Küratörlüğünü yazar Uğur Pişmanlık’ın yaptığı sergide, Tarsus’ta geçmişte faaliyet gösteren tekstil ve çırçır fabrikalarında farklı zamanlarda çekilen 70 resim bulunuyor. Aynı zamanda geçmişte işçi sınıfının verdiği sendikal mücadelelerden de birçok fotoğraf yer alıyor.
Ali Cerrahoğlu’nun sunuşuyla başlayan sergi açılışına sanatseverler ilgi gösterdi. Açılışın ardından Uğur Pişmanlık, katılımcılara fotoğraflar hakkında bilgi verdi.
Uğur Pişmanlık: “Emek fotoğrafları, kent belleği oluşturuyor”
Uzun yıllardır topladığı fotoğrafların kent belleği hüviyeti kazanmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Uğur Pişmanlık, “Tarsus’ta TADEKA binasında ‘Biziz Hayatı Yeniden Üreten Emek Fotoğrafları Sergisi’ açtım. 70 fotoğraf sergiliyoruz burada. Bu 70 fotoğraf içerisinde 4-5 tanesi benim kendim çektiğim işçi ve çırak fotoğrafları. Ama onun dışında ki fotoğrafların tamamı Tarsus’taki çırçır fabrikalarında, tekstil fabrikalarında, iplik dokuma fabrikalarında çalışan işçilerin; kadın işçiler olsun, erkek işçiler olsun, onların çocukları, babalarına, annelerine ait fabrika fotoğraflarını bana vermişlerdi. Onun dışında çöplerden, fabrika çöplerinden çıkan fotoğraflar” dedi.
Sendikacılardan da birçok fotoğraf aldığını kaydeden Uğur Pişmanlık, “Sendikacılardan, işçi mücadelesi veren sendika işçi önderlerinden aldığım fotoğraflar ve bunlarla bir emek fotoğrafları sergisi oluştu. Çünkü gerçekten fabrikaları, binaları, yolları yapan işçilerdir, işçi sınıfıdır.
Tarsus, Türkiye’de İstanbul, İzmir, Bursa gibi sanayinin başladığı yerlerden bir tanesi. Türkiye’deki ilk sanayileşen kentlerden biri sayılır. Bugün burada yer alan emek fotoğrafları aslında hem o günün izlerini taşıyor, hem bir kent belleği oluşturuyor” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.