Tezhip Sanatçısı Esra Bora'nın Sevgi, Sabır ve Zarafetin Sanatı Tezhip, MTSO Sanat Galerisi’nde

Türk süsleme sanatlarından biri olan Tezhip, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sanat Galerisi’nde sergilendi. Tezhip Sanatçısı Esra Bora’nın sabır ve sevgiyle hazırladığı eserler, sanatseverlerden tam not aldı.

04 Ocak 2019 Cuma, 17:57
Tezhip Sanatçısı Esra Bora'nın Sevgi, Sabır ve Zarafetin Sanatı Tezhip, MTSO Sanat Galerisi’nde
-

İstanbullu Tezhip Sanatçısı Esra Bora, MTSO Sanat Galerisi’nde Tezhip Sergisi açtı. Eserlerini guaj boya, akrilik ve 22 ayar ezilmiş altın kullanarak hazırlayan sanatçı, 47 eserini Mersinli sanatseverlerin beğenisine sundu. Sanatçının, hem klasik tezhipten örneklere, hem de kendi yorumunu eklediği çalışmalara yer verdiği serginin açılışına, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri Cem Bucuge, İsa Çani, Ahmet Belice, Yalçın Darıcı ile MTSO Meclis Üyesi Ahmet Akın, MTSO Başkan Danışmanı Orhan Çapan, MTSO Hukuk Müşaviri Dilek Kurtuluş, MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar ve davetliler katıldı.
Sergi açılışında konuşan Tezhip Sanatçısı Esra Bora, tezhip kelimesinin Arapça olup, ‘altınlamak’ anlamına geldiğini bildirdi. Levha ve evrakların manevi değerlerini ifade etmek amacıyla gelişmiş bir sanat dalı olduğunu belirten Bora, tezhip sanatının en çok Osmanlı Dönemi’nde yapıldığını söyledi. Kuralları olan, sabra dayanan bir sanat olduğunu da aktaran Bora, bu sanatı icra eden kadınlara ‘müzehhibe’ erkeklere ‘müzehhip’ denildiğini söyledi.
“Bu sanatımıza sahip çıkmak ve yorumlamak, beni çok mutlu ediyor”
“Bu güzel ve anlamlı sanatımıza sahip çıkmak, yorumlamak, çok emek vererek sizlere sunmak beni çok mutlu ediyor” diyen Bora, atalarına böyle bir sanat dalını miras bıraktıkları için dua ettiğini söyledi. Eserlerin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin doğallığına dikkat çeken Bora, “Zamkı bile o kadar doğal ki. Bildiğimiz nişasta, yemekte kullanılan toz jelatin ve su. Bunarı belirli oranlarda karıştırıp kaynattığınızda harika bir altın suyu ve yapıştırma suyu elde ediyorsunuz. Eskiden çerçeveler camlanmazmış, böcekler yemesin diye de bu karışımın içine şap koyarlarmış. Günümüzde biz şap kullanmıyoruz” dedi.
Eserlerini büyük bir titizlikle hazırladığına da değinen Bora, iki yılda bir sergi açtığını söyledi. İçine sinmeyen hiçbir eserle sergi açmadığını vurgulayan Bora, tezhibe başlama hikâyesini şöyle anlattı:
“Tezhibe, bir arkadaşımın gittiği tezhip kursundan aldığım eserle başladım. Çalışırken onları seyrettim ve çok beğendim. İlgimi çekti. 20 küsur sene önce ‘Hadi sen de yap’ dediler. Başladım ve bir daha da bırakamadım. Zaten hep sanatın içindeydim konservatuar mezunuyum. İyi ki de başlamışım” dedi.
“Altını ortaya koyduğunuz zaman değil, emek verdiğiniz zaman parlıyor”
Tezhibe boyanın dışında renk vermek için 22 ayar ezilmiş altın kullandıklarını da belirten Bora, altının ezilmesi için 1 buçuk saat emek verdiklerini söyledi. Bu süre zarfında bir an olsun işlemin başından kalkamadıklarını ifade eden Bora, ezilme işleminin yarıda bırakılması halinde kimyasının bozulduğunu kaydetti. Tezhip sanatını yaparken altının ayrı bir değerini keşfettiğini dile getiren Bora, “Yani, altını ortaya koyduğunuz zaman değil, emek verdiğiniz zaman parlıyor. Bu emek insanoğlunda da çok önemli” diye konuştu.
Ticaret ve Sanayi Odalarının çok saygın yerler olduğunu belirten Bora, en son sergisini de İstanbul Ticaret Odası’nda açtığını aktardı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı da bu yüzden tercih ettiğini vurgulayan Bora, “Belli bir zümreye hitap ediliyor, emeğinizin karşılığı veriliyor. Dolayısıyla Mersin’e de memnuniyetle geldim” diye konuştu.
17 Ocak’a kadar açık kalacak sergi, hafta içi 08.30-18.00, hafta sonu ise 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Tezhip Sanatçısı Esra Bora'nın Sevgi, Sabır ve Zarafetin Sanatı Tezhip, MTSO Sanat Galerisi’nde
Tezhip Sanatçısı Esra Bora'nın Sevgi, Sabır ve Zarafetin Sanatı Tezhip, MTSO Sanat Galerisi’nde
Tezhip Sanatçısı Esra Bora'nın Sevgi, Sabır ve Zarafetin Sanatı Tezhip, MTSO Sanat Galerisi’nde

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti

Mersin Haber ,Mersin