Renklenen Mersin Mor Tarlalarıyla da Anılacak! Mersin'deki Lavanta Tarlalarının Kırsal Turizme Katkısı Gündeme Geldi

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin “Lavanta Fidesi Dağıtım Projesi” ile kırsaldaki boş araziler lavanta çiçekleriyle süsleniyor. Büyükşehir, kadınların öncülük ettiği sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerle Tarsus İlçesi Pirömerli Mahallesi’ndeki bir lavanta tarlasına ziyaret düzenledi.

26 Haziran 2020 Cuma, 08:43
Renklenen Mersin Mor Tarlalarıyla da Anılacak! Mersin'deki Lavanta Tarlalarının Kırsal Turizme Katkısı Gündeme Geldi
-

Mor tarlanın büyüsüne kapılan ziyaretçiler, lavantanın kırsal turizme ve kadın kooperatiflerine katkısını gündeme aldı.
Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 50 üreticiye 100 bin lavanta fidesi dağıtımı gerçekleştirdi. Fide dağıtımının ilk etabı Başkan Vahap Seçer’in katılımıyla Silifke’de, ikinci etabı ise Gülnar’da yapılmıştı. Başkan Seçer, son zamanlarda bu tip aromatik bitkilerin rağbet gördüğünü vurgulayarak, “Umut ediyorum, bunu tüm Mersin’e yaygınlaştırırız. Birçok üreticimiz bundan faydalanır ve aile gelirlerine katkı yaparız” demişti.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin “Lavanta Fidesi Dağıtım Projesi” kapsamında dağıttığı lavanta fideleri boy gösterip, boş arazileri mor renklerle süslemeye başladı. Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı da Tarsus İlçesi Pirömerli Mahallesi’ndeki bir lavanta tarlasına ziyaret düzenledi. Ziyarete, Mersin’de kadınların öncülüğünde faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.
Başkan Seçer, projenin bu yılki etabını başlatmıştı
Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 50 üreticiye 100 bin lavanta fidesi dağıtımı gerçekleştirdi. “Lavanta Fidesi Dağıtımı Projesi” kapsamında gerçekleştirilen fide dağıtımının ilk etabı Başkan Vahap Seçer’in katılımıyla Silifke’de, ikinci etabı ise Gülnar’da yapılmıştı. Başkan Seçer, Mersin’de son zamanlarda bu tip aromatik bitkilerin rağbet görmeye başladığını, çünkü iklimin buna müsait olduğunu ifade ederek, “Umut ediyorum, bunu tüm Mersin bölgesine yaygınlaştırırız. Birçok üreticimiz bundan faydalanır ve aile gelirlerine katkı yaparız” demişti.
Pirömerli’de lavanta fideleri boy verdi
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde başlatılan proje kapsamında önceki yıllarda dağıtılan lavanta fidelerinden 3 bin adedinin dikimini Tarsus İlçesi Pirömerli Mahallesi’ndeki üreticilerden Abdullah Ateş gerçekleştirdi. Boş araziyi canlandırıp mor renklerle kuşatan Ateş’in lavanta tarlası, süslü kapısı, anı fotoğrafı köşesi ve salıncağıyla ziyaretçilere güzel hatıralar sunuyor. Ateş ailesi bir yandan da ziyaretçilere lavanta çayı, lavanta demetleri ve sıkma satarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.
STK temsilcileri lavanta tarlasını ziyaret etti
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, kentte kadınların öncülüğünde kurulan veya faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri ile Pirömerli Mahallesi’ndeki lavanta tarlasına bir ziyaret düzenledi. Lavanta tarlasının büyüsüne kapılan ziyaretçiler lavanta çayının tadına bakıp, demet demet lavantalardan satın aldı. Ziyaretçiler, ayrıca lavanta tarlasının görsel şölenini fotoğraflarla ölümsüzleştirdi. Lavanta bitkisinin kırsal mahallelerdeki turizme, kadınların istihdamına ve kadın kooperatiflerine katkısını gündeme alan ziyaretçiler, ileriye dönük proje fikirlerini birbirleriyle paylaştı.
“Burada lavanta yetiştirilmesi çok güzel”
Mersin Türk Kadın Konseyi Derneği Mersin Şube Başkanı Belgin Gürağaç, lavanta tarlası ziyaretleri sırasında lavanta çayı, lavanta demeti ve sıkma satışının yapılmasının bile ev ekonomisine katkı sunduğunu belirtti. Lavanta tarlasının görsel bir şölen sunarak kırsala renk kattığını belirten Gürağaç, “Konseyden arkadaşlarla bugün buradayız. Öncelikle Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bizim çevremizde böyle bir bölgenin olması ve burada lavanta yetiştirilmesi çok güzel. Bunların yağının, kurutulup satılmasının ötesinde kooperatifleşme şeklinde, kadın emeğiyle değerlendirilmesini umuyoruz. Bizim zaten konsey olarak bir kooperatifleşme projemiz var. Bu projede de daha çok bitkisel yağların üretimi ve o yağların satışıyla ilgileniyoruz. Ama Büyükşehir Belediyesi’nin bunu bu şekilde düşünüp uygulamış olması mükemmel” dedi.
“Mersin’de böyle bir sektör oluşacak ve bu çoğalacak”
Ziyaretçilerden Aynur Sakuçoğlu ise lavantanın turizme önemli katkılar sağlayacağını belirterek, Isparta örneği verdi. Mersin’i de ilerleyen süreçte lavanta üretiminde önemli noktalarda görmek istediklerini vurgulayan Sakuçoğlu, “Burası o kadar etkileyici ki eminim Mersin’de böyle bir sektör oluşacak ve bu çoğalacak. Bence mavinin yanına lila, Mersin’e çok yakışmış. Bence turizm için çok güzel bir konu. Ben daha önce Isparta’da bunu deneyimledim. Isparta’daki lavanta bahçelerine gitmiştim. Orası da son derece keyifliydi ve akın akın otobüsler geliyordu” ifadelerini kullandı.
“Vahap Başkanımız Mersin’de çok renkli çalışmalar yapıyor”
Sakuçoğlu, Başkan Seçer’in çalışmalarının kente renk kattığını belirterek, “Mersin’de deniz var, güneş var, tarım var, tarımın çok farklı kolları var. Ama lavanta yoktu. Onun tasarlanıp düşünülmüş olması çok güzel. Vahap Başkan’ımız Mersin’de gerçekten çok renkli çalışmalar yapıyor. Her anlamda takip ediyoruz. Bu ziyaret de onun bir parçasıydı. Burada bulunmuş olmaktan, davet edilmiş olmaktan son derece mutluyum. Düşüncesinden ve desteğinden dolayı da tebrik ediyorum. Bu mahalle de bu anlamda çok şanslı bir mahalle” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin