Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ‘’İlçe gömleği dar gelen Tarsus neden İL olmalı’’ gündem konulu toplantıda Tarsus’un mevcut durumu ve yakaladığı yeni avantajları değerlendirdi. Başkan H. Ruhi Koçak yönetiminde yapılan toplantıda sunum eşliğinde Tarsus’un tüm değerleri ve potansiyeli masaya yatırıldı.
‘’Nüfus yoğunluğu fazla’’
Türkiye’nin en büyük ilçelerinden olup hatta birçok ilden büyük olan, yüzölçümü 2 bin 29 kilometrekare olarak bilinen Tarsus’un 179 mahalle sayısı ve 350 bin 732 nüfusuyla önemli yoğunluğa sahip olduğuna dikkat çekilen sunumda nüfus artış hızının göçle birlikte daha da arttığı vurgulandı. Yapılan sunumda nüfus yoğunluğu olarak ifade edilen bir kilometrekareye düşen kişi sayısı, Türkiye genelinde 111 iken Tarsus’ta bu sayının 173 kişi ile ülke ortalamasının üzerinde kaldığı görüldü.
‘’Eğitim popülasyonu yüksek’’
Tarsus TSO’nun raporunda, Tarsus’ta ilkokul eğitim seviyesine göre 189 okul, 58 bin 303öğrenci ve 3 bin 268 öğretmen kadrosunun, ortaöğretim düzeyinde ise 51 okul, 18 bin 222 öğrenci ve bin 591 öğretmen kadrosunun hizmet verdiği, mesleki ve teknik ortaöğretim düzeyinde ise 24 kurumun olduğu görüldü. Tarsus’ta yükseköğretim alanında da biri devlet (Tarsus Üniversitesi) diğeri vakıf (Çağ Üniversitesi) olmak üzere iki üniversitenin hizmet verdiği bildirildi. 2018 yılında kurulan Tarsus Üniversitesi’nde toplam 6 fakülte, 1 adet enstitü ile 3 adet meslek yüksekokulu bulunuyor. 5 bin 22 öğrencisi bulunan üniversitede 246 akademik personel görev yapıyor. Çağ Üniversitesi’nde ise 3 fakülte, bir yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu ve 1 enstitü bulunuyor. Öğrenci sayısının 3 bin 534’e ulaştığı Çağ Üniversitesi toplam 169 akademik personele sahip.
‘’Kültürel mirasa sahip’’
Geçmişten günümüze köklü tarihi geçmişi bulunan Tarsus’un St.Paul Kilisesi, Eski Cami, Azil Paulus, St.Paul Kuyusu, Gözlükule, Donuktaş, Altından Geçme (Roma Hamamı), Kleopatra Kapısı (Deniz Kapısı), Onur Yazıtı (Yeni Hamam), Justiniaus Köprüsü (Baç Köprüsü), Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları, Cumhuriyet Alanı Antik Kenti, Roma Yapı Kalıntısı, Sağlıklı Köyü Antik Yolu ve Kapısı, Gülek Kalesi dikkat çeken ören yeleri arasında bulunuyor. Yeni Tarsus Müzesi ise ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
‘’Sağlık hizmetleri’’
Tarsus’ta 554 yataklı Devlet Hastanesi ile 3 özel hastane, 2 özel tıp merkezi hizmet veriyor. Ayrıca 1 adet ağız ve diş sağlığı merkezi, 1 göçmen sağlığı merkezi, 32 aile sağlığı merkezi, 111 aile hekimliği birimi, 9 acil sağlık hizmetleri istasyonu hizmet sunuyor.
‘’Tarımda büyük paya sahip’’
Tarsus’un, yüzde 31 ile Mersin ilinin tarımda en büyük paya sahip ilçesi konumunda olduğu bildirilirken, tahıl ve bitkisel üretim, sebze-meyve ve süs bitkileri alanında yoğunlaştığı görüldü. Hayvancılık sektöründe ise Tarsus’ta kanatlı et sektörünün (tavukçuluk) ön planda olduğu görüldü.
-Koçak: İl olmak şart oldu
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, Tarsus’un geçmişten günümüze köklü tarihi geçmişi, sanayi ve ticari alt yapısı, tarım ve turizme dayalı tüm değerleriyle stratejik öneme sahip yerleşim merkezleri arasında yer aldığını belirterek, ‘’Nüfus yoğunluğu, tarım başta olmak üzere ülke ekonomisine sunduğu katkı ve kültürel mirasıyla ilçe kabuğuna sığmayan Tarsus’a, elde ettiği yeni fırsatlarla ilçe gömleğinin dar geldiği artık daha net olarak görülüyor. Tarsus’a il statüsünün kazandırılmasıyla ilgili girişimlerin olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz.’’dedi.
-Yarımların üssü haline geldi
Başkan Koçak, Tarsus’un mevcut yatırım projelerinin de göz önünde bulundurulmasıyla yatırımların merkezi konumunda yer almaya başladığını ifade ederek, şöyle devam etti: ‘’ Tarım, sanayi ve ticaret açısından yeni fırsatlar elde etti. Bu avantajlardan en önemlisi toplam 8 milyon metrekare alanda, 115 bin metrekare büyüklüğünde olan ve uluslararası standartlarda hizmet verecek şekilde tasarlanan Çukurova Bölgesel Havalimanının Tarsus sınırları içerisinde kuruluyor olması. Bölge ve Türkiye'nin mega yatırımları arasında yer alan havalimanının kargo taşımacılığı hizmeti de sunacak olması nedeniyle tarım ürünleri ihracatında önemli rol üstlenmesini bekliyoruz. Bunun yanı sıra kurduğumuz Türkiye’nin ilk tarım teknoparkı Mersin Agropark, organize sanayi bölgelerimiz, lojistik üs yatırımları ve diğer yatırımlarla Tarsus; Çukurova hinterlandında yapılan tüm stratejik yatırımların merkezi, üssü haline geldi. Şehrin dinamikleri ilçe kabuğuna sığmıyor artık. Tarsus'un il statüsüne yükseltilmesini istiyor ve destekliyoruz. İl olmak şart oldu. Şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan daha güçlü bir konuma gelmesini sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. ‘’
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.