“TARSUS MUTFAĞI VE HAKKI USTA YEMEKLERİ” KİTABI ARATOS YAYINLARINDAN ÇIKTI

Tarsus’un en eski ve tanınmış aşçısı Hakkı Pişmanlık’ın mesleki yaşam öyküsü ve yemek tarifleriyle Tarsus mutfak kültürünü konu alan “Tarsus Mutfağı ve Hakkı Usta Yemekleri” kitabı Aratos Yayınları’ndan çıktı.

09 Şubat 2025 Pazar, 13:50
“TARSUS MUTFAĞI VE HAKKI USTA YEMEKLERİ” KİTABI ARATOS YAYINLARINDAN ÇIKTI
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Tarsus’un en eski ve tanınmış aşçısı Hakkı Pişmanlık’ın mesleki yaşam öyküsü ve yemek tarifleriyle Tarsus mutfak kültürünü konu alan “Tarsus Mutfağı ve Hakkı Usta Yemekleri” kitabı Aratos Yayınları’ndan çıktı.

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, yaklaşık 70 yıl aşçılık yapan babasını ve onun ustalığını anlattığı kitapta, Tarsus’un yemek kültürü, geleneksel Tarsus yöresel yemekleri, aşçısı Hakkı ustanın mesleki yaşam öyküsü, çalıştığı lokantalar, bir esnaf lokantası aşçısı olarak onun yemek tarifleri yer almaktadır.

“Tarsus Mutfağı ve Hakkı Usta Yemekleri” kitabında ayrıca, kentin yemek kültürü içinde Tarsus’un belli başlı lokanta, kebapçı ve humusçuları ile tatlıcısından, çerezcisine kadar çeşitli sokak lezzetleri sunan seyyar satıcılar da yer almaktadır.

Edinilen bilgiye göre, Tarsus’un en ünlü lokantalarında çalışmış, Paktaş ve Çukurova fabrikalarında aşçılık yapmış, Tarsus Amerikan Koleji’nde çalışıp oradan emekli olmuş olan Hakkı usta, sonrasında da çeşitli esnaf lokantalarında çalışmayı sürdürmüş.

Son 25 yılını Kent Lokantası’nın aşçısı olarak geçirmiş olan Aşçı Hakkı usta bir süredir Mersin’de kendi isteği üzerine bir huzurevinde yaşamını sürdürmektedir.

 

“Aşçının terazisi, kepçesidir”

Tarsus’un sevilen ve sayılan aşçısı Hakkı Usta ise kendini anlatan ve yemek tariflerini içeren kitaba dair şunları söyledi, “Benim hakkımda kitap yazılmış olması çok güzel bir duygu. Bunun için oğlum Uğur ile gurur duyuyorum. Bu mesleğe yıllarımı verdim. Kendi deneyimlerimi gençlere verdim ve yeni ustalar yetiştirdim. Bildiğim bütün yemek tarifleri kitapta var. Benden sonrakilere öğütlerimi aktardım. Yemek, aynı zamanda bir damak tadı işidir. İyi malzeme, iyi yemektir. Aşçı yemeğini sunarken sadece estetiğe değil adil olmaya da özen göstermelidir. Ben her zaman aşçının terazisinin kepçesi olduğunu söylerim. Bu yemek kitabı da ben Tarsus’a bir hatıra olsun”.

Babasının meslek yaşamı ile onun yemek tariflerini kitaplaştırmış olan gazeteci oğlu Uğur Pişmanlık, kitaba dair, Tarsus’un yeme içme kültüründe çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Genelde Çukurova, özelde ise Tarsus, oldukça zengin bir yeme içme kültürüne sahip bir coğrafyadır.

Hiç kuşkusuz bu zenginliğin kaynağında Anadolu’nun tüm yakın coğrafyalardaki ülkelerin yemek kültürlerinden beslenmiş olması ile Çukurova yöresinin de aynı şekilde hem doğu ve güneydoğu hem de Arap coğrafyasından taşıdıkları vardır.

Tarsus’un yemek kültürü ve zenginliği 10 bin yıllık eski bir kent olması nedeniyle bölge içinde başı çekmektedir.

Tarsus’un geleneksel yöre yemekleri dışında, oldukça lezzetli yemekler sunan kentin lokanta ve kebapçıları da adından söz ettirir.

Kentteki bu lezzetleri sunan pek çok aşçı ve usta yetişmiştir.

İşte bunlardan birisi de bu mesleğe 67 yıllık ömrünü vermiş olan aşçı Hakkı ustadır.

Hakkı Pişmanlık’ın aşçılığa giden yolun öyküsü 1950’de başlar. Onun ilk ustası, Süleyman ustadır. Süleyman ustanın da mesleğini öğrendiği kişi, Ermeni bir aşçı olan Artin ustadır.

Süleyman ustadan sonra oğlu Ali Pulluoğlu hem lokantanın aşçılığını hem de işletmesini üstlenir.

Hakkı Pişmanlık’ın burada 1950 yılında başlayan işçilik serüveni onu mesleğin ustalığına taşıdı ve aşçı oldu. Hakkı usta mesleğini yaklaşık 70 yıl sürdürdü. Onca birikim ve deneyimle yanında pek çok kalfa onun yanında aşçı olarak yetişti.

Tarsus’un en tanınmış aşçısı olan Hakkı ustanın yaşam öyküsü, meslek deneyimleri ve yemekleri bu kitapla kalıcılaştı.

Öte yandan kitabın içeriği kapsayıcılığı nedeniyle “Tarsus Mutfağı ve Hakkı Usta Yemekleri”nin ötesinde de geçerek daha zengin bir içeriğe ulaşmış oldu.

Bu çalışma aynı zamanda Tarsuslu bir aşçının yaşamı ve mesleki öyküsünü içeren ilk kitap olma özelliğini taşıyor.

Yanında yetişmiş bir oğlu olarak, babam ve ustam ile gurur duyuyorum.

Babamın ustalığı ve yaptıklarıyla, Tarsus mutfağına dair bu çalışmayı yaşadığım kentin yöresel yemek kültürüne bir katkı olarak sunuyorum” diye konuş

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin'de TARSİM Tanıtım Kampanyası, Bilgilendirme Toplantıları Devam Ediyor
MÜFTÜ YİĞMAN, VALİ PEBLİVAN'IN VEDA PROGRAMINA KATILDI
MTSO’nun bağımlılıkla mücadele projesi 65 bin öğrenciye erişecek
VALİ PEHLİVAN, VEDA MESAJI YAYINLADI
VALİ PEHLİVAN'DAN SON AÇILIŞ
Tarsus Üniversitesi Hemşirelik Bölümünden Okul Öncesi Eğitimcilerine İlk Yardım Eğitimi
MERSİN'DE NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK VE YASA DIŞI BAHİS ÇETESİ ÇÖKERTİLDİ
SİLİFKE BELEDİYESPOR'DA 3 PUAN SEVİNCİ
DOĞANIN ASİL SAKİNLERİ YILKI ATLARINI BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ BESLİYOR
BÜYÜKŞEHİR, FARKLI KONSEPTLERLE MÜZİKSEVERLERİ BULUŞTURUYOR

Mersin Haber ,Mersin