Tarsus Ticaret Borsa’nın Lisanslı Depo İnşaatı Başladı

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, bölgenin tarımsal ticaretini güçlendirecek, üreticinin emeği ürünlerini daha iyi fiyata pazarlamasına olanak sağlayacak ‘Lisanslı Depoculuk’ sayesinde çiftçinin, tüccarın ve sanayicinin arasındaki bağın daha da güçleneceğini söyledi.

02 Ağustos 2019 Cuma, 12:26
Tarsus Ticaret Borsa’nın Lisanslı Depo İnşaatı Başladı
-

Tarsus Ticaret Borsası’nın ‘Olağan Meclis Toplantısı’ Meclis Başkan Yardımcısı Ramazan Bozdağ başkanlığında gerçekleşti.
Ramazan Bozdağ, meclis toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, mevsimsel olarak birçok tarım ürününün hasat edildiğini belirterek, bunun yanı sıra yaş sebze-meyve sektörünün hareketli bir piyasada arz talep dengesine uygun olarak ticaretinin ekonomik koşullara uygun olarak devam ettiğini ifade etti.
Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ise, Borsa Meclisi’ne geride bıraktığımız Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgiler verirken, Ticaret Borsası’nın Lisanslı Depoculuk A.Ş. ile ilgili gerçekleşen faaliyetler hakkında da Meclis Üyelerine açıklamalarda bulundu.
Lisanslı Depoculuğun çok yakın bir gelecekte Tarsus'un yıllık tarımsal hacmine 1 milyar TL'den fazla katkı sağlayacağının altını çizen Murat Kaya, Tarsus'un ticareti ve ekonomisinde kalkınmayı hedefledikleri Tarsus Ticaret Borsası Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi’ni kurdukları müjdesini verdi.
Şirketi’nin ihtiyacı olan ‘Yatırım Teşvik Kredisi’nin alındığını belirten Borsa Başkanı Kaya “Çok hızlı bir şekilde ihtiyaç olunan tüm alt yapı, çelik silo ve üst yapı inşaatları ile ilgili ihalelerimizi Türk Lirası üzerinden tamamladık. Bugün itibariyle Tarsus ve bölge çiftçisine hitap edecek 40 bin ton kapasiteli hububat ve yağlı tohumlar lisanslı depoculuk şirketimizi hedeflediğimiz süre içinde bitirmeye gayret ediyoruz. Bölgemizin tarımsal ticareti güçlendirecek, üreticinin emeği ürünlerini, daha iyi fiyata pazarlamasına olanak sağlayacak lisanslı depo sayesinde çiftçi, tüccar, sanayici arasında bağ güçlenecek ve sürdürülebilir bir ekonomik destek sağlanacaktır” dedi.
Meclis toplantısında, lisanslı depoların tarım ticaretine ve ekonomiye katacağı değere de değinen Başkan Murat Kaya, “Lisanslı depoculuk sistemiyle, bölgede arz ve talep dengesini sağlamak, ilk hasat sürecinde tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmak, sağlıklı ve güvenilir depolanması sağlamak, ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak, ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından yapılmasını sağlamak, tarım ürünü ticaretinde kişiler arasında ayrım yapmaksızın ürünleri kabul etmek, ürünlerin mülkiyetini temsil ve finansmanını, satışını ve teslimini kolaylaştırmak dolayısıyla tarım ürünleri ticaretini geliştirmek amaçlanmıştır. Üreticilerimiz ellerinde bulundurdukları ürünü satış dönemini bütün bir yıla yayabilecekleri bir sistemde çalışacak olan depoculuk faaliyetimizde ürünler, Borsa laboratuvarı koşullarında standardı tespit edilerek depolanacak. Üretici, ürününü satarken, çok sayıda alıcının rekabetinden yararlanabilecek, ürününü fiyatların en yüksek olduğunu düşündüğü dönemde pazarlama imkanı bulacak. Ürün senedi karşılığı yapılacak satışlarda, devletin destek verdiği stopaj muafiyetinden ve nakliye teşvikinden yararlanacak. Ellerinde tutacakları ürün senetleriyle, ileride olası fiyat farklılıklarından olumsuz etkilenme olasılığı ortadan kaldırılacak. Ürün senedi aracılığıyla, yatırımcılar için hisse senedi, döviz, altın ve faiz gibi yatırım araçlarına alternatif bir yatırım aracı sağlanmış olacak. Tüccar ve sanayiciler de işletme ihtiyaçları için depo inşa etme maliyetinden kurtulacak. Sağlıklı depolama, talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü güvenilir şekilde, elektronik ortamda mekân sınırlaması olmaksızın, kısa zamanda temin edilebilecekler” ifadesini kullandı.
Borsa Başkanı Murat Kaya, gelişen ve yenilenen sistemde bu işlemlerin gerçekleşmesi için Tarsus Ticaret Borsası’nın da kurucu ortağı olduğu Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş.’ye üye olunması gerektiğini, Borsa’nın bölgemizdeki yetkili tek acentesi olan TÜRİB'e kayıtların ücret olduğunu sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”

Mersin Haber ,Mersin