehir İlçelerinde Meydana Gelen İki Ayrı Kazada 3 Kişi Hayatını Kaybetti, 6 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir’in Çocuk Gelişim Merkezlerinde ‘23 Nisan’ Coşkuyla Kutlandı
Yenişehir Barbaros İlkokulu Öğrencilerinden Seçer’e Ziyaret, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi
23 Nisan Dolayısıyla Mersin’e Gelen Romanyalı Çocuklar, Danslarıyla Büyüledi
MSK’nın Süper Lig Yolu Galibiyetlerle Dolu, Çayırova’yı 79-67 Yendi
Mersin Büyükşehir Ve Tarsus Belediyesi Ekiplerinden Ortak Cadde Yıkama Çalışması
23 Nisan Coşkusu 7’den 70’e Büyük Bir Heyecan Ve Coşkuyla Sürüyor, Uluslararası Çocuk Festivali’nde Mersin’in Dört Bir Yanından Çocuk Sesleri Yükseldi
Başkan Seçer, ‘Yerel Yönetimler Çalıştayı’nın Son Gününde Seçim Başarısının Formülünü Anlattı
Mersin Büyükşehir’in 1. Uluslararası Çocuk Festivali Tüm Coşkusuyla Başladı

Mersin Haber ,Mersin