Açılış konuşması ve gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya ve Meclis üyeleri sektörleri ile ilgili beklentilerini ve gelişmeleri değerlendirdi.
Meclis Başkanı Murat Kaya konuşmasında son yıllarda dünya genelinde çok farklı ve sürekli değişkenleri olan tarımsal üretime ve gıda tüketimine şahit olduklarını belirterek, hasadın sonuna gelinen buğday ürününün müdahale fiyatının üreticiyi memnun edecek şekilde açıklanmasını istedi.
Türkiye’de geçen sezon 19,5 milyon tona yakın buğday üretimi ve 9 milyon ton buğday ithalatı yapıldığını hatırlatan Borsa Meclis Başkana Kaya “Alım fiyatı dünya fiyatlarına göre açıklansa, buğday fiyatı geçen yılın çok altında kalacak. Çünkü dünya fiyatları düşük. Kaldı ki son yıllarda buğday ve arpa alım fiyatları genellikle dünya fiyatlarının üzerinde açıklandı. Bu yıl da dünya fiyatlarının üzerinde olmasını bekliyoruz. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi alım priminin devam etmesi de en büyük beklentilerimiz arasındadır. Bu üretim sezonunda TMO’nun açıklayacağı fiyat başta buğday üreticileri olmak üzere hububat üreticilerinin emeklerinin karşılığını alacağı beklentimizi bir daha yineliyor, TMO’nun Dünya fiyatları ile uyumlu reel fiyat açıklaması, gerektiğinde bunun periyodik olarak güncellemesi ve pirim uygulamasının arda da alım politikası olarak devam ettirilmesi de yine beklentimizdir.” şeklinde konuştu.
Sektörlere ait sorunların taleplerin ve gelişmelerin takipçisi olan Tarsus Ticaret Borsası’nın Konuşan Meclis Üyeleri Sektörleri hakkında konulara değindi.
Türkiye, Nisan Ayı Yaş Meyve Sebze İhracatı 211,5 Milyon Dolar olarak gerçekleşti.
Mecliste söz alan Meclis Başkan Yardımcısı Murat Çamaşırcı sektörüne dair bilgileri paylaştı.
Çamaşırcı; “Nisan ayında en çok ihraç ettiğimiz ürün listesinde 52 milyon 242 bin dolar değer ile domates birinci, 31 milyon 783 bin dolar değer ile biber ikinci, 26 milyon 62 bin dolar değer ile limon üçüncü sırada yer aldı. 2024 yılının ilk dört aylık döneminde Türkiye’nin; yaş meyve sebze ihracatı 1 milyar 174 milyon dolar olurken, meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 27’lik artışla 717 milyon dolardan 908 milyon dolara ilerledi.” Dedi.
Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Bayram, konuşmasında “Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2024 yılında bir önceki yıla göre %5,4 oranında azalarak yaklaşık 39,9 milyon ton olacağı tahmin edildiğini ifade etti.
Bayram; “2023 yılı sonu itibariyle ülkemizdeki karma yem üretimi işletme sayısı 1624’ye yükseldi. Üretim kapasitesi de yıllık 34,3 milyon tona çıktı. Ülke olarak bu kapasitemizin yüzde 81’ini kullanıyoruz. Yıllık 28 milyon karma yem üretimiyle dünyada 7’nci, Avrupa’da da en fazla üretim yapan 1’inci ülkeyiz.” Şeklinde konuştu.
Meclis Toplantısının sonunda Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Fındık Güngör, Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ulusal Hububat Konseyi’de buğday ve mısır sektöründe Türkiye nin bu ürünlerdeki rolü ve dünya projeksiyonuna dair izlenimlerin aktardı.
Son olarak Borsa Dış Ticaret Uzmanı Pınar Alegöz ise, Paris ve Brüksel Ticaret Ataşelikleri ile yapılan ikili görüşmelere dair sonuç raporu hakkında bilgi verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.