Sertifikalı Mantar, Toroslar’dan Geçiyor

İstihdama ve alternatif tarıma yönelik çalışmalarıyla kamuoyunun takdirini kazan Toroslar Belediyesi’nin, Mersin Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Sertifikalı Mantar Yetiştiriciliği Kursu” çiftçi ve girişimcilere yeni bir iş kapısı oluşturacak.

12 Ocak 2018 Cuma, 11:41
Sertifikalı Mantar, Toroslar’dan Geçiyor
-

Kursa katılan 67 kursiyer; Mersin Ziraat Odası’nda verilen teorik eğitimlerinin ardından Toroslar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ndeki Ar-Ge biriminde hazırlanan istiridye mantarı üretim yerinde, pratik eğitimlerine başladı.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da kursiyerleri yalnız bırakmayarak, belediye bünyesinde arge çalışması amacıyla ürettikleri istiridye mantarının üretim yerini tanıttı ve mantarın geçirdiği üretim aşamalarından da bilgiler verdi.
            Burada bir açıklama yapan Belediye Başkanı Hamit Tuna, istiridye mantarının pratik ve kolay olmasının yanı sıra kısa sürede ürün verebildiğini kaydederek, Mersin Ziraat Odası işbirliğiyle hayata geçirdikleri bu kursa özellikle ev hanımlarının, emeklilerin ve iş kapısı bulamayan gençlerin rağbet gösterdiğine dikkat çekti.
            Belediye personeli tarafından, belediye bünyesinde oluşturdukları istiridye mantarı üretim yerinin kazanç amaçlı değil, çiftçi ve yeni girişimcilere tamamen bir ufuk açmak amacı taşıdığını belirten Başkan Tuna; “Burası kazanç amaçlı yapılmadı. Gören gözlerin inanacağı ve insanlarımıza ufuk açacak bir anlayış var bu tesiste. Köylerde boş duran depo ve ev altlarındaki yerlerin değerlendirilmesi adına hobi olabilecek nitelikte ve özellikte bir çalışma.112 metrekarelik bir alanda yapılan böyle bir çalışanın maliyeti 42 bin TL civarında. Bunun teknik anlamda fizibilitesi yapılmış. Ürettiğiniz takdirde pazar anlamında sıkıntı yok. Ziraat Odası da üretim fazla olursu bu anlamda bir çalışma yapacak. Kooperatifleşme şekline dönüştürülebilir. Bu da 67 kursiyerimizin kendi girişimciliklerine bağlı. İnşallah üreterek bu ülkeyi kalkındıracağız. Üretmenin bir yolu da mantar yetiştiriciliğidir. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzde, insanlarımıza böyle de bir yol açtık. Ayrıca Karaisalı Mahallemizde 16 bin metrekare bir alanımız var. Yanında iki bin metrekare kapalı alanı bulunan bir çiftlik kiraladık. Orada da burada yaptığımız mantar yetiştiriciliğinin daha büyüğünü yapacağız. Hem hayvancılık hem de değişik bitki türlerinin yetiştiriciliğini yapmayı planlıyoruz. Aynı zamanda Köy Kent projemiz var. Bu projede de mantarın nasıl yetiştirildiği, arıcılığın nasıl olduğu, süt inekçiliğinden, keçi ve koyun ırklarına kadar veteriner arkadaşlarımız bunun araştırmasını yapıyorlar. Burada da bunun en verimli olanını araştıracağız. Az yerden çok ürün almak için mantarı da kesinlikle sertifikalı ekmeniz ve alanı verimli kullanmanız lazım ki insanlarımız böylelikle üreterek, kendi hayatlarını idame edebilecek kazançları sağlayabilsinler. Ziraat Odasının işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz bu çalışma bilimin ışığında, hocalarımızın ve mühendislerimizin nezaretinde yapılıyor. İnsanlarımıza bu şekilde yeni bir gelir kapısı oluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kursa katılan tüm kursiyerlerimize teşekkür ediyorum” dedi.
            Belediye olarak Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini sözlerine ekleyen Başkan Tuna; “Biz belediye olarak bilgiyi paylaşırız. Üniversitelerimiz, sivil toplum teşkilatlarımız ve odalarımızla ortak projeler üreterek, lokomotif görevi üstleniyoruz. Ufuk açmak ve  vizyon göstermek bizim için en önemli girişimlerden bir tanesidir” dedi.
            Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğündeki üretim alanında  mühendis ve eğitmenler nezaretinde pratik eğitimlerini alan kursiyerler, kaynatılmış saman ve kavak ağacı kütüğünün içerisinde bir oyuk açılarak hazırlanan istiridye mantarının ilk üretim aşamalarını öğrendi ve mantarın ilk tohumlarını ektiler.
            Eğitimlere küçük çocuğuyla birlikte katılan bir bayan kursiyer, bu projenin kendileri için bir umut kapısı olduğunu belirterek; “Bize bu imkanı sağladıkları için Toroslar Belediye Başkanımız Sayın Hamit Tuna’ya ve Ziraat Odasına teşekkür ediyorum. Çocuğumla birlikte hiçbir yerde çalışamıyordum. Ama bu işte, üreterek hem para kazanacağım hem de çocuğum benim yanımda olacak” dedi.
            Kursta eğitim alan emekliler ve ev hanımları da kursu tamamladıktan sonra ilk fırsatta üretim yapmaya başlayacaklarını belirterek; “Sayın Başkanımız Hamit Tuna’nın böyle bir olağanı sağlaması bizleri çok sevindirdi ve bizim için değişik bir uğraş olacak. Yıllardır mantar üreticiliğini merak ediyorduk. Kısmet oldu. Televizyondan duyar duymaz hemen gidip kaydımızı yaptırdık ve eğitimlere başladık” dediler.
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti

Mersin Haber ,Mersin