Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Mersin’in tarihi, kültürel, ekonomik ve sosyal yaşamı hakkında öğrencileri bilgilendiren Seçer, “Spor, müzik, sanat bunlar evrensel kavramlar olduğu için dünya barışına, kardeşliğine hizmet eden alanlardır, kavramlardır. Bunlara da dikkat etmemiz gerekiyor. Mersin güzel bir şehir. Belediye Başkanlığı yaptığım şehir gerçekten aşık olunacak bir şehir. Doğal zenginliği, kültürel zenginliği, insan çeşitliliği bu şehri güzel ve yaşanabilir yapan unsurlar arasında geliyor” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası kardeş kent ilişkileri çerçevesinde her yıl kardeş kentler ile gerçekleştirdiği “Öğrenci Değişim Programı” kapsamında Tataristan’ın Tübenkama ve Japonya’nın Kushimoto kentlerinden Mersin’e gelen öğrenciler, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti. Başkan Seçer, bu etkinliklerin çocukların farklı kültürleri, coğrafyaları, yaşam biçimlerini tanıması açısından çok önemli organizasyonlar olduğunu ifade ederek, “Bu edindikleri izlenimler tabi ki ileriki yaşantılarında kendilerine önemli katkılar yapacaktır. İnsanın gelişmesinde okuldaki eğitim son derece önemlidir, çok okumak, bilgi edinmek mutlaka çok çok önemlidir ama gezip yerinde görmek, incelemek en az onlar kadar önemlidir” dedi. Öğrencilere Mersin’i anlatan Başkan Seçer, “Belediye Başkanlığı yaptığım şehir gerçekten aşık olunacak bir şehir. Doğal zenginliği, kültürel zenginliği, insan çeşitliliği bu şehri güzel ve yaşanabilir yapan unsurlar arasında geliyor” dedi.
“Çocuklarımızın dünya barışını temel ilke yapacak prensiplerle büyümeleri önemli”
Mersin’in Akdeniz’e kıyısı olan Türkiye’nin en güzel kentlerinden biri olduğunu vurgulayan Seçer, “Şu an içinde bulunduğumuz toprak parçası Asya kıtasına ait ama Türkiye’nin bir bölümü de Avrupa kıtasına ait. Biz burada çocukların bilgilenmesi açısından da söylüyorum, Asya'yı Avrupa’ya bağlayan önemli bir köprü vazifesi görüyoruz. Farklı ülkelerden, farklı coğrafyalardan da olsa öğrencilerimizin ortak noktaları birdir. Bunun başında çocuklarımızın dünya barışını, kardeşliğini önemseyecek ya da onları temel ilke yapacak prensiplerle büyümeleri son derece önemli. Gelecekte dünyanın daha yaşanabilir bir hal olmasını istiyorsak, yetiştirdiğimiz kuşakları ona göre hazırlamalıyız, ona göre eğitmeliyiz. İşte bu yapılan etkinlikler, öğrenci değişimleri uluslar arasında, ülkeler arasında aslında dünya barışına bir anlamda katkı sunuyor” diye konuştu.
Dünyada yaşanan en önemli sorunların başında insanların yaşam standartlarındaki farklılıkların geldiğini vurgulayan Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Yani dünyada 1 milyar insanın açlık sınırının altında olduğunu düşünürsek, ne kadar dramatik bir durumla karşı karşıya olduğumuzu anlayabiliriz. Daha eşit bir dünya yaratmak adına çocuklarımıza bugünlerden, daha bu yaşlardan bunları anlatmak zorundayız. Önemli konulardan biri de dünyanın süratle küresel ısınmanın tehdidi altında olması. Bu konuda da çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz. Ana başlıkları ile saydığım, dünyanın içinde bulunduğu, dünyayı tehdit eden savaş, iklim değişikliği diğer tarafta yoksulluk gibi temel sorunların bilinciyle bu jenerasyonlar yetişirse, gelecek 10 yıllarda dünya daha keyifli, daha yaşanabilir, daha huzurlu bir hal alır diye düşünüyorum.”
“Belediye Başkanlığı yaptığım şehir, gerçekten aşık olunacak bir şehir”
Spor, müzik ve sanatın evrensel kavramlar olduğundan bahsederek, bu konuda kuşakları daha bilinçli bir şekilde eğitmek gerektiğini belirten Seçer, “Spor, müzik, sanat bunlar evrensel kavramlar olduğu için dünya barışına, dünya kardeşliğine hizmet eden alanlardır, kavramlardır. Bunlara da dikkat etmemiz gerekiyor. Mersin güzel bir şehir. Belediye Başkanlığı yaptığım şehir, gerçekten aşık olunacak bir şehir. Doğal zenginliği, kültürel zenginliği, insan çeşitliliği bu şehri güzel ve yaşanabilir yapan unsurlar arasında geliyor. Çok farklı medeniyetlere ve semavi dinlere ev sahipliği yapmış, tarihi geçmişi 10 bin yıl önceye dayanan toprak parçası üzerindeyiz. Misafirlerimiz kendilerini güvende hissetsinler. Kentimiz son derece güvenli bir kenttir. Damak zevkimiz, mutfağımız hem Tataristan’dan gelen misafirlerimize, çocuklarımıza hem de Japonya’dan gelen misafirlerimize hitap edebilir. Biraz oryantal, ama diğer tarafta sahil kenti olmamızdan kaynaklı ve yönümüzün Avrupa’ya dönük olmasından dolayı burada her açıdan farklı bir sentezi görebilirsiniz. Burada güzel vakit geçireceklerini umuyorum. Son derece eğlenceli bir tatil olacak onlar için. Tekrar geldikleri için son derece mutlu olduğumu ifade edeyim. Hoş geldiniz” dedi.
Ziyarette Tataristan’dan gelen öğrencilerden Dinar Yagudin, Başkan Seçer ile Türkçe sohbet ederek, Mersin’in çok güzel olduğunu ve insanlarının çok sıcakkanlı olduğunu söyledi. Yagudin, Başkan Seçer’i Tataristan’a davet etti.
Başkan Seçer’e Tübenkama’dan gelen öğrenciler Tübenkama Belediye Başkanı Aydar Raisoviç adına memleketlerine özgü Çek-Çek tatlısı, Kushimoto’dan gelen öğrenciler ise Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima adına Japonya’ya özgü duvar kilimi, fotoğraf çerçevesi ve yelpaze hediye ettiler.
Mersin’i birlikte keşfediyorlar
18-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen program ile yerli ve yabancı öğrenciler hem birbirleri ile kaynaşma fırsatına erişiyor hem de birlikte Mersin’in tarihi ve turistik noktalarını birlikte keşfediyor. Birbirlerinin kültürlerini tanıma fırsatı bulan öğrenciler, program dahilinde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği sosyal etkinliklere ve gezi programlarına da katılıyor. Yaklaşık 2 hafta süren program süresince, bir yıl yabancı ülkelerden gelen gençler konuk edilip, sonraki yıl da Türk öğrenciler bu ülkelere konuk olarak gidiyor. Tübenkama’dan 10 öğrenci 2 takım lideri, Kushimoto’dan 7 öğrenci 3 takım lideri ve onlara eşlik eden Türk öğrencilerin olduğu değişim programı sayesinde yaşları 14 ile 18 arasında değişen öğrenciler Mersin’i doyasıya geziyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.