Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke ve Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Gürbüz, Borsa üyelerine gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında Tarsus Hal’i Borsa üyesi İdeal33 Tarım Ürünleri Gıda Nakliyat İnşaat Orman Ürünleri Sanayi Ticaret Ve Pazarlama Limited Şirketi sahibi Hasan Geran ve Akışlar Toptan Sebze Meyve Ticareti- Ramazan Akış ile tarım sektöründe atan maliyetler ve sektörün yaşadığı sorunlar hakkında istişarede bulunuldu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Hasan Geran ve Ramazan Akış, tarım sektöründe maliyetleri geçen yıla göre ciddi şekilde arttığını belirtti.
“Sofraya gelen gıdalarda çiftçilerin alın teri var”
Hasan Geran , “Artan girdi maliyetleri , işçilik ücretleri bizede üreticiyede zarar verdi. Bu yıl 5 bin dönüme yakın domates kavun karpuz ekiminden vazgeçtim. Girdi maliyetini karşılasam, işçi bulamıyorum. Büyük sanayici domates almıyor, stoklarım 5 yıla kadar dolu diyor. Tabi burada uygulanan ihracat yasağı da var, domates ve pürelerinin ihracatına getirilen % 30 ihracat yasağı bizi de üreticiyi de zora soktu, zarar verdi.
Ekim alanlarında seneye en az % 40 azalma olması muhtemel. Bu durumda fiyatları tahmin bile edemiyorum. İşte kışa giriyoruz. Sebze fiyatları daha da artacak. Eğer bu şekilde giderse sebze seneye kilo değil taneyle alınacağı sinyalleri veriliyor. “ dedi.
Ramazan Akış ise, “Çiftçiler nice umutla ektiği biber, fasulye, kabak mahsullerinin satılmasında çok sıkıntı çekiyor. Emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerimiz önümüzdeki sezon ilaç ve gübre borçlarını nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Sofraya gelen gıdalarda çiftçilerin alın teri var” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa TEKE “Yaş meyve sebze üretim maliyetlerinin yüksek olduğu ve ihtiyaçlarımızın sürdürülebilir bir şekilde karşılanması için özellikle küçük ölçekli yaş meyve ve sebze işletmelerinin desteklenmesi önem arz etmektedir. Küçük ölçekli işletmelerin işletmeci ailesi ile birlikte işgücü ihtiyacını karşıladığı ve üretimin sürdürülebilirliğinde aile işgücünün önemi de unutulmamalıdır. “dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.