
Sivrisinekler sıcak mevsimlerde ve sıcak havalarda daha aktif olup, soğuk ve yağışlı mevsimlerde ise pasiftirler hatta soğuk kış aylarında hiç sivrisinek görülmez. Kış mevsimine girilmesiyle beraber sıcaklıklar düşerken bazı bölgelerde sivrisinekler halen aktiftir.
Ekim ayının gelmesi ile ile hava sıcaklıklarının azaldığı bölgemizde Mersin'in sahil bölgelerinde sivirsinekler rahatsız edecek seviyede, Mersinde yaşayan ailelerin yoğun rağbet gösterdiği sahilde, kamelyalarda oturmak sivrisinekler yüzünden neredeyse imkansız. Yaz boyu ilaçlama faaliyetlerinin rutin yapıldığı bölgede sivrisineklerin çokluğu Ekim ayı gelmesine rağmen halen rahatsız edecek seviyede.
Neden sıcaklığın düşük olduğu zamanlarda bile sivrisinek görülür?
Sivrisinekler yaz aylarında aktif, kış aylarında ise pasif olurlar fakat pasif olma durumları sonsuza kadar tükendikleri anlamına gelmez bu geçiş dönemlerinde yavrulama ve kış aylarında soğuktan kendilerini korumaları için barınmaya uygun yerlere yuvalanır burada kış yaz aylarına kadar kalırlar.
Muhtemelen bölgenizde yağmurlar başlaması ve havaların soğumasına rağmen sivrisinek görülüyorsa. Bulunduğunuz bölge sivrisineklerin barınabilmesi için gerekli şartları taşıyor olabilir. Çünkü yavrulama soğuktan korunarak barınmaları için sıcaklık değerlerinin ve uygun olması mutlak gerekmektedir. Bu nedenle sineklerin en çok yuva yaptığı yerler arasında kanalizasyonlar ve atık su bölgeleri yer alır.
Ilıman iklimde sivri sineklerin görülmesi mevsim şartlarına göre değişme gösterirken, soğuk havalarda kesinlikle yaşaması mümkün değildir. Ev ve kapalı alanlarda soğuk günlerde görülen sineklerin üremesi için eski olan lastiklerde biriken yağmur sularında, ev ve bahçenizde bulunan su kovalarında, atık su borusu etrafındaki kırık ve çatlak yerler ideal bölgeler olduğu için yakınınızda bir yerde barınıyor olabilir.
Sivri Sinekler Hakkında Sıkça Sorulanlar ve Diğer Merak Edilenler
Sivrisinek (clucidae) familyasından bir canlıdır. Sivrisinek kan emerek beslenme sağlar. Sivrisineğin vücudu baş, göğüs ve karın kısmından meydana gelmiştir. Sivrisineğin kafasının iki yanında anten bulunur. Erkek sivrisinek dişisini kanat çırpma sesinden tanır.
Sivrisineğin göğüs kısmında 1 çift kanat ve 3 çift ayak vardır. Sivrisineğin karın kısmı bol miktarda kanı alabilecek kapasitede esnektir. Sivrisineğin karnı çok fazla şişse de patlamaz.
Sivrisinekteki kan emme mekanizması mükemmel çalışır. Kafası kaslarla kaplı olan sivrisinek sineğin borusunun iki tarafından kasılıp gevşer, bu arada 1-2 atmosferlik basınç meydana gelir. Bu arada sivrisineğin borusunda herhangi bir zedelenme olmaz. Çünkü kan geçen dokular hızlı kan akışına dayanabilecek kapasitededir. Sivrisinek vücudunun 6 katı kadar kan emebilir. Bu süre insanın 200 kilo su içmesi ile aynı zaman denktir. Sivrisineğin yaşayabilmesi için protein ve şeker alması gerekir. Sivrisinek bu ihtiyacını bitki ve meyve suyundan elde eder. Kan dişi sivrisinek için kesinlikle olması gereken bir besin kaynağıdır. Dişi sivrisinek yumurtlamak için kan emmeye muhtaçtır. Sivrisinek kanın pıhtılaşmasını önlemek için bir sıvı salgılar, böylece sivrisinek rahatlıkla kan akışı sağlar. Kan emerek beslenen sivrisinek hastalık taşır. Sivrisineğin bulaştırdığı hastalıklar, fil hastalığı, sıtma, sarıhumma gibi hastalıklardır. Sivrisinek havada uçarken çiftleşebilir. Erkek sivrisinekler erişkin olana dek çiftleşmezler. Çünkü antenleri gelişmediği için sağır olurlar. Bu sebepten dişi sivrisineğin çiftleşme çağrısını duyamaz. Sivrisinekte bulunan işitme organı oldukça gelişmiştir. Sivrisinekte bulunan antenlerde çok sayıda duyu hücresi vardır. Sivrisineğin bu organına (Johnston organı) adı verilir. Dişi ve erkek sivrisinek çiftleştikten sonra erkek sinek ölür. Dişi sinek erkeğin spermlerini özel kesede saklar. Dişi sivrisinek haftalarca döllenmiş yumurta yumurtlamaya devam eder. Dişi sinek bir seferde 200-400 arası yumurta yapabilir. Yumurtaların gelişmesi için dişi sivrisinek sürekli kan emmek zorundadır. Sivrisinek yumurtaları ılık, durgun, 60cmden sığ sularda gelişir. Erginleşen sivrisinekler 2 ay yaşar ve ölürler. Sivrisinek genel olarak akşam vakti uçar. Görülen sinek toplulukları erkeklerden oluşur. Sivrisineğin doğal ortamda çok düşmanı vardır, bunlar; balık, kertenkele, kuş, yarasa, bukalemun, kurbağadır. Sivrisinekle mücadele çok zor bir işlemdir. Sivrisinekle en iyi mücadele en etkili yöntem periyodik olarak ilaçlama yaptırmaktır. Yakınınızda bulunan su birikintisi, bataklık gibi yerlerin etrafı ayda 1 defa gün batımında ve sabah gün doğarken ilaçlama yapılmalıdır.
Sivrisinek hakkında bazı bilgiler:
Kan emen sadece dişi sivrisinektir.
Dişi sivrisinek her defasında 200-300 yumurta bırakabilir.
Dolunay çıktığı zaman sivrisineğin ısırma işlemi 500 kat fazladır.
Sivrisinek yumurtaları kurumuş şekilde 5 sene yaşayabilir.
Sivrisinek yaşamı boyunca 250km yol kat edebilir.
Sivrisinek saniyede 500 defa kanat çırpar.
1-Sivrisinek nasıl bir hayvandır?
Sivrisinek baş, göğüs ve karın kısmından meydana gelmiştir. Sivrisineğin baş kısmında 2 tane anten bulunur. Erkek olan sivrisinek dişisini kanat çırpma sesinden tanır. Sivrisineğin göğüs bölümünde 3 çift ayak bulunur. Karın kısmı oldukça esnek yapıdadır. Erkek sivrisinek besin ihtiyacını bitki ve meyvelerin suyunu emerek karşılar.
2-Sivrisinek nerede bulunur?
Sivrisinek 60cmden sığ olan su birikintilerinde, eski olan lastiklerde biriken yağmur sularında, ev ve bahçenizde bulunan su kovalarında, atık su borusu etrafındaki kırık ve çatlak yerler sivrisineklerin üremesi için ideal bölgelerdir.
3-Sivrisinek hangi hastalıkları bulaştırır?
Sivrisinek kan emerek beslendiğinden hastalık taşır. Fil hastalığı, sarıhumma, sıtma sivrisinek aracılığı ile bulaşabilen hastalıklardır.
4-Sivrisinek kaç evrede ömrünü tamamlar?
Sivrisinek hayatını 4 dönemde yaşar ve bitirir. Yumurta dönemi, larva dönemi, pupa ve ergin dönemde hayatını tamamlar. Yumurtadan çıkan sivrisinekler ilk 3 evreyi su birikintisi etrafında tamamlar. Yağmur suyu, bataklık, havuz suyu, çeltik suyu bu tür sular bitkiler sayesinde fotosentez gerçekleşir ve oksijen yayılır. Bu sayede yavru sivrisinek rahat gelişir.
5-İnsanlar sivrisinek ısırmasını nasıl anlamazlar?
Sivrisinek insana konduğu ve kan emmeye başladığı zaman derinin hassas yerinden hortumunu sokar ve deriye yakın damardan kan emmeye başlar. Sivrisinek bu arada anestezik bir sıvı salgılar bu sıvı hem kanın pıhtılaşmasını önler hem de dokuyu uyuşturur. Bu sebeple insanlar sineğin ısırdığını pek anlamazlar.
6-Sivrisinek neden ısırır?
Sivrisinek canlısının dişisi insanı ısırarak beslenir. Erkek olan sivrisinek bitki ve meyveden aldığı şekerle beslenme sağlar. Dişi sivrisinek yumurtaların döllenmesini sağlamak için kana ihtiyaç duyar. Sivrisinek insan derisinde en yumuşak olan yerinden en yakın damarı tespit eder, alt ve üst çene yardımı ile 6 bıçaklı kesme sistemi ile insan derisini keser. Bıçaktan akan sıvı dokularda uyuşukluk yapar ve kanın pıhtılaşmasını engeller. Kanı emen sivrisineğin bıraktığı sıvı kaşıntı hissi verir.
7-Sivrisinek ile mücadele nasıl olur?
Sivrisinekle mücadele çok zordur. Uçarak hareket eden sivrisinek daha çok sabah gün doğmadan ve akşam gün batarken ortaya çıkar. Bu saatlerde sivrisinek ilaçlaması yapmak doğru bir uygulama olur.20 günde 1 defa kokulu sıvı uygulaması yaptırmanız sizi sivrisinek canlısından korur.
8-Sivrisinek nasıl çoğalır?
Sivrisinek havada uçarken çiftleşebilir. Erkek sivrisinekler erişkin olana dek çiftleşmezler. Çünkü antenleri gelişmediği için sağır olurlar. Bu sebepten dişi sivrisineğin çiftleşme çağrısını duyamaz. Sivrisinekte bulunan işitme organı oldukça gelişmiştir. Sivrisinekte bulunan antenlerde çok sayıda duyu hücresi vardır. Sivrisineğin bu organına (Johnston organı) adı verilir. Dişi ve erkek sivrisinek çiftleştikten bir süre sonra erkek sinek ölür.
DİĞER BİR KAYNAKTAN SİVRİSİNEKLER HAKKINDA GENİŞ BİLGİLER VE AÇIKLAMALARI
Sivrisinek; havada uçan kanatlı ve eklem bacaklı hayvanlardır. Yapı olarak çok küçük yapıdadırlar. 6 adet uzun ayağa sahip Sivri sineğin baş kısmında 2 adet antenleri ve ağız kısmında kan emen uzun iğnesi bulunur. Diğer haşerelerde olduğu gibi sivrisineklerde de antenler besinin yerini bulmaya ve tehlikeleri sezinlemeye yarar.
Sivrisinekler sıcak havalarda daha çok aktif olurl ve dünyanın birçok ülkesinde yaşarlar. Türüne ve çeşidine bağlı olarak çok tehlikeli olurlar. Şu alanlarda daha çok bulunurlar. Sulak alanlarda, nemli topraklarda, lağım su atıklarında, göletlerde, sulama havuzlarında, biriken durgun su kenarlarında yaşamayı tercih eder ve yaşamak için çok sıvı tüketirler. Bu bakımdan sulu alanları kullanırlar. Dolayısıyle sıcak ve kuru havalarda bulunmaz ve yaşam alanı olarak buraları tercih etmezler.
Sivrisinekler besin olarak genellikle meyve sularını ve sebze sularını tüketirler. Besinmek için mutlaka bu su içindeki glikoza ihtiyaç duyarlar. Beslenmek için insanı ısırmazlar, dişi sivrisinek insandan kanı, yumurta bırakmak için emer. Kanı emerken öncelikle konakçısının üzerinde dışa yakın damarı tespit eder ve oradan kan emer. Sivri sinekler beslenmek ve insanlara saldırmak için geceyi tercih ederler. Yani sivrisinekler geceleri aktiftirler. Gündüzleri mecbur kalmadıkça insanlara saldırmazlar. Günün birçoğunu dinlenerek geçirirler.
Sivrisinekler, gündüzleri ağaçlık ortamlarda çalı çırpı ortamında, ve nemli yerlerde saldırırlar. Konakçısına ulaştığında bu insanda olabilir hayvanda olabilir zararları dokunur.
Sivrisineklerde müthiş algılama özelliği bulunur. Elbise altındaki kan damarlarını bile sezinleyip oradan kan emerler. Yani insanın üstü giyinik olsa dahi insanı ısırırlar.
Üzerine konduğu konakçıdan çok hızlı şekilde ve çok basınçlı bir hızla kan emerler. O kadar çok kan emerler ki karnı şişene kadar emerler.
Sivrisinekler bir önceki kanını emdiği konakçısında ki hastalığı daha sonraki konakçılarına bulaştırırlar. Diyelim ki sivrisinek,, fare üzerinden beslendikten sonra insanı ısırdığında faredeki hastalıklı mikropları insan kanına katmış olur.
Sivrisinek tarafından insana bulaşan hastalıklar şunlardır:
Sıtma hastalığı
Fil hastalığı
Sarı humma
Nil humması
Beyin iltihabı
Ateşli hastalıklar
Grip virüsü
Sivrisinekler kan emdikten sonra yumurta bırakmaya giderler. Sivrisinekler yumurtasını nemli ortamlara ve sulak alanlara bırakırlar çünkü çıkan yavrular susuz kalmasın veya susuzluktan ölmesinler diye km'lerce uzaktaki bir su nemini tespit edip yumurta bırakmaya giderler. Sivri sinekler üremek için hem erkek hem de dişi bireye ihtiyaçları var. sivrisinek çiftleşmesi genellikle havada olur. Erkek sivrisinek dişi sineği havada yakalar ve kavrar çiftleşmeyi gerçekleştirir. Dişi sivri sinek bundan sonra yumurta bırakmaya gider. Her dişi sivrisinek bir defada 500 e yakın yumurta bırakır. Bu da sivri sineklerin ne kadar çok ürediği ve ne kadar çabuk çoğaldığını gösteriyor.
Sivrisinekler ile mücadele çok önemlidir. Ferdi yapılan ilaçlamalar ve korsan firmalar tarafından yapılan ilaçlamalar kesinlikle sonuç vermez. Bu bakımdan sivrisinek ile mücadelede mutlaka yasal firma ile çalışın çünkü sivri sinek ilacı farklıdır ve kullanılan ilaçlama yöntemi de farklıdır. Sivrisinekler için kullanılan ilaçlar özel karışımdan oluşan sıvı ilaçlardır. Ve kullanılan ilaçlama yöntemi hem sisleme hem de boyama yöntemidir.
Sivrisinekler geceleri aktif oldukları için ilaçlama gece yapılsa daha etkili olunur. İlaçlama iki şekilde olmalı
1. si uçan sivrisineklere uygulanan yöntemdir.
2. uygulamada yumurta ve konaklama bölgesine yapılan ilaçlamadır.
1 - SİSLEME YÖNTEMİ İLE İLAÇLAMA
Bu yöntemde hazırlanan sıvı ilaçlar püskürtmeler ile uçuşan sivrisineklere uygulanır. Püskürtme kesinlikle sivrisineğin aktif olduğu geç saatlerde olmalı.
2 - BOYAMA YÖNTEMİ İLE İLAÇLAMA
Boyama yönteminde ise hazırlanan sıvı ilaçlar içine şeker ve glikoz maddeleri eklenir. Yapılan ilaçlamada ilaçlar bu sayede uygulanan alana yapışır ve kalıcı özeliğe sahip olur.
Sivri sinekler nasıldır?
Sivrisinekler kanatlı uçan canlılardır. Kan emerek beslenen sivrisinekler, 6 adet uzun bacaklara sahiptirler. Baş kısmında bulunan bir çift anten sayesinde, iletişimini sağlar ve yiyeceklerin yerini bulmak için kullanır. Dişi sivrisineklerin beslenmesi ve üreyebilmesi için kan emmeye ihtiyaçları varken, erkek sivrisinekler meyve ve sebzelerin suları ile beslenirler.
Sıkça sorulan sorular:
Sivrisineklerin zararları nelerdir?
Sivrisinekler kan emerek beslenen canlılardır ve insanlardan kan emerek beslenirler. Bu yolla insanlara birçok hastalık bulaştırırlar. Sivrisineklerden insanlara bulaşan hastalıklardan bazıları, ateşli hastalıklar, nil humması, fil hastalığı, sarıhumma, cilt hastalıkları ve grip virüsü gibi hastalıkları insanlara bulaştırırlar.
Sivrisinek ilacı olarak ne kullanılır?
Sivrisinekler ile mücadelede bireysel yapılan ilaçlamalar yetersiz kalacaktır. Sivrisinek ilacı olarak ilaçlama şirketleri tarafından yapılan sıvı kokulu ilaçlama yöntemi ile yapılan Sivrisinek ilaçlaması etkili olacaktır.
Sivrisinek ile mücadele ne zaman yapılmalı?
Sivrisinek ile mücadele sabah gün doğarken veya akşam güneş batarken yapıldığı takdirde daha iyi sonuç alınır. Çünkü bu saatlerde sivrisinekler daha aktiftirler.
Sivrisinekler nerde bulunur?
Sivrisinekler özelikle suya ihtiyaç duydukları için yaşam alanı olarak sulu ortamları seçerler.Pis suların akarlarında, nemli ortamlarda, sulak yerlerde, gölet kenarında, ve durgun su kenarlarında daha çok bulunurlar.
Sivrisinekler nasıl kontrol altına alınır?
Sivrisinekler çok çabuk çoğalan ve çok çabuk üreyen canlılar olması nedeniyle kontrolleri zor olan canlılardır. Sivrisinekleri kontrol altına almak için bataklık gibi sulu ortamlardan arınılmalı ve ciddi çalışan yasal ilaçlama firmaları ile çalışılmalıdır.
Sivrisinekler ne zaman daha çok görülür?
Sivrisinekler sıcak mevsimlerde ve sıcak havalarda daha aktif olup, soğuk ve yağışlı mevsimlerde ise pasiftirler. Hatta kış aylarında hiç sivrisinek görülmez.
Sivrisinekler insanı ısırınca bedeninde ne olur?
Sivrisinekler insanı ısırınca bedeninin ısırılan yerinde kızarıklık, kaşıntı, hafif apse oluşur. Özellikle geceleri uykuda iken insanları ısıran sivrisinekler, insanları uykularından uyandırarak zor bir gece yaşatırlar.
Sivrisinekler yumurtasını nerelere bırakır?
Sivrisinekler yumurtadan çıkan yavrularının ölmemesi ve su ihtiyacının rahat karşılanması için toprağın nemli kısımlarına ve sulak alanlara bırakırlar.
Sivrisinekler ile mücadelede ferdi çalışmalar yeterlimidir?
Sivrisinekler ile mücadele profesyonellik ister ferdi yapılan ilaçlama veya korsan çalışan, işini bilmeyen kişiler tarafından yapılan ilaçlama asla yeterli değildir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.