Seçer, Atatürk’ün Mersin’e Gelişinin 99. Yılı Kutlama Programına Katıldı

Başkan Seçer, 17 Mart Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 99. yıl dönümü kutlama programına katıldı.

17 Mart 2022 Perşembe, 14:20
Seçer, Atatürk’ün Mersin’e Gelişinin 99. Yılı Kutlama Programına Katıldı
-

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 17 Mart Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 99. yıl dönümü kutlama programına katıldı. Milli Mücadele’de Ulu Önder Atatürk’e canla başla destek veren Mersin’in, Cumhuriyet’e de büyük bir coşku ile gönülden destek sunduğunu ifade eden Başkan Seçer, “17 Mart, Mersin için onur ve gurur günlerinden birisidir” dedi.

Kutlama programına; Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, muharip gaziler, kent protokolü ve vatandaşlar ile öğrenciler katıldı. Mersin Tren Garı’nda başlayan programda, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösterilerini sergiledi. Ardından Büyükşehir Belediye Bandosu’nun çaldığı marşlar eşliğinde, protokol üyeleri tarafından muharip gazilerden oluşan temsili heyet karşılandı. İçinde gazilerin bulunduğu tren, Mersin Garı’na geldikten sonra bir gazi tarafından Türk bayrağı Mersin Valisi Su’ya teslim edildi.

Tren Garı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na coşkulu yürüyüş

Protokol üyeleri, gazilerden oluşan temsili heyet, öğrenciler ve vatandaşlardan oluşan kortej, Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar coşkulu bir şekilde yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden törende ise Mersin Valisi Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Gedik ve Başkan Seçer tarafından Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu. Çelenk sunma töreninin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Kutlama programında öğrenciler tarafından şiirler okunurken, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi de gösterilerini sergiledi.

Seçer: “17 Mart, Mersin için onur ve gurur günlerinden birisidir”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer yaptı. Başkan Seçer, “17 Mart, Mersin için onur ve gurur günlerinden birisidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 99 yıl önce bugün Mersin’e yaptığı ilk resmi ziyareti anıyoruz. Daha önce Mustafa Kemal Atatürk, Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan hemen sonra Bölge Komutanı olarak Mersin’e gelmişti. 5 Kasım 1918 günü Mersin’e gelen Mustafa Kemal, Milli Mücadele’nin ilk hazırlıklarını burada yapmıştı. O günlerde ‘Asıl savaş şimdi başlıyor’ diyen Gazi, Mersinlilerden aldığı güçle Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinin ilk adımını buradan attı. Atatürk’ün 17 Mart 1923 tarihinde Mersin’e ve Tarsus’a yaptığı ziyaret son derece anlamlıdır” dedi.

“Mersin, Cumhuriyet’e de büyük bir coşku ile gönülden destek verdi”

Ulu Önder Atatürk’ün Mersin’e ilk gelişinin anlamı Kurtuluş Savaşı açısından bugün nasıl daha doğru okunabiliyorsa, 17 Mart ziyaretinin kodlarının da Cumhuriyet açısından okunabileceğini ifade eden Başkan Seçer, “Atatürk aldığı her önemli karar öncesi, halkın görüşlerine başvurmaya, onların desteğini almaya çok önem verirdi. Cumhuriyet devrimlerine yönelen Atatürk, düşüncelerinin geniş bir taban tarafından benimsenmesi için sık sık yurt gezilerine çıkardı. 17 Mart 1923 günü Atatürk, Ordu Başkomutanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak şehrimiz Mersin’deydi. Yeni Türkiye’nin temel nitelik ve değerlerini anlatmak ve halktan destek almak istiyordu. Mersin, Milli Mücadele’de O’na nasıl canla başla destek verdiyse Cumhuriyet’e de büyük bir coşku ile gönülden destek verdi. Atatürk, Mersin’e eşi Latife Hanım’la birlikte geldi. Bunun özel bir anlamı vardır. Artık kadının yeri eşinin yanıydı. Mersin onları bağrına bastı. Kadın erkek eşitliği açısından en önemli mesaj yine bu topraklardan verildi” diye konuştu.

“Yeni Türkiye’de Türk vatandaşları fikri hür vicdanı hür bireyler olacaklardı”

Mersinliler ile ilgili tarihi bir anekdotu da paylaşan Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Atatürk, şehir gezisi sırasında kendisine Hristiyan azınlık temsilcisi olarak tanıtılan bir kişiye cevap olarak, ‘Artık azınlık yoktur, cemaat yoktur. Vatandaşlık vardır’ dedi. İşte bu cümle yeni Türkiye’nin habercisiydi. Atatürk şehrimizle ve ülkemizle ilgili mesajlarını millet bahçesinde masa üzerinde yaptığı konuşmada verdi. Burada kendileri için özel olarak hazırlanan yüksek koltuklarda oturmayı reddederek kalabalığın arasında tahta sandalyede oturmayı tercih etti. Millet bahçesinde şehrimiz adına hoş geldin konuşmasını hükümet doktoru Reşit Galip yaptı. Reşit Galip’in Atatürk’e yönelik ‘Senin büyüklüğün; başarılı bir asker, devlet ve siyaset adamı olman değil, bu milletin bir ferdi olmandan ileri geliyor’ ifadesi Atatürk’ün çok hoşuna gitti. Atatürk; Reşit Galip’in kendi düşüncelerine tercüman olduğunu, kendisi için en büyük mevkinin, en büyük şerefin bu milletin bir ferdi olmaktan geçtiğini söyledi. Bu da bir ilkti. Yeni Türkiye’de tebaa değil birey olacaktı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları fikri hür vicdanı hür bireyler olacaklardı.”

“Üreten, dayanışan bir Türkiye’nin temelleri Mersin’de atıldı”

Atatürk’ün tam 99 yıl önce bugünün Mersin’ini görerek konuştuğunu ifade eden Başkan Seçer, “Şehrimizin jeostratejik konumuna daha o gün dikkat çeken Atatürk, Mersin’in gelişmesinin ticaret sahasında olacağını söyledi. Atatürk artık askeri zaferlerden çok ekonomik zaferlere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, Mersinlilerin çok çalışması gerektiğini, aksi halde Mersin’in gerçek sahibi olamayacaklarını ifade etti. Bugün yaşadıklarımıza bakınca Atatürk’ün Mersin’de verdiği bu mesajların derin anlamını çok daha iyi anlıyoruz. O; eşitlikçi, özgürlükçü, düşüncesini korkusuzca ifade eden, akla ve bilime inanan, çalışan, üreten, dayanışan bir Türkiye’nin temellerini burada, Mersin’de attı. Mersinliler olarak bize düşen görev de onun açtığı bu aydınlık yoldan korkusuzca yürümekti. Biz de tam bunu yapıyoruz. Mersin’de hepimiz, tüm renkler bir arada, kardeşçe yaşıyoruz. Mersin bir huzur kentidir” ifadelerini kullandı.

“Mersin, Akdeniz’in pırıl pırıl parlayan bir yıldızıdır”

Mersin’in birlik, beraberlik, eşitlik ve barış kenti olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, Mersin’de ayrımcılığa yer olmadığının da altını çizdi. Başkan Seçer, şunları söyledi:

“İnsana baktığımız zaman gözümüz onun mezhebini, meşrebini, siyasi düşüncesini görmez. Onu Allah’ın yarattığı bir insan olarak görürüz. Mersin, Allah’ın yarattığı tüm canlıların kentidir. Çiftçisiyle, işçisiyle, sanayicisiyle, memuruyla, ticaret erbabıyla, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla Mersin çalışıyor. Mersin bereket şehridir. Mersin üretiyor, Mersin gecesini gündüzüne katıyor. Mersin’de herkes çalışıyor ve çalışmaya devam edecek. Onun için herkes Mersin’e gıptayla bakıyor. Gidin Ankara’ya, gidin İstanbul’a Mersin’i sorun. Herkes, ‘Mersin güzel bir şehir. Mersin huzur içinde çalışıyor’ diyecektir. Çünkü Mersin, Akdeniz’in pırıl pırıl parlayan bir yıldızıdır. İlk kez Mersin’e gelenlerden şu sözü çok sık duyuyorum; ‘Biz Mersin’i böyle bilmiyorduk’ diyorlar. ‘Mersin çok güzel bir şehir.’ Bu sözler beni gururlandırıyor. Eminim ki sizleri de Atasının yolunda kararlılıkla yürüyen tüm Mersinlileri de gururlandırıyordur. Atamızla gurur duyuyor, minnetle anıyoruz. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.”

Kutlama programı, Mersin Üniversitesi Modern Halk Dansları Ekibi’nin gösterileri ile sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti

Mersin Haber ,Mersin