Riskli hamileliklerde, riskleri önlemenin 5 yolu

BURSA - Modern çağın önceliklerinin değişmesiyle birlikte, evlilik ve anne olma yaşı erteleniyor

10 Aralık 2015 Perşembe, 12:17
Riskli hamileliklerde, riskleri önlemenin 5 yolu
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
BURSA - Modern çağın önceliklerinin değişmesiyle birlikte, evlilik ve anne olma yaşı erteleniyor. Buna bağlı olarak yüksek tansiyon, diyabet, astım, tirot işlev bozuklukları, yumuşak doku romatizması gibi kronik hastalıklara sahip kadınların hamileliklerine daha sık rastlanıyor. İleri anne yaşı ayrıca genetik olarak bebekte Down sendromu olasılığını arttırıyor. Hamilelik öncesi tamamen sağlıklı olan kadında gebelik süresince ortaya çıkabilecek sorunlar da riskli gebeliğe yol açabiliyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Füsun Donat, gebeliğe bağlı diyabet ve tansiyon ile plasentanın yerleşim anomalilerinin bu sorunlardan bazıları olduğuna dikkat çekerek, bebeğin sağlık dünyaya gelmesi için alınması gereken önlemleri sıraladı.

RİSKLERİ ÖNLEMENİN 5 YOLU!
Dr. Ebru Donat, riskleri önlemenin 5 yolunu şöyle ifade etti:

Genel check-up yaptırmakta fayda var. Hamilelik öncesi jinekolojik muayenenin yanı sıra genel bir dahiliye check-up’ından geçmekte fayda var. Bu şekilde hamilelik öncesi risk faktörlerini tespit ederek önlem alma ihtimali söz konusu oluyor. En basitinden sigara kullanan bir anne adayına sigara bırakılması önerilerek erken doğum riski azaltılıyor.

Folik asit kullanımına başlanmalı. Ayrıca planlı gebeliklerde korunmanın bırakılmasıyla beraber folik asit kullanımına başlanması oluşacak bebekte doğumsal nöral tüp defekti riskini anlamlı oranda azaltıyor.

Kronik hastalıklar kontrol altına alınmalı. Kronik hastalıkların hamilelik öncesi kontrol altına alınması hamilelik süresince ortaya çıkabilecek sorunları azaltıyor. Örneğin şeker seviyeleri iyi kontrol edilmeyen diyabetik anne adaylarında düşük yapma riski ve bebekte doğumsal kalp hastalıkları riski artıyor. Bu nedenden dolayı hamilelik öncesi diyabet hastalığı olan gebelerin bebeğine 24. hamilelik haftasında fetal eko yapılmalı. Hamile kadında tiroit bezinin az veya çok çalışması düşüklere yol açabileceği gibi bebekte büyüme ve gelişme geriliğine de neden olabiliyor. Doğum öncesinde tespit edilen sorunlar hamilelik boyunca yakından takip ediliyor. Bu süreçte uygun diyet ve fiziksel aktivite düzenleniyor.

Doğum tam teşekküllü bir hastanede yapılmalı. Riskli hamileliklerde annenin ve bebeğin durumu, doğum sonrası yoğun bakım gerektirebileceği için doğum tam teşekkülü, uzman doktor ekibi ve yenidoğan yoğun bakımı olan ileri teknolojiye sahip merkezlerde planlanıyor.

Doktor kontrolleri ihmal edilmemeli. Riskli hamileliklerde riski en aza indirmek için hekimle iletişim içersinde olmak, düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemek gerekiyor. Bu şekilde ortaya çıkabilecek sorunların erken dönemde farkına varılması ve profesyonel bir şekilde yönetilmesine imkan sağlanmış oluyor.”
CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
MERSİN TSO YÖNETİMİ TARSUS'TA DINİ VE TARİHİ TURİSTİK YERLERİ GEZDİ
AYDINCIK'TA MİNİBÜS'ÜN ÇARPTIĞI YAYA HAYATINI KAYBETTİ
BAŞKAN ERTAŞ, ÜLKÜSPOR VE BARBAROSSPOR'UN ŞAMPİYONLUK KUPALARINI VERDİ
VALİ TOROS, MERSİN EKONOMİ ZİRVESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA KATILDI
MERSİN TSO, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ÇİFTÇİLERİ BİLİNÇLENDİRİYOR
MESKİ’DEN BOZDOĞAN MAHALLESİ’NE KESİNTİSİZ İÇME SUYU TEMİNİ İÇİN ÖNEMLİ YATIRIM
“GÜLİZAR PARKI TOROSLAR’IN MARKA DEĞERİ OLACAK”
Sulama Kanalına Düşen Yaşlı Vatandaş İtfaiye Tarafından Kurtarıldı
"TARSUS'TA DRİFT YAPAN ŞAHISLARI JANDARMA YAKALADI”
Erdemli'de Kurumlar Arası Futbol Turnuvası Başladı

Mersin Haber ,Mersin