Ticaret Borsası Başkanı Kaya, "Üretimde Stratejik Ürünlere Yönelmeliyiz"

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Meclis’ten geçen 2020 yılı bütçesinde ‘tarıma ayrılan kaynak’ta önemli artışlar olmasının sevindirici bir durum olduğunu, ancak stratejik ürünler arasında bulunan pamuk, soya fasulyesi ve ayçiçeği gibi ürünlerinde üretim gücünün artırılması gerektiğini söyledi.

03 Şubat 2020 Pazartesi, 11:00
Ticaret Borsası Başkanı Kaya, "Üretimde Stratejik Ürünlere Yönelmeliyiz"
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Murat Kaya, 2020 yılının ilk Borsa Meclis toplantısı sonrasında yaptığı açıklamasında, tarıma ayrılan kaynakta önemli artışa gidilerek miktarın 33,4 milyar liraya çıktığını hatırlatarak “Bilindiği üzere ‘tarımsal destekleme’ programları için de 22 milyar lira ayrıldı. Tarım sektörü yatırım ödenekleri için 5,1 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal kitlenin finansmanı ve ihracat destekleri için 6,3 milyar lira kaynak ayrıldı. Tarımsal destekleme programları için ayrılan kaynak 2019 yıl ödeneklerine göre yüzde 36,6 artırıldı. Ziraat Bankası aracılığıyla tarımsal kredilere verilen faiz destek tutarı yüzde 23 artırarak 4,2 milyar liraya çıkarıldı” dedi.
Pamuk, soya fasulyesi ve ayçiçeği gibi stratejik önemi olan ürünlerinde üretim gücünün mutlaka artırılması gerektiğine vurgu yapan Borsa Başkanı Murat Kaya “Burada bir önemli konuda ‘tarım ve tarımsal ürün işletmelerimiz’ uluslararası piyasalarda en rekabetçi olabileceğimiz sektörler. Bu noktada da tarım ve gıda için ayrılan AR-GE payının milli gelire oranının arttırılması artık kaçınılmaz olmuştu. Bugün tarımın aldığı AR-GE payı binde 3-4 oranlarındadır” ifadesini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünü kamuoyuyla paylaştığını hatırlatan Borsa Başkanı Murat
Kaya “TOBB'den gelen yazıda tüketicilerin güvenli ve kaliteli gıdaya ulaşmalarının temin edilmesi için taklit ve tağşiş konusunda bizlerinde dikkatli olması gerekiyor. Sevindirici olan Tarsus'tan hiç bir firmanın yayınlanan listeye girmemiş olmasıdır. Taklit ve tağşiş konusu bir taraftan tüketiciler, diğer taraftan dürüst çalışan üreticiler için mücadele edilmesi gereken bir konu” dedi.
Borsa Başkanı Murat Kaya, Elazığ depreminin acısını hala yüreklerinde hissettiklerinin altını çizerek “Yaşanan bu felaket sonrasında ülke olarak kenetlendik. Ebetteki acımız çok büyük. Ancak şunu da herkes çok iyi bilmelidir ki, bu tür felaketlerde birlik, beraberlik ve kardeşliğimiz de çok büyüktür. Tarsus Ticaret Borsası olarak bizlerde deprem bölgesine hem Tarsus Belediyesi aracılığıyla hem de Borsa üyelerimizin katkılarıyla gerekli yardımları bölgeye ulaştırdık. Ben buradan katkılarını esirgemeyen tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Bu felakette yaşamlarını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
TOROSLAR'DA ÇİFTÇİYE HAŞEREYLE MÜCADELEDE DESTEK
ERDEMLİ'DE " SINAVA HAZIRLANIYORUZ " PROTOKOLÜ
ÜLKÜCÜ HAREKETİN LİDERİ MERHUM TÜRKEŞ, ÖLÜMÜNÜN 28. YILINDA TARSUS'TA ANILACAK
ALTI OTOPARK, ÜZERİ KÜLTÜR MERKEZİ
OTOMOBİL VE MOTOSİKLETİN KAZA ANI SANİYE SANİYE KAMERALARA YANSIDI
SİLİFKE, ERTELEMEDE KÜTAHYA'YI TOPA TUTTU:4-2
MERSİN İDMANYURDU, DİYARBEKİR'İN İŞİNİ İLK.YARIDA BİTİRDİ
Tarsus’ta Milli Eğitim’e Yeni Dönem Başladı! Anteplioğlu Asaleten Atandı
BAŞKAN ÇAKIR " EKMEK VE EMEK HEPİMİZİNDİR"
MERSİN´DE, HORTUM SERALARI UÇURDU, YOLLAR GÖLE DÖNDÜ, TABELALAR UÇTU DOLU YAĞIŞI ETKİLİ OLDU

Mersin Haber ,Mersin