"ŞU DÜNYADA DİKİLİ BİR AĞACINIZ OLSUN"

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan; Cumhurbaşkanlığı himayelerinde “Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes'' temasıyla “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” kapsamında, fidan dikme etkinliğe katıldı.

12 Kasım 2024 Salı, 08:53
"ŞU DÜNYADA DİKİLİ BİR AĞACINIZ OLSUN"
-

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan; Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda “Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes'' temasıyla 81 İlde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” kapsamında, Mersin İlimizde düzenlenen fidan dikme etkinliğe katıldı.
Mezitli İlçemizin Cemilli Mahallesinde düzenlenen ve kızılçam, keçiboynuzu, badem ile servi ağaçları olmak üzere toplam 4.500 fidanın toprakla buluşturulduğu fidan dikim etkinliği, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
Vali Pehlivan etkinlikte yapmış olduğu konuşmasında; “6 Kasım 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ağaçlandırma seferberliği başlatıldı ve ‘11 Kasım Ağaçlandırma Seferberliği’ konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 11 Kasım 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak ilan edildi.
Malum ağaç ve orman hem insan sağlığı hem de bütün canlıların varlığı için hayati önem taşımaktadır. Orman varlığının ekolojik, ekonomik ve sosyal faydaları saymakla bitmez. Orman, havadaki karbondioksiti oksijene çevirip nefes almamızı sağlamanın ötesinde doğadaki su, toprak, bitki dengesini sağlamakta, sürdürülebilir kılmaktadır. Ormanların azalması demek, canlıların hayatının da tehlikeye girmesi anlamına gelmektedir. 
Ormanlar, atmosferdeki karbondioksit miktarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir role sahiptir. Fotosentez yoluyla, ormanlar karbondioksiti oksijene dönüştürür ve atmosferdeki sera gazlarının miktarını azaltır.
Ormanların varlığı, toprak erozyonunu önlemede de büyük bir rol oynar. Ağaçlar, toprağı tutar ve erozyonun önlenmesine yardımcı olur. Ormanlar, su kaynaklarının sürdürülebilirliğini de sağlar. 
Ağaçlar, suyun yüzey akışını azaltarak toprağın su tutma kapasitesini artırır. Bu durum, su kaynaklarının sürdürülebilirliğine katkıda bulunur ve su kaynaklarının kirlenmesini önler.
Ormanlar ekonomik açıdan da önemlidir. Orman ürünleri, dünya çapında birçok endüstri için temel hammaddelerdir. Ormanlar, gıda, yakıt ve diğer temel
ihtiyaçlar için kullanılan birçok kaynağı sağlar. 
Ormanlar, aynı zamanda turizm, rekreasyon ve doğal yaşamın tadını çıkarma gibi ekonomik faydalar da sunar.
O yüzden seferberlik mantığıyla ülkemizin dört bir yanında, 81 vilayette eş zamanlı olarak 11 Kasım saat 11.11’de binlerce, milyonlarca fidan toprakla buluşturuluyor. 2019 yılında kampanya başlatıldığında ve 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü olarak icra edilmeye başlandığında ‘Geleceğe Nefes’ mottosuyla yola çıkılmıştır. 2020 yılında ‘Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes’ mottosu, 2022 yılında ‘Geleceğe Nefes, Türkiye Yüzyılına Nefes’ teması kullanılmıştır. Bu kampanya 2023 yılında ise Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümü olması hasebiyle ‘Geleceğe Nefes, Cumhuriyete Nefes’ mottosuyla icra edilmişti.
Bu yıl ise, dünyada yaşanan mezalimlere, özellikle yakın coğrafyamızda, gönül coğrafyamızda Filistin’de, Gazze’de İsrail'in menfur saldırılarıyla yol açtığı soykırım ve dünyadaki bütün insanlık dışı yaklaşımlara, uygulamalara dikkat çekmek maksadıyla ‘Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes’ sloganıyla Milli Ağaçlandırma Gününü bütün yurtta olduğu gibi Mersin İlimizde de icra ediyoruz. 
Türkiye Cumhuriyeti olarak ana vatanımız dahilinde, kara vatanımız aynı zamanda mavi vatanımız ve gök vatanımız var. Bunlar içerisinde bir de yeşil vatanımız bulunmakta ve yemyeşil ormanlarımızı simgelemektedir. Ormanlarımızı korumak her şeyden önce anayasal, yasal görevimiz olduğu gibi bir vatan hizmetidir, vatan borcudur. 
Vatanımızı bütün değerleriyle ve varlıklarıyla koruyup kollamak gibi bir vazifemiz var. Bunlar içerisinde ormanlarımız, hiç şüphesiz müstesna bir yer tutuyor. Çünkü ormanı koruduğumuzda bütün insanımızı ve canlıları korumuş oluyoruz. Bu maksatla Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, son 20 yılda yapılan çalışmalarla orman varlığımızı 2 milyon hektar artırarak 23,2 milyon hektara çıkardık. Bu rekor sayılabilecek bir başarıdır. 
Dünyada pek çok ülkede maalesef orman varlığı azalırken ülkemizde tam tersi artış göstermiştir. Birleşmiş Milletlerin standartlarına göre bir ülkede orman varlığı toplam yüz ölçümün en az %30’una tekabül ediyorsa o ülke ağaç ve orman zengini sayılmaktadır. 
Türkiye olarak yapmış olduğumuz bu kampanya, faaliyet ve ağaçlandırma çalışmalarıyla elde ettiğimiz netice yaklaşık %30’lara varmış durumdadır. Bu yönüyle Avrupa'da en çok ağaçlandırma yapan 1. ülke, dünyada ise 4.ülke konumuna yükselmiş durumundayız. Türkiye genelinde bu kapsamda 7 milyarın üzerinde fidan toprakla buluşturulmuştur. Mersin İlimizde ise bu süre zarfında 460 milyonun üzerinde fidan dikilmiştir. 
Bir yandan her biri birer fidan olan çocuklarımızı, gençlerimizi yetiştireceğiz, bir yandan da onların sağlıklı nesiller olarak yetişmesi için ormanlarımızı yeşerteceğiz. Fidanlarımızı toprakla buluşturacağız. Bununla yetinmeyip ağaçlandırma faaliyetlerinin yanında ormanları korumak, ormanları rehabilite etmek gibi diğer başlıklara da ehemmiyet veriyoruz ve ehemmiyet vermeye de devam edeceğiz. Ağaçlandırma, endüstriyel ağaçlandırma,
rehabilitasyon, maden sahalarının rehabilitasyonu, erozyon kontrolü, mera ıslahı, suni tensil ve özel ağaçlandırmalar çalışmalarını yaparken bir yandan da genel yapıyı korumak, özellikle de orman yangınlarına karşı ormanlarımızı korumak hayati öneme haizdir. 
Merdin olarak hem iklim koşulları hem bitki örtüsü itibariyle orman yangın riskinin yüksek olduğu bir bölgedeyiz. O yüzden çok dikkatli ve özenli davranmak durumundayız. Geçtiğimiz bahar ayında Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayesinde ‘Orman Benim’ kampanyası başlatılmıştı. Adından da anlaşılacağı gibi, bu kampanya vesilesiyle ülkemizde yaşayan her bir vatandaşımızın ‘bu orman benim’ diyerek ormanları koruması gerektiğini ve bu doğrultuda anlayışıyla hareket etmesi gerektiği vurgulamıştık. Bu kampanya ile hatırlatılan hassasiyeti bir gün, bir hafta değil bütün yıl ve bütün ömrümüz boyunca içimizde yaşatmamız, fiiliyatta uygulamamız gerekiyor. Çünkü bir kıvılcım, koca bir ormanın yanmasına neden olur. Bu ormanlar çok meşakkatli çalışmalar neticesinde yeşertiliyor. Bu fidanlar yetiştiriliyor ve toprakla buluşturuluyor. Bir fidanın ağaca dönüşmesi yıllar alıyor. Ama bir kıvılcım hektarlarca büyüklükte ormanı maalesef yok edebiliyor. 
‘Şu dünyada şu güzel ülkemizde dikili bir ağacımız olsun.‘
Ormanlarımıza gözümüz gibi bakalım. Ormanların yanması demek ciğerlerimizin yanması anlamına gelir. Bunu artık içselleştirelim ve yangına neden olacak hiçbir şeye fırsat vermeyelim. Elbette ki kurallar, sınırlama ve yasaklamalarla yangın riskinin olduğu dönemlerde, bu tedbirleri alıyoruz, almaya da devam edeceğiz. Her bir vatandaşımız duyarlı olursa; alınan tedbirlerle birlikte yangınlar ortaya çıkmayacaktır,minimize olacaktır.
Özellikle öğretmenlerimiz okullarda öğrencilerimize, toplum içinde de vatandaşlar olarak birbirimize bu konunun hassasiyetini, önemini muhakkak her vesile anımsatmamız, ikaz etmemiz, hatırlatmamız gerekir. 
Ormanlar geleceğimizdir.
‘Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes’ sloganıyla bugün nefes almamız yarınki nesillerinde rahat nefes alması anlamına gelir. Ormanın, elbette ki nefesle başlayan sağlığa faydası, endüstride ham madde olması, bunun yanında bir de insanın ruhuna hitap eden o güzelliklerden nasiplenmesini de sağlamamız lazım. İnsanımızın ormanlarımızı gezi maksatlı da kullanabilmesi, güzel vakitler geçirebilmesi, çocuklarımızın orman ile haşır neşir olabilmesi orman varlığını muhafaza etmemizin en önemli boyutları arasında yer almaktadır. 
İlimizde, Milli Ağaçlandırma Günü vesilesiyle bugün 8 İlçemizde 9 noktada 22 bin fidan dikeceğiz. Ama bu sadece bugün dikeceğimiz fidan sayısıdır. Mersin İlimizde bulunan 3 fidanlığımızda her yıl toplam ortalama 5 milyon fidan yetiştiriyor ve bu fidanları toprakla buluşturuyoruz. İlimizin yaklaşık 16 bin km² olan yüzölçümünün %53’ü ormanlardan oluşuyor. Ama bununla yetinmiyoruz. Amenajman planları çerçevesinde rehabilitasyon çalışmaları ile bir yandan gençleştirmeyi yaparken bir yandan da yeni fidanlar dikiyoruz.
Türkiye içerisinde de orman varlığı en çok olan ilk 3 il arasındayız. Bunu muhafaza etmek geriye düşürmemek ve sürekli yeni fidanları toprakla buluşturmak gibi de bir planımız, programımız, hedefimiz bulunmaktadır. Bunu da Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayelerinde, Orman Bölge Müdürlüğümüz, Orman İşletme Müdürlüklerimiz, şefliklerimiz ve özellikle de yangınlarda canla başla mücadele eden kahraman ormancılarımız ve personelimizle birlikte yapıyoruz.
Bugün olduğu gibi zaman zaman da jandarmamız, askerlerimiz, polisimiz, öğrencilerimiz, gençlerimiz ve vatandaşlarımızla hep beraber kampanyalar yapmak suretiyle ormanı çoğaltma, fidan dikme törenlerimizi icra ediyoruz.
Bu duygularla günümüzün hayırlara, iyiliklere vesile olmasını diliyorum. Yangınların yaşanmadığı, orman varlığımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da artarak devam ettiği günler diliyorum.
Diğer birçok konuda olduğu gibi hayati öneme haiz bu konuda, ülkemizin basamakları daha da yukarı çıkmasına vesile olan çalışmaları himaye eden, destekleyen başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Mersin'imiz adına şükranlarımızı arz ediyorum.
Bu çalışmaları koordine eden Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Sayın Bakanımız başta olmak üzere Bakanlığımızın ilgili bütün birimlerine, Orman Bölge Müdürlüğümüz ve ilgili birimlerine ve personeline ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Bu anlamlı seferberliğe ortak olduğunuz, katkı ve katılım sağladığınız için siz kıymetli misafirlerimize, kamu görevlilerimize, öğrencilerimize, vatandaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Milli Ağaçlandırma Günümüz kutlu olsun.’’ dedi.
Programda, Mersin Milletvekili Ali Kıratlı ile Mersin Orman Bölge Müdürü Rifat Ataş da bir konuşma gerçekleştirdi.
Etkinlik kapsamında Vali Pehlivan, çocuklarla birlikte fidan dikti, diktiği fidanlara can suyu verdi.
Düzenlenen etkinliğe, Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Tuna Baysal, Mezitli Kaymakam Vekili Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, KKTC Mersin Konsolosu Özgür Ezel, Mersin Orman Bölge Müdürü Rifat Ataş, kurum müdürleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri, çok sayıda öğrenci, öğretmen ve vatandaşlar katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
“JANDARMA’DAN SAHTE İÇKİ OPERASYONU ”
Açık Deniz Karakol Gemisi Akhisar ilk seyrini başarıyla yaptı
MERSİN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ EKİCİ, TARSUS'TA İNCELEMELERDE BULUNDU
SAHTE ALTIN İMAL EDİP KUYUMCULARA SATAN ŞEBEKE ÇÖKERTİLDİ
BÜYÜKŞEHİR ÜRETİCİ KADIN STANTLARI BU KEZ YENİ YIL TEMASIYLA KURULDU
KENYALI MARATON KOŞUCULARI DOĞANIN İÇİNDE ANTRENMAN YAPTI
TARSUS TÜRK HALK MÜZİĞİ DERNEĞİ'NDEN "TÜRKÜLER CANDIR KONSERİ"
Genç Yaşta Trafik Kazasında hayatını kaybetti
Mersin Müftülüğü'nden "iman Amel İlişkisi" Sohbeti
RASİM DOKUR İLE KÖKLÜ KOLEJİ FİNALDE KARŞI KARŞIYA GELECEK

Mersin Haber ,Mersin