
Kültür Ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, önümüzdeki günlerde açıklanacak olan yeni kültür paketi hakkındaki detayları anlattı. Ünal; ‘Tiyatroları, 81 ilde ve yerel sanatçılardan oluşacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz’ diye konuştu..
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, yeni kültür paketinin detayları hakkında açıklama yaptı. Ünal, tiyatroların tüm şehirlerde ve yerel sanatçılardan oluşacak şekilde yeniden düzenleneceği dile getirdi. Yapılacak olan yeniden düzenleme ile tüm kültür politikalarının iller üzerinde somut hale getirileceği ifade edildi. Aynı zamanda devlet memuru sanatçılar konusunda önemli değişikliklerin yapılmasının planlandığı da açıklamalar arasındaki yerini aldı.
Bakan Ünal, değişiklikler dahilinde illerde yer alan koroların yeniden açılacağı haberini verdi. Aynı zamanda kültür paketi dahilinde gençlere 50 milyon TL destek verileceğini de duyurdu. Ünal, sanatçıların devlet memuru olmalarına karşı olduğunu söyledi. Sanatçıların eğitim, emeklilik ve özlük hakları konusunda yeni planlamaların yapılacağını da sözleri arasına ekledi. 10 milyon kitaplık Ünal, restorasyonu süren İstanbul’daki 2015 yıllık Rami Kışlası’na 10 milyon kitaplık ile Türkiye’nin en büyük kütüphanesini kuracaklarını; bu yıl Dünya İslam Turizmi başkenti olanKonya’ya da Şeb-i Arus törenlerinin de bundan sonra gerçekleştirileceği bir merkez Mevlevihanesi yapacaklarını açıkladı. ‘Üretemeyen taşralaşıyor’ Bakan Ünal, paketin içeriği ve önemli kültür projeleri ile ilgili özetle şunları söyledi: – Kültür politikalarımızı şehir üzerinde somutlaştıracağız. Şehirler kültür ve sanat üretmemeye başladığı anda taşralaşıyor. O yüzden öncelikle şehirlerimizin yeniden kültür-sanat üretildiği merkezlere dönüşmesi gerekiyor. İllerimizdeki koroları tekrar açıyoruz.
– Tiyatroları, 81 ilde ve yerel sanatçılardan oluşacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz. Çünkü bizim bu illerde kültür ve sanatı hareketlendirip ordaki yetenekleri ortaya çıkarmamız gerekiyor. Artık biz şehirlerden merkeze sanatçı ve kültür adamı alamıyoruz. Neden? O illerde yetişmiyor çünkü. Kültür-sanat iklimi kayboluyor ve çoraklaşıyor. 50 milyonluk destek – Bütün illerde kültür sanat etkinliklerini; tiyatro, müzik, ebru, şiir, edebiyata varıncaya kadar bütün alanlarda hareketlendirmemiz gerekiyor. Gençlere 50 milyon TL yeni destek vereceğiz. – Kültür sanat erbabına dönüp diyeceğiz ki, ‘Bu eylem planının neresinde yer almak istiyorsanız orasında olun’. Sanatçının devlet memuru olmasına karşıyım. Sanatçının devlet memuru olması, performans değerlemesini yapmanızı engeller. – Teşkilat Kanunu çalışması yapıyoruz ama kültür-sanat bir takım siyasi gerilim hatlarına takılsın istemiyoruz. Birilerinin AKM, TÜSAK, tiyatrolar, opera üzerinden bir siyasi gerilim oluşturmasını istemiyoruz. Çünkü kültür-sanat ve turizm doğası gereği, gerilimin olduğu yerde etkisini ve önemini kaybediyor. – İstanbul’a 10 milyon kitaplık bir kütüphane kazandırıyoruz. Rami Kışlası’nı restore ediyoruz, orayı Türkiye’nin en büyük kütüphanesi yapacağız. – Konya bu sene dünya İslam turizminin başkenti oluyor. Bu çerçevede birçok etkinlik planlanıyor. Konya’ya bir merkez mevlevihane yapacağız. Şeb-i Arus törenlerinin o mevlevihanede gerçekleşmesi ve törenlerin ruhaniyetine, maneviyatına uygun gerçekleşmesi gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.