Sağlıklı Bir Beden İçin Spor, Spor İçin Düzenli Beslenmek Gerek!

Akdeniz Belediyesi’ne konuk olan Prof. Dr. Zeliha Selamoğlu, sporculara ve spor eğitmenlerine seminer verdi

07 Eylül 2019 Cumartesi, 16:32
G: 09.09.2019 - 12:24
Sağlıklı Bir Beden İçin Spor, Spor İçin Düzenli Beslenmek Gerek!
-

Akdeniz Belediyesi ile Akdeniz Belediyespor Kulübü işbirliğinde düzenlenen ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Selamoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı; “Sporcu Beslenmesi, Performansa Etkisi ve Sağlıklı Nesiller İçin Spor” konulu seminere, kentin spor camiası, teknik adamlar, sporcu gençler ve anne-babalar yoğun ilgi gösterdi. Belediye Nikâh Salonu’nda düzenlenen seminerde söz alan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Prof. Dr. Zeliha Selamoğlu’na ve etkinliği düzenleyen Akdeniz Belediye Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Mehmet Özdemir ve kulüp yönetimine teşekkür ederek sözlerine başladı.

Başkan Gültak; “sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hayat için spordan kopmayın”
Spor yapmanın önemine dikkat çeken Başkan Gültak, kendisinin de gençliğinde profesyonel futbolcu olduğunu hatırlattı, gençlere ve ailelerine; sağlıklı bir beden; eğitimde başarı ve mutlu bir hayat için spordan kopmamalarını tavsiye etti. Başkan Gültak, “İnsanın, ve bedensel ve zihinsel gelişiminde sporun ne kadar önem taşıdığı bilimsel bir gerçektir. Sağlıklı bir gençlik, sağlıklı bir toplumu doğurur. Toplum eğer sağlıklı olursa, yaşadığı coğrafyadaki devleti de büyük ve sağlıklı olur. Sağlıklı bir beden için spor lazımdır. Spor yapan genç, eğitim hayatında da zeki ve başarılı olur. Spor ayrıca insana disiplin getirir, ahlak, çalışkanlık, hırs ve istikrar getirir. Bunu okulunuza ve derslerinize de yansıttığınızda başarı da kendiliğinden gelir ” dedi.
Akdeniz’de ilkler… Yüzme havuzları, ücretsiz uçuş etkinliği, yaz kampı
Başkan Gültak; gençleri ve çocukları çok önemsediklerinin altını çizerek; “Akdeniz’de ilk kez okul bahçelerine havuz kurarak, 5 bin çocuğumuza ücretsiz yüzme kursu verdik. Ayrıca 600 çocuğumuzu havacılık alanında geliştirmek için uçuş aracı ile uçurduk, 400 gencimizi Silifke’de yaz kampına yolladık. Bir ülkenin genç nesli, çalışkan, üretken, ahlaklı ve eğitimli değilse, o ülkenin geleceğinden de bahsedilemez. Sizler bizim gelecekteki yöneticilerimiz, mimarlarımız, mühendislerimiz, avukatlarımız, öğretmen ve sporcularımız olacaksınız. Her zaman sizlerin yanındayım, tüm spor faaliyetlerini destekleyeceğim” diye konuştu.
“Sağlıklı ve güçlü bir beden, spor aktiviteleri ile mümkündür”
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Selamoğlu da konuşmasında, seminerin düzenleyen Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ve Akdeniz Belediye Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Mehmet Özdemir’e teşekkür etti. Mersin’in Mesudiye Mahallesi’nde doğup büyüdüğünü belirten Prof. Dr. Selamoğlu, o nedenle kendisini Mersinli hissettiğini anlattı, tüm Mersinlileri hemşerisi olarak gördüğünü dile getirdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur” sözünü
hatırlatarak seminer sunumuna başlayan Prof. Dr. Zeliha Selamoğlu, sağlıklı bir vücudun; düzenli spor aktiviteleri ile mümkün olabileceğini vurguladı, bunun temelinde de beslenmenin yattığını söyledi.
“Spor; sağlıklı ve güçlü düşünebilen bir zihin demektir”
Prof. Dr. Selamoğlu; “Sağlıklı beslenen, sağlıklı, düzenli spor yapan bir organizma, iyi düşünebilen, sağlıklı, berrak ve üretebilen güçlü bir zihne sahip olacaktır. Şayet sağlıklı ve dengeli beslenen ve spor yapan bir bünyeye sahipseniz, düşünebilen, üretebilen güçlü bir beyne sahipsiniz demektir. Sağlıklı ve güçlü düşünebilen bir nesil, önce kendisine daha sonra da çevresine, ülkesine ve milletine faydalı olacaktır. O nedenle sporu ve sağlıklı yaşamayı önemsiyoruz” diye konuştu.

“Sporla uğraşıyorsanız, yılda 1 kez sağlık taraması yaptırın”
Prof. Dr. Selamoğlu, ‘sağlık için spor, spor için sağlıklı beslenmenin’ önemine de dikkat çekerek, “Bir spor programına başlamadan önce, yapılması gereken ilk şey, sağlık kontrolünden geçmemizdir. Hangi yaş veya hangi cinsiyetten ya da hangi sporu yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle yapmamız gereken bir sağlık taramasıdır. Bir hekime gidilip genel sağlık taramasının yapılması gerekir. Bu sağlık taramasından sonra elde edeceğimiz bulgulara bağlı olarak beslenme programını ve yapacağımız spor aktiviteleri belirlenmelidir. Sporla uğraşıyorsanız, en az yılda 1 kez sağlık taraması yaptırmak zorundasınız. Özellikle kalp damar, karaciğer, böbrek fonksiyonlarını içeren sağlık taramasını yılda bir kez mutlaka yaptırmak zorundasınız. Buna bağlı olarak da beslenme programlarınız geliştirilmelidir” şeklinde konuştu.

“Beslenme tablosu, kişinin sağlık tablosuna göre belirlenmeli”
Sunumunda; beslenme ve spor aktivitesi ilişkisinde, sağlık tablosunun tamamen kişiye özgü olduğuna da işaret eden Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selamoğlu, şöyle konuştu; “Bu nedenle öncelikle bireyin bireysel sağlık tablosu elde edildikten sonra beslenme tablosu ve tavsiyesi oluşturulması gerekir. Sağlıklı beslenebilmemiz için öncelikle kendi sağlık kontrollerimizi yapmamız ve spor aktivitelerimizi de buna göre şekillendirmemiz gerekiyor.”
Seminerde, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak; Prof. Dr. Zeliha Selamoğlu’na çiçek ve plaket takdim etti. Prof. Dr. Selamoğlu, sunumunun ardından salonu dolduran dinleyicilerden gelen konuyla ilgili soruları da yanıtladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin