Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Çalıştayı Başladı

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Türkiye Haritalandırılması Projesi Çalıştayı başladı.

02 Ağustos 2018 Perşembe, 14:00
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Çalıştayı Başladı
-

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen çalıştay, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Başkanlığında başladı. Çalıştaya Başkan Kocamaz’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ile projenin ortağı ve finansörü olan Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı’nın (WALD) Akademi Direktörü Hülya Alper, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Mersin’de faaliyet gösteren oda ve dernek temsilcileri katıldı.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Eş Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz çalıştayda yaptığı konuşmasında Binyıl Bildirgesi ve bu bildirge doğrultusunda belirlenen Binyıl Kalkınma Hedeflerinden bahsederken, bu hedeflerin Mersin’de gerçekleştirilen çalıştayın temelini oluşturduğunu belirtti.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kendisinin 2016-2019 dönemi eş başkanlığını yürüttüğü Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilat
ı’nın Türkiye’nin de dâhil olduğu coğrafyalardaki Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılması noktasında son derece önemli bir görev üstlendiğini ifade ederek, “Yapacağımız Çalıştay boyunca, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Yeni Kentsel Gündem”, “Proje ve Çalıştay Metodolojisi”, “Yerel Yönetimlerin Bilmesi Gerekenler”, “Proje ve Faaliyetlerin Değerlendirilmesi” ve “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Sınıflandırılması” konularında sunum ve değerlendirmeler yapılacaktır. İlimiz, ülkemiz ve dünyamız için son derece önemli konuların ele alınacağı Çalıştayımıza katkı ve katılım sağlayacak olan uzmanlarımız iki gün boyunca konuyu tüm yönleriyle ele alacaklar” dedi.
“Biz üzerimize düşeni yapmak için olağanüstü gayret sarf ediyoruz”
Başkan Kocamaz çalıştayda Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan, yürütülen, hayata geçirilen ve BM sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile örtüşen, bu hedefleri %100 destekleyen projelerden örnekler verdi.
Birleşmiş Milletlerin 2000 ve 2015 yılında aldığı kararların daha mutlu, huzurlu, güvenli ve sağlıklı bir dünyanın nasıl kurulacağının yol ve yöntemlerini ortaya koyduğunu sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak biz üzerimize düşeni yapmak için olağanüstü gayret sarf ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Ancak şunun bilinmesini isterim: Düzeltmeye çalıştığımız tablonun günahı tüm dünyanın değil, dünya kaynaklarını ve nimetlerini paylaşan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisi bulunan ve şu anda dünyanın en gelişmiş ülkeleri olarak kabul edilen devletlerindir. Üzülerek ifade etmek isteriz ki, bazı gelişmiş ülkelerin saltanat kayıkları, geri kalmış ve köleleştirilmiş ülke insanlarının kan ve gözyaşları denizinde yüzmektedir” ifadelerini kullandı.
“Dünya sorunlarının çözümü, Anadolu’yu anlamaktan geçmektedir”
Dünyanın pençesinde bulunduğu sorunların çözümünü Türk milleti olarak çok iyi bildiklerini belirterek sözlerini sürdüren Başkan Kocamaz, “Anadolu’nun özelliklerini her bakımdan temsil eden Mersin’i anlamak demek; Anadolu’ya ruh veren mayayı, dünyayı huzura kavuşturacak formülü bilmek demektir. Türkiye’nin sorunlarının çözümü Mersin’i, dünyanın sorunlarının çözümü ise Anadolu’yu anlamaktan geçmektedir. Mersin ve Anadolu’nun kültürel, inanç ve medeni kodlarını Türkiye ve dünyanın kodları haline getirmektir” diye belirtti.
Duman; “Yerelleşme rüzgârını şimdi daha kuvvetli bir şekilde estireceğiz”
Daha iyi bir dünya ve daha iyi bir çevre arzusu ile 2000 yılında 8 başlık altında kabul edilen Binyıl Kalkınma Hedefleri sürecinde Türkiye olarak önemli bir başarı elde ettiklerini ifade ederek sözlerine başlayan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, “Biz teşkilat olarak ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin yerelleştirilmesi çalıştaylarını Mersin’de başlatıyoruz. Geçmişteki başarımız, o yıllarda yakaladığımız yerelleşme rüzgârını şimdi daha kuvvetli bir şekilde estireceğimize olan inancımı güçlendiriyor. Pilot olarak başlattığımız bu proje ile birlikte faaliyet gösterdiğimiz ülkelerden biri olan Türkiye’nin 2030’a kadar tabana yaygın ve kapsayıcı, sürdürülebilir kalkınmayı mümkün kılacak referans ülke olma vizyonuna katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
“Bu çalıştay ile bölgesel kalkınma idealimize bir adım daha yaklaşmış olacağız”
Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden 11.’si olan şehirlerin ve insan yerleşimlerinin kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılınmasını içeren hedefin UCLG-MEWA olarak temel dayanaklarının olduğunu ifade eden Duman, “Mersin’de gerçekleştireceğimiz bu çalıştay ile UCLG-MEWA olarak bölgesel kalkınma idealimize bir adım daha yaklaşmış olacağız. Bu manada elini taşın altına koyan herkese ve özellikle bizleri burada bir araya getiren Mersin Büyükşehir Belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca Mersin Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Eş Başkanı burada olduğu için bizler için ayrı bir yere ve öneme sahip. Mersin’de yaptığımız bu çalışmalarda kendi ailemizle bir arada olma duygusunu da tatmış bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Yeni Kentsel Gündem Hakkında UCLG-MEWA Genel Koordinatörü Salim Korkmaz tarafından bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumun ardından Proje ve Çalıştay Metodolojisi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda Yerel Yönetimlerin Bilmesi Gerekenler, Proje ve Faaliyetlerin Değerlendirilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin Sınıflandırması konularında panel düzenlendi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti

Mersin Haber ,Mersin