Savaş Maduru Çocuklara Sahne Sanatları Eğitimi

Yaşadıkları sarsıntı ve korkuyu atlatabilmeleri için Beşir Derneği tarafından drama ve sahne sanatları eğitimleri verilerek iyileştirme süreçlerine katkı sağlanıyor.

23 Şubat 2018 Cuma, 13:00
Savaş Maduru Çocuklara Sahne Sanatları Eğitimi
-

Suriye’deki iç savaş sonucunda topraklarından koparak ülkemize sığınan Suriyeli muhacirlerin arasında 100 bine yakın yetim çocuk olduğu tahmin ediliyor. Bu çocukların yaşadıkları sarsıntı ve korkuyu atlatabilmeleri için Beşir Derneği tarafından drama ve sahne sanatları eğitimleri verilerek iyileştirme süreçlerine katkı sağlanıyor.
2017 yılı itibari ile Türkiye’deki Suriyeli muhacir sayısının 3 milyon 551 bin 78 kişi olduğu belirtiliyor. Bu nüfusun içinde savaş sırasında ailesini kaybetmiş 100 bin yetim çocuk olduğuna dikkat çeken Beşir Derneği Genel Müdürü Fatih Sarıyar, "Biz, Suriyeli muhacirlere 7 yıldır insani yardım ulaştırıyoruz. Bu halkın içinde de ailesini ve yakınlarını kaybetmiş birçok yetim çocuğumuz var. Biz çalışmalarımızı yaparken bu çocukların yaşadığı travmanın, savaş psikolojisinin yıllar geçmiş olmasına rağmen hala canlı kalmış olduğunu gözlemledik” diyerek yetim çocukların yaşadıkları korku ve sarsıntıyı hala iliklerine kadar hissettiklerini belirtti.
Yetim hakkının korunması İslam medeniyetinin en önemli kavramları arasında yer alıyor. Beşir Derneği bu nedenle, Türkiye’de ve ayrıca gelişmişlik düzeyi düşük ülkelerde çeşitli projeler yürütüyor. Dernek gıda, barınma, giyecek yardımları gibi fiziki ihtiyaçların yanı sıra, yetim çocukların eğitimi ve rehabilitasyonuyla da yakından ilgileniyor.
Suriye iç savaşı nedeniyle ülkesinden göç etmek zorunda kalmış binlerce çocuğa yine aynı yaklaşımla sinema atölyesi kuran Beşir Derneği, bu tür bir yaklaşımın uzun vadede daha doğru sonuç vereceğine inanıyor. Genel Müdür Fatih Sarıyar projenin amacını “Çocuklara bu psikolojik yıpranmışlığı, travmayı nasıl unuttururuz, nasıl onları Türkiye’deki hayata adapte edebiliriz gibi konuları konuşurken birçok proje geliştirildi. Bunlardan biri de çocuklara drama ve sahne sanatları eğitimi verme fikriydi. Bu yolla hem eğitim görmelerini hem de içinde bulundukları koşulların psikolojisinden uzaklaşmalarını amaçladık” şeklinde ifade ediyor.
Muhaceret kamplarından sinema perdesine
Suriyeli çocukları günlük yaşama adapte edebilmek için drama ve sahne sanatları eğitimi verme fikri sonucunda ortaya çıkan ‘’Bırakma Beni’’ filmi, derneğin yetimler için gerçekleştirdiği projelerden sadece bir tanesi. Beşir Derneği Genel Müdürü Fatih Sarıyar, kamplarda başladıkları bu projeden yola çıkarak ‘yetimlik kavramını’ en iyi anlatabilecekleri yöntem olan sinema filmi fikrinin kendiliğinden ortaya çıktığını ve bu sinema filmi ile derneğin asıl amacı olan yetimlik kavramının dünyanın her yerinde anlatılabildiğini belirtti. Bu kapsamda çekilen ‘‘Bırakma Beni”, çocukluğunda Bosna Savaşı’na tanıklık eden Aida Begic’in yönetmenliğinde çekildi. Suriyeli muhacir çocukların başrolde olduğu ve gerçek hikâyelerinin anlatıldığı bir sinema filmi Bırakma Beni.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti

Mersin Haber ,Mersin