Türkiye’de Bir İlk: Kadın, Aile ve Çocuk Daire Başkanlığı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Kadınlara pozitif ayrımcılık yapacağım!’ sözünün altını 6 ay gibi kısa bir sürede doldurarak, yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren bir Belediye Başkanı oldu.

06 Ekim 2019 Pazar, 15:47
Türkiye’de Bir İlk: Kadın, Aile ve Çocuk Daire Başkanlığı
-

Büyükşehir Belediyesi, yönetimden üretime, kültür ve sanattan spora, tarımdan istihdama kadar birçok alanda kadınların desteklenmesi ve çocukların refahının sağlanması için birçok önemli proje ve etkinliğe imza attı. Başkan Seçer’in eşi Meral Seçer’in de aktif olarak çalışmalarda yer aldığı etkinlikler binlerce kadına umut oldu.
Başkan Seçer’in, “Mersin’in çok daha güzel olmasını istiyorum. Bu işi yaparsa kadınlar yapar” diyerek kadın personel istihdam edeceklerinin müjdesini vermesi üzerine, Büyükşehir Belediyesi, sahada görev yapmak üzere toplam 100 kadın personel alımı için ilana çıktı. Yapılacak her hizmette önceliği kadınlara ve çocuklara verecek olan Büyükşehir Belediyesi sayesinde, kadınlara uygulanan ayrımcı politikalarla, ekonomik ve toplumsal alanlarda kadınların görmezden gelinmesi gibi durumlar Mersin’de ortadan kaldırılacak.
Türkiye’de bir ilk; Kadın, Aile ve Çocuk Dairesi Başkanlığı
Göreve gelir gelmez Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu’nu oluşturan ve geçtiğimiz günlerde yapılan meclis toplantısı ile Kadın, Aile ve Çocuk Dairesi Başkanlığı’nı kuran Başkan Seçer, böylece Mersin’de kadınların ve çocukların refahını sağlayacak ilk adımı da resmi olarak atmış oldu.
Seçer’in, seçim bildirgesinde Kadın Dairesi Başkanlığı olarak düşündüğü daire başkanlığının isminin meclis üyeleri ile yapılan istişareler sonucunda Kadın, Aile ve Çocuk Dairesi Başkanlığı olması yönündeki karar komisyondan çıktı. Eylül Ayı Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda da oy birliğiyle daire başkanlığı resmi olarak kuruldu.
Bugüne kadar Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu olarak yürütülen faaliyetler, bundan sonra daire başkanlığı bünyesinde hayata geçirilmeye başlanacak. Türkiye’de Kadın, Aile ve Çocuk Dairesi Başkanlığı adıyla bir ilk olma özelliği taşıyan daire ile kadınlar her alanda söz sahibi olacak.
Kadın daire başkanları hizmette harikalar yaratıyor
Kadınların fikirlerine ve düşüncelerine büyük önem veren ve her alanda kadınlara yönelik hizmetler hayata geçireceklerini ifade eden Başkan Seçer, bu kararlılığını Büyükşehir Belediyesi yönetimine de yansıttı.
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 5 daire başkanlığına kadın daire başkanları atayan Başkan Seçer, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı gibi kentin görsel, mimari, estetik ve kültürel havasını değiştirecek alanları da kadınlara emanet etti.
Kente kadın eli değecek
Başkan Seçer’in, “Mersin’in çok daha güzel olmasını istiyorum. Bu işi yaparsa kadınlar yapar” diyerek kadın personel istihdam edeceklerinin müjdesini vermesi üzerine, Büyükşehir Belediyesi, sahada görev yapmak üzere toplam 100 kadın personel alımı için ilana çıktı.
Çevre Koruma ve Kontrol ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nda görevlendirilerek, kentin daha güzel hale gelmesi için emek verecek olan kadınların 50’si, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında bulunan cadde, bulvar, sokak ve meydanlarda görevlendirilecek. Diğer 50’si ise, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nda çim biçme, budama, çiçek ve ağaç dikimi, ilaçlama, gübreleme, toprak takviye-tesviye, parklarda genel temizlik ile çiçek, çim, ağaç sulama gibi işlerde çalışacak.
Tarsus Gençlik Kampı ile kadın ve çocuklar sosyalleşiyor
Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu, hayata geçirdiği birbirinden farklı etkinlik, buluşma ve sosyal sorumluluk projeleriyle toplumun farklı kesimlerinden kadın ve çocuğun yaşamına dokunarak kentte farkındalık yarattı.
Her hafta sonu Tarsus Gençlik Kampı’nda gerçekleştirilen Çocuklar Toprak ve Su ile Buluşuyor etkinliği ile özellikle anneler ve çocuklar eğlenceli aktiviteler ile sosyalleşme olanağına kavuştu. Anne-Çocuk Çadır Kampı ile de çok sayıda kadın ve çocuğa ilk defa kamp deneyimi yaşatan Büyükşehir Belediyesi ile anneleriyle ilk kez kamp yapmanın mutluluğunu yaşayan çocuklar, apartman hayatından uzakta doğal yaşamın keyfine vardı. Kamp ateşi, doğa yürüyüşü, balık tutma, oryantiring, yüz boyama, masal, mitolojik öyküler, eğitici oyunlar, karaoke ve kano ile gezinti gibi aktivitelere katılan birçok kadın ve çocuk ilk defa evlerinden uzakta, açık alanda bir gece geçirmenin heyecanına ortak oldu.
Kırsal Mahalle Buluşmaları ile kadınlar ürünlerini satıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin mahallelerdeki kültürel değerlerin korunması ve üretimin desteklenmesi amacıyla başlattığı “Kırsal Mahalle Buluşmaları” Mersinli kadınların vazgeçilmezi haline geldi.
Üretici kadınlara destek olmak, kentli vatandaşla kırsalda yaşayan vatandaşların kaynaşması ve kültürlerini paylaşmaları amacıyla düzenlenen Kırsal Mahalle Buluşmaları ile kadınlar Mersin’in mahallelerinde buluşuyor.
Kırsal kesimde yaşayan kadınlara mali kaynak yaratmak amacıyla düzenlenen ‘Kırsal Mahalle Buluşmaları’ kapsamında mahallelere gidiliyor ve muhtarlarla işbirliği halinde çalışılıyor. Kırsalda yaşayan kadınlar, ürettikleri ürünleri satarak ticaret ile tanışırken, kültürel bir alışveriş de sağlanmış oluyor.
Buluşmalar ile Mersin’in kırsal mahallelerinde ve kent merkezinde yaşayan kadınlar periyodik aralıklarla bir araya gelerek, hem üreticiye destek oluyor, hem de kültürel kaynaşmayı sağlıyor.
Seçer: “Kadın üreticileri desteklemek zorundayız”
Büyükşehir Belediyesi, özellikle küçük üreticilerin işledikleri ürünlerin kentte pazarlanması, dağıtımı ve saklanmasıyla ilgili çalışmaları sürdürüyor ve ürünlerin tüketiciyle buluşması için çalışmalarına hız veriyor.
Büyükşehir Belediyesi, önceki yıllarda Tarsus’ta 500 bin ton kapasiteli kurulan Zeytin İşleme Tesisi’nin hayata geçmesi ve kadın üreticilerin teşvik edilmesi amacıyla Mersin Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin (MERKAD) kurulma çalışmalarını başlattı.
Katıldığı her platformda yerel yönetimler olarak özellikle kadın üreticileri desteklemek zorunda olduklarından bahseden ve bunun için de Kadın, Aile ve Çocuk Dairesi Başkanlığı ile Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın eşgüdümlü çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Seçer, “Bizim Mersin'de hedef kitlemiz küçük aile işletmeleri, küçük üreticiler. Toroslar'ın eteklerinde 300 metrekare, 500 metrekare 1dönüm, 2 dönümle özellikle çoluğunun çocuğunun rızkını çıkaracak başta kadın üreticileri desteklemek zorundayız. Kooperatiflere yönelmemiz lazım. Bunun için de kurduğumuz Kadın Daire Başkanlığı uhdesinde özel çalışma birimi oluşturduk ve tarım dairemiz ile beraber eşgüdümlü çalışıyorlar” diye konuştu.
“Bir pilot çalışma: Çiçek Serası”
Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmasında, kadın üreticilerin desteklenmesi konusundan, 2 dönümlük bir alanda pilot çalışma olarak başlattıkları ve sadece kadınların üretim yapıp, belediyeye satacağı, Çiçek Serası gibi projelerinden söz eden Seçer, her alanda kadın istihdamına önem veriyor.
Sadece kadınlardan oluşan ve kadın üreticilerin ürünlerini pazarlayacağı bir Pazarlama Kooperatifi kurduklarını da anlatan Seçer, “Kadın üreticilerin ürünlerini pazarlayacağı bir Pazarlama Kooperatifi kurduk. Sadece kadınlardan oluşan. Bir pilot çalışma başlattık. Çiçek Serası, 2 dönüm bir alanda. Bu bir pilot çalışma. Kadınların üretim yapacağı, belediyemize satacağı, kadınların oluşturacağı, orada üretim yapacağı bir kooperatif oluşturuyoruz. Bunları tabii büyüteceğiz, bunlar ön çalışmalarımız. Daha sonra da daha geniş kitlelere bunu yayacağız” sözlerini kullandı.
Her geçen gün yeni çalışmalarla farklı hayatlara dokunmaya devam eden Büyükşehir Belediyesi, kadınlara özel etkinlik ve aktivitelerine hız kesmeden devam edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin