Türkiye’de Bir İlk, Dünyada İkinci Olacak

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kalite Yönetim Merkezi Şube Müdürlüğü ile Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi Saha Tetkiki Açılış Toplantısı’na katıldı.

15 Ekim 2019 Salı, 16:48
Türkiye’de Bir İlk, Dünyada İkinci Olacak
-

Başkan Seçer, Türkiye’de önemli bir sorun haline gelen trafik, trafik kazaları ile bunların sonuçları arasında yer alan can ve mal kayıpları düşünüldüğünde, Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi’nin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Kurumumuzun, risklerin ortaya çıkartılması ve yönetilmesi konusunda önemli birikimler elde etmesi gerekiyor. Bu çalışmalar bunları sağlayacak. Bundan sonra umut ediyorum, farklı alanlarda yönetim sistemlerini Belediyemiz’e kazandırırız” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin kalite yolculuğundaki hedeflerine hızlı bir şekilde devam etmesini isteyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılımıyla ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi Saha Tetkiki Açılış Toplantısı gerçekleştirildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, işletmelerin/kurumların, yol ve trafik güvenliğine yönelik risklerin ortaya çıkarılması ve yönetilmesi konusunda önemli bir standart olan “ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi” belgesini alması durumunda, Yol Trafik Güvenliği belgesini alan Türkiye’de ilk, dünyada da ikinci kamu kurumu olacak.
Seçer: “Belediyemizi daha etkin, sürdürülebilir, istikrarlı, sonuç alınabilir bir sisteme nasıl evirebiliriz?”
Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi’nde yapılan toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TSE baş tetkik görevlisi Sancar Arık, tetkikçi Mithat Özaydın, genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları ile daire başkanları katıldı.
Başkan Seçer, toplantı ile durum tespiti yapmak ve eksikleri belirleme konularında bir takım çalışmalar yapılacağından bahsederek, “Burada Belediyemiz’i daha etkin, sürdürülebilir, istikrarlı, sonuç alınabilir bir sisteme nasıl evirebiliriz? Bu konuda bir adım olan Yol ve Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi’ni değerlendirmek, tetkikçilerimizin izlenimleri doğrultusunda bizim de durumumuzu görmek, eksiğimizi tespit etmek, bunları gidermek konusunda bazı değerlendirmeler ve çalışmalar olacak” dedi.
Başkan Seçer: “Belediyemizi belli bir sistematik içerisinde yönetme zorunluluğumuz var”
Geçmişte Büyükşehir Belediyesi’nde kalite yönetimi anlamında bazı belgelerin edinildiğini, fakat bunların uygulamada hayata geçirilmemesi durumunda bir kıymeti olmayacağını ifade eden Başkan Seçer, “Belediyemiz’i belli bir sistematik içerisinde yönetme zorunluluğumuz var. Açıkçası bu konuda daha önce bazı çalışmalar yapılmış ama gördüğüm, izlediğim 6 aylık bir belediye başkanı olarak bazı payeler alabilirsiniz. Bazı belgeler, sertifikalar edinebilirsiniz ama bu eğer duvarda asılı kalırsa, raflarda olursa, sümenin altında olursa, uygulamada olmazsa hiçbir kıymeti harbiyesi olmuyor. Mersin halkının memnuniyet derecesi sorgulandığında, aslında belediye olarak daha çok yol almamız gerektiği kanaatinde ve düşüncesindeyim. Bir işletmede, bir kurumda belli prensipler, yazılı kurallar vardır. Gözle görülür, elle tutulur bazı prensipler vardır. Ama bir de gözle görülmeyen, elle tutulmayan, teamül haline gelmiş, gelenek olmuş, anlayış, mantalite, yerleşmiş bir sistem vardır. Yönetim süremizce bu anlayışı, bu kültürü yerleştirme gayretinde olacağım” diye konuştu.
“Döneme, çağa uygun yönetim anlayışını kurumumuza vermemiz gerekiyor”
Başkan Seçer, belediyecilikte insan kaynağının önemli olduğunu ifade ederek, “İnsan kaynağı, asıl bizim itici gücümüz olan finansal gücün de yöneticisi. Eğer iyi bir insan kaynağınız yoksa, vatandaşlarınıza hizmet olarak yansıtacağınız, onların vergilerinden, emeklerinden, alın terlerinden kesilip bizlere gönderilen kaynakları da heba ederiz. Bu sebeple bir belediye başkanı olarak öncelikle Belediyemin yönetim anlayışına, çağdaş yönetim sistemine çok önem vereceğimi belirtmek istiyorum. Mutlaka bizim, döneme, çağa uygun yönetim anlayışını kurumumuza vermemiz, bunu mutlaka kurumumuz içerisinde yaşatmamız gerekiyor” dedi.
“Kurumumuzun risklerin ortaya çıkartılması ve yönetilmesi konusunda önemli birikimler elde etmesi gerekiyor”
Türkiye’de önemli bir sorun haline gelen trafik, trafik kazaları ile bunların sonuçları arasında yer alan can ve mal kayıpları düşünüldüğünde, Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi’nin büyük önem arz ettiğini kaydeden Seçer, şunları söyledi:
“Yönetim sistemleri olarak bundan önce ISO 9001, 14001 ve 45001; yani Kalite Yönetim Sistemi, Çevre Yönetim Sistemi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi sağlanmış. Bu önemli bir kazanımdır, birikimdir. Tabi ki uygulamada bunlara yeterince yer verirsek. Şimdi de Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi konusu değerlendirilecek. Bu tabii ki Türkiye’de önemli bir sorun haline gelmiş, trafik, trafik kazaları, bunların bize sonuç olarak can kaybı, mal kaybı ya da insanların uzuv kaybı olarak yansımasını düşünürsek önemli bir konu. Türkiye de bu konuda dünya sıralamasında bir hayli ön sıralarda. Mersin’de de istatistiklere baktım. 2018 yılında 6 binin üzerinde kaza meydana gelmiş, 200’e yakın yurttaşımızı kaybetmişiz. Binlerce insan yaralanmış. Bunun doğurduğu iş gücü kaybı, emek kaybı, mali kayıplar, zaman kaybı, moral kaybını düşündüğünüz zaman önemli bir konu. Kurumumuzun da risklerin ortaya çıkartılması ve yönetilmesi konusunda önemli birikimler elde etmesi gerekiyor. Bu çalışmalar bunları sağlayacak. Hepinize başarılar diliyorum. Bundan sonra farklı alanlarda yönetim sistemlerini umut ediyorum Belediyemiz’e kazandırırız. Bunların da tabi ki bizim yönetim anlayışımıza önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.”
ISO 39001 nedir?
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından 2012 yılında yayınlanan ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi standardı, işletmelerin/kurumların yol ve trafik güvenliğine yönelik risklerin ortaya çıkarılması ve yönetilmesi konusunda önem taşıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu belgeyi alması durumunda Yol Trafik Güvenliği belgesi alan Türkiye’de ilk, dünya da ikinci kamu kurumu olacak. ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi ile kaza kaynaklı ölüm ve yaralanmaların azaltılması, iş ve işgücü kaybının azaltılması, hizmette yaşanabilecek gecikmelerin önlenmesi, kaza sonucu hizmet ve ürün kaybının önlenmesi, araç verimliliğinin sağlanması ile kuruluşun imajının güçlendirilmesi ve iyileştirilmesinin sağlanması amaçlanıyor.
TS ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamında, Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın görev ve çalışma yönergesinde yapım ve bakımından sorumlu yollarda trafik düzenini ve güvenliğini sağlamak, sinyalizasyon şebekesinin trafik akışını sürekli kılacak şekilde düzenlemek, elektronik denetleme ve kontrol ile benzeri denetleme sistemlerinin gerektiği gibi çalışmasını temin etmek, akıllı kavşak sistemini kurmak, Trafik Kontrol Yönetim Sistemi Merkezi’nin kurulmasına yönelik çalışmalar yapmak ve trafik güvenliğinin gerektiği Trafik Güvenliği Ana Planı ve trafik akış programını yapmak ve yaptırmak yer alıyor.
1068 personele farkındalık eğitimleri verildi
Sistemin kurulması için Yol Trafik Güvenliği Kalite Politikası belirlenerek, dokümantasyon çalışmaları yapıldı. Yol Trafik Güvenliği hedefleri belirlendi. 1068 personele farkındalık eğitimleri verildi, 34 birimde iç tetkik planlandı ve gerçekleştirildi. Ayrıca, yönetimin gözden geçirmesi toplantısı yapıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti

Mersin Haber ,Mersin