Ticaret Borsası Başkanı Kaya, "Üretimde Stratejik Ürünlere Yönelmeliyiz"

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Meclis’ten geçen 2020 yılı bütçesinde ‘tarıma ayrılan kaynak’ta önemli artışlar olmasının sevindirici bir durum olduğunu, ancak stratejik ürünler arasında bulunan pamuk, soya fasulyesi ve ayçiçeği gibi ürünlerinde üretim gücünün artırılması gerektiğini söyledi.

03 Şubat 2020 Pazartesi, 11:00
Ticaret Borsası Başkanı Kaya, "Üretimde Stratejik Ürünlere Yönelmeliyiz"
-

Murat Kaya, 2020 yılının ilk Borsa Meclis toplantısı sonrasında yaptığı açıklamasında, tarıma ayrılan kaynakta önemli artışa gidilerek miktarın 33,4 milyar liraya çıktığını hatırlatarak “Bilindiği üzere ‘tarımsal destekleme’ programları için de 22 milyar lira ayrıldı. Tarım sektörü yatırım ödenekleri için 5,1 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal kitlenin finansmanı ve ihracat destekleri için 6,3 milyar lira kaynak ayrıldı. Tarımsal destekleme programları için ayrılan kaynak 2019 yıl ödeneklerine göre yüzde 36,6 artırıldı. Ziraat Bankası aracılığıyla tarımsal kredilere verilen faiz destek tutarı yüzde 23 artırarak 4,2 milyar liraya çıkarıldı” dedi.
Pamuk, soya fasulyesi ve ayçiçeği gibi stratejik önemi olan ürünlerinde üretim gücünün mutlaka artırılması gerektiğine vurgu yapan Borsa Başkanı Murat Kaya “Burada bir önemli konuda ‘tarım ve tarımsal ürün işletmelerimiz’ uluslararası piyasalarda en rekabetçi olabileceğimiz sektörler. Bu noktada da tarım ve gıda için ayrılan AR-GE payının milli gelire oranının arttırılması artık kaçınılmaz olmuştu. Bugün tarımın aldığı AR-GE payı binde 3-4 oranlarındadır” ifadesini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünü kamuoyuyla paylaştığını hatırlatan Borsa Başkanı Murat
Kaya “TOBB'den gelen yazıda tüketicilerin güvenli ve kaliteli gıdaya ulaşmalarının temin edilmesi için taklit ve tağşiş konusunda bizlerinde dikkatli olması gerekiyor. Sevindirici olan Tarsus'tan hiç bir firmanın yayınlanan listeye girmemiş olmasıdır. Taklit ve tağşiş konusu bir taraftan tüketiciler, diğer taraftan dürüst çalışan üreticiler için mücadele edilmesi gereken bir konu” dedi.
Borsa Başkanı Murat Kaya, Elazığ depreminin acısını hala yüreklerinde hissettiklerinin altını çizerek “Yaşanan bu felaket sonrasında ülke olarak kenetlendik. Ebetteki acımız çok büyük. Ancak şunu da herkes çok iyi bilmelidir ki, bu tür felaketlerde birlik, beraberlik ve kardeşliğimiz de çok büyüktür. Tarsus Ticaret Borsası olarak bizlerde deprem bölgesine hem Tarsus Belediyesi aracılığıyla hem de Borsa üyelerimizin katkılarıyla gerekli yardımları bölgeye ulaştırdık. Ben buradan katkılarını esirgemeyen tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Bu felakette yaşamlarını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin