Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen Çalışmalar Sonucu, Kuraklığa Dayanıklı Çavdar Üretimi Gerçekleştirildi

2012'de Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde Çavdar Islah Projesi başlatıldı.

20 Kasım 2022 Pazar, 13:46
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen Çalışmalar Sonucu, Kuraklığa Dayanıklı Çavdar Üretimi Gerçekleştirildi
-

Proje kapsamında, kötü toprak şartları, soğuk, sıcak ve düşük yağış gibi iklim şoklarına karşı adaptasyon kabiliyeti yüksek olan çavdarın kuraklığa dayanıklı bir türü geliştirildi.

Enstitü bünyesinde sürdürülen çalışmalarla yeni üretilen tür için açık tozlaşan bir hat, tescil için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne gönderildi. Tescil işlemlerinin 2023'te tamamlanması bekleniyor.
Çavdar, genelde 3-4. sınıf arazilerin tarıma açılabilmesi için önemli bir serin iklim tahılı olarak görülüyor. Kötü toprak şartlarına dayanıklı olan ürün, soğuk, sıcak ve düşük yağış gibi iklim şoklarına karşı da adaptasyon kabiliyetiyle ön plana çıkıyor.

Çavdarın büyük kısmı üretilen ülkelerce tüketildiğinden, dünya çapında büyük bir ticareti bulunmuyor. Türkiye, çavdar üretimi açısından ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

Ülkede çavdar yıllık yaklaşık 300 bin hektar alanda ekilirken 300 bin ton civarı ürün alınıyor. Üretilen çavdarın büyük kısmı ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ürün, son yıllarda yeşil ve hasıl kuru ot olarak silaj yapımında kullanılmaya başlanıldı.

Türkiye'nin Tohumluk İhtiyacını Karşılama Oranı Yüzde 94'e Çıktı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yeni tür geliştirme ve ıslah çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmaya çalıştıklarını belirten Kirişci, 'Ekilmedik bir karış toprak kalmasın' sloganıyla sertifikalı tohum ile yerli ve milli çeşitlerin kullanımını artırma çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi.
Yerli tohumun bir süreç işi olduğuna işaret eden Kirişci, 2002'de Türkiye'nin kendi tohumluk ihtiyacını karşılama oranının yüzde 31 düzeyindeyken bunun yüzde 94'lere çıktığını bildirdi. Bunun temelinde Islahçı Hakları Kanunu olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Kirişci, Türkiye'de istikbali ve geleceği olan bir tarım sektörü bulunduğunu dile getirdi.

Kirişci, "Tohumla teknoloji iç içedir. Tohum sektörünün tek başına faaliyet göstermesinin yeterli olmadığı artık görülmüştür. Tarım sektöründe AR-GE'nin de devreye girdiği multidisipliner çalışma ve teknolojinin kullanımı vazgeçilmezdir." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin'de Büyükşehir Belediyesi, Gençlerin Kariyer Yolculuklarında Onları İleri Taşımaya Devam Ediyor
Mersin'de "Köy Bizim Şenlik Bizim"Le Her Köy Eğlenceye ve Müziğe Doyuyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Aşhanesi’nde Bolluk ve Bereket İçin Kaynayan Aşureler Mersinlilere Dağıtıldı
Cimcime Teyze 74 Yaşında Vefat Etti
Başkan Vahap Seçer, CHP Mersin Kadın Kolları İl Kongresi’ne Katıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Duyurdu: "Havalimanımız 10 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanımız Tarafından Hizmete Açılacak"
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın Eşi Yıldız Pehlivan Hanımefendi, Gül Çocuk Evinde Düzenlenen "Aşure Günü" Etkinliğine Katıldı
Uzun Yıllar Sonra Mersin Tarsus'ta Geleneksel Köyler Arası Futbol Turnuvası Başlıyor
Duvar Boyama Etkinliği İle Çocuklar Mersin'de RengÂrenk ve Eğlenceli Bir Gün Geçirdi
Mersin Büyükşehir Voleybol Kursu İle Minikler Hem Spor Yapıyor Hem Sosyalleşiyor

Mersin Haber ,Mersin