Türk Medeniyetinin Zenginlikleri, Renklerle Tuvale Yansıdı

Toroslar Belediyesi, 3 Ocak Mersin'in Kurtuluş Günü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk Ocakları Mersin Şubesi işbirliğiyle konferans ve resim sergisi düzenledi.

03 Ocak 2020 Cuma, 22:20
Türk Medeniyetinin Zenginlikleri, Renklerle Tuvale Yansıdı
-

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Sağ’ın 'Türkler Niçin Renklerin Efendisidir, Resimlerin Çıkış Noktası Nedir? adlı konferansta renklerin Türkler için anlamı üzerinde duruldu. 98. yılda 98 eser ile zafer coşkusuna renk katan ‘Dört Renk Dört Yön Türk Ruhu’ Resim Sergisinde ise, Türk Mitolojisinde yer alan motif ve sembollerin yansımalarından oluşan çalışmalar yer alıyor.

Kılıç: “Büyük Fikirler Yürekli İnsanların Eliyle Yükselir”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını Türk Ocakları Mersin Şube Başkanı Ünal Kılıç yaparak, “Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın güven ve desteği ile düzenlenen bu serginin Mersin için bir başlangıç olacağına ve kentimizin edebiyat ve sanatta diğer iller ile yarışır düzeye geleceğine inanıyorum. Büyük fikirler edebiyat, sanat, bilim ve teknolojiye inanan yürekli insanların eliyle yükselir. Sayın Mehmet Sağ bunu tuvalinde vurduğu fırça darbeleriyle, Belediye Başkanımız Sayın Atsız Afşın Yılmaz ise sanata ve sivil toplam kuruluşlarına verdiği destekle yapıyor. Bu serginin düzenlenmesinde destek veren Toroslar Belediye Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz’a ve emeği geçen herkese saygı, minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Dr. Sağ: “Rengin Kaynağı Işıktır”
“Türkler Renklerin Efendisidir” şeklindeki ispatlı olduğunu söylediği iddiasıyla dikkat çeken Dr. Mehmet Sağ, “Toroslar Belediye Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz’a, Türk Ocakları Mersin Şubesi’ne ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum” diyerek, ortaya koyduğu eserlerin 30-35 yıllık bir birikimin sonucu olduğunu belirtti.
Renkleri ritüellerimizde de uyguladığımızı belirten Dr. Sağ, savaşlarda atların bile renklerine göre savaş meydanına sıralandığını kaydederek, “Renkler birer işaret, sembol ve kozmopolitik bir değer olduğu gibi bir tılsımdır da. Günümüze kadar getirdiğimiz düğünlerde gelinin beline kuşak bağlama ya da 3500 yıldır sürdürdüğümüz kırmızı protokol halısı, Türklere ait geleneklerdir. Bugün bütün dünyada kullanılan devlet protokol halısı, Türklerin dünyaya hediyesidir. Buna benzer birçok örneğimiz var. Fakat bunlara vakıf değiliz. Bugün Avrupa, özellikle Hollywood Sinemasında Türk mitolojisini kullanmaktadır. Bütün bu sıkıntının temelinde bizim kendi ruhumuza sahip olamamamız, kendimize ait öze giremememiz yatıyor. Bunlardan yola çıkarak ben 4-5 sene önce Avrupa’da bir sempozyumda “Türkler Renklerin Efendisidir” dedim. Ve ispatımın olmadığı bir iddiada da bulunmayacağımı söyledim. Rengin kaynağı ışıktır. Işık olmadan hiçbir renk, hiçbir biçim kendisini ifade edemez. Temelde, kaynakta ışık vardır. Türk dünyası en az beş bin yıllık, şu anda bilinen ve ispat edilen ama onun ötesinde 10 binlerce yıl öteye giden bir renk dünyasına ve zenginliğine sahiptir” şeklinde konuştu.

Başkan Yılmaz: “Biz Bu Bayrağın, Bu Vatanın, Bu Milletin Tutkunuyuz”

Toroslar Belediyesi önünden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan Zafer Yürüyüşünden bahseden Başkan Yılmaz ise, “Bugün geleneğimiz haline gelen Zafer Yürüyüşümüzde yağmura rağmen coşkuyla, heyecanla yürüdük. Islanmamıza rağmen heyecanımızdan hiçbir şey kaybetmeden yürüdük. Neden yağmur altında yürüyorsunuz diyenler olmuştur elbet. Yürüdük çünkü biz bu bayrağın, bu vatanın, bu milletin tutkunuyuz. Bizim atalarımız, dedelerimiz zorluk ve darlık içinde destansı bir mücadele vererek zafere ulaşmışlar. Biz yağmur altında yürüdük çok mu?” ifadelerini kullandı.
Başkan Yılmaz, konferansı ve Türk ruhunu yansıttığı resimleri için Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Sağ’a, bu konferansın düzenlenmesine vesile olan Türk Ocakları Mersin Şube Başkanı Ünal Kılıç’a ve katılımcılara teşekkür ederek, “3 Ocak hepimize kutlu olsun” dedi.
Halkkent Mahallesi’nde bulunan Yunus Emre Kültür Merkezi’nde açılışı yapılan serginin kapıları ise, 13 Ocak Pazartesi gününe kadar tüm Mersinlilere açık olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesinde Kazadan Sonra Devrilen Elektrik Direği Sebebiyle Mahalleye Saatlerce Elektrik Verilemedi
Mersinli Balık Avcıları Dikkat, Balon Balığında Teşvik Ödemeleri Belli Oldu
Mersin Silifke Narlıkuyu’da Kayıplara Karışan Aracın Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Osman Bulut Hayatını Kaybetti
Mersin’de Acı Olay, 18 Yaşındaki Genç Canına Kıydı
Mersin’de Seyir Halindeyken Lastiği Patlayan Kamyonetin Devrilmesi Sonucu İbrahim Öztürk Hayatını Kaybetti
Mersin Genelinde Sıcak Hava ve Toz Taşınımı Etkili Oldu, Ortaya Çıkan Sinekler Vatandaşlara Zor Anlar Yaşattı
Büyükşehir Çocuk Gelişim Merkezleri’nde 23 Nisan Sevinci, Ebeveynler Büyükşehir Sayesinde Eski Bayramları Hatırladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Destekleriyle Tarsus’ta Sanatsal Etkinlikler Artıyor
Mersin Büyükşehir’den Gençlere Fırsat, Büyükşehir’in Ücretsiz Fiziki Yeterlilik Kursu İle Gençler Çok Rahat
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi İle MIP Arasındaki İşbirliğinin Güçlenerek Artması Adına Yapılan Toplantı Gerçekleştirildi

Mersin Haber ,Mersin