"Otobüslerin Doğalgazlı Olması Halinde Yakıttan Yıllık Tasarrufumuz 33.3 Milyon Lira Olacak"

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2020 Yılı Kasım Ayı Toplantısı’nda yeni alınacak çevre dostu otobüslerle ilgili kullanılacak dış kredi de gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, daha önce aldıkları 73 CNG’li otobüse ek olarak 100 yeni otobüs daha alacaklarını belirterek, bu kapsamda 22 milyon Avro’ya kadar dış kredi kullanmak istediklerini anlattı.

17 Kasım 2020 Salı, 21:55
"Otobüslerin Doğalgazlı Olması Halinde Yakıttan Yıllık Tasarrufumuz 33.3 Milyon Lira Olacak"
-

Başkan Seçer, doğalgaz yakıtlı araçların hem çevre dostu hem de yakıt tasarrufu ile daha az maliyetli olduğunu belirterek, bu araçlarla yılda 64 milyon lirayı bulan akaryakıt maliyetinde 33 milyon liralık tasarruf sağlanacağını söyledi. Otobüsle ilgili kredi talebi komisyonlara sevk edildi.

7 milyon avrosu hibe edilecek
64 ülkenin ortaklığıyla kurulmuş kar amacı gütmeyen Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (EBRD) hakkında konuşan Başkan Seçer, bankanın çevre dostu projelere destek veren bir finans kuruluşu olduğunu vurguladı. EBRD ‘Green City’ programına katılmanın önemini anlatan Seçer, program kapsamında 1,5 milyar avroluk bir fon olduğunu belirtti. Bankanın krediyi onaylaması için sadece Büyükşehir’in Türkiye Cumhuriyeti içerisindeki kurumlardan izin beklediğini ifade eden Seçer, “22 milyon avroluk bir kredi. Bunun 7 milyon avrosu bize hibe edilecek. 15 milyon avroyu ise 2 yılı ödemesiz, 8 yılda ödeyeceğiz. Ve yılda 2 kez 6 ayda bir olmak üzere eşit taksitlerde ödeyeceğiz. Bunun bize maliyeti de yıllık bazda Libor artı yüzde 3.4. Geri ödeme miktarımız 18 milyon 85 bin avroya denk geliyor” diye konuştu.

“Filomuzda kullanım ömrü dolan 160 otobüsün değiştirilmesi gerekiyor”
73 adet doğalgazlı otobüsü kendi bütçe imkanlarıyla aldıklarını ve ilerleyen günlerde bu araçların hizmete gireceğini ifade eden Başkan Seçer, şöyle devam etti:
Bugün için Mersin’de 252 araçlık filomuz var. Yılda da 33 milyon 500 bin civarında yolcu taşıyoruz. Araç başına doluluk oranımız %80 ile %120 arasında değişiyor. Her yıl ortalama yolcu artışı %10 civarında oluyor. Toplu taşıma otobüslerinin kullanım ömrü 10 yıl. Konforlu, daha güvenli, daha temiz bir otobüste vatandaşlarınızı seyahat ettirmek istiyorsanız bunların ekonomik ömrü 10 yıl. Bugün filomuzdaki maalesef 1975 ve 2008 model arası kullanım ömrü dolan 160 adet otobüsümüzün değiştirilmesi gerekiyor. Kullanım ömrünü tamamlayan otobüsler doğal olarak sık sık arıza veriyor. Bakım onarım maliyeti gerektiriyor. Bu da daha genç otobüslerin bize maliyetinin çok üzerinde oluyor. Böylece bu araçların bakım onarım maliyetleri de bu alımlar gerçekleşirse ortadan kalkmış olur. Ayrıca biz akıllı ulaşım sistemlerini de kullanacağımız için uyum sağlayacak otobüsler olmasını tercih ediyoruz.”
Vatandaşların güzergahların ve seferlerin artırılması yönünde talepleri bulunduğunu kaydeden Seçer, “Bizim mevcut hatlarımızı iyileştirmek için halihazırda 177 yeni araca ihtiyacımız var. Bunun 73’ünü aldık. Bu hesaba göre daha 104 araca bugün itibari ile ihtiyacımız var. Çünkü hem vatandaşlarımızın daha rahat seyahat etmesini, daha az zaman yitirmesini istiyoruz. Bizim şu anda 7 adet yeni hat açmamız lazım. İnsanlara toplu taşımaya yönelin diyeceksek şu anda o belediye otobüsü olmayan yerlere bizim hat açıp belediye otobüsü vermemiz lazım” diye konuştu.

“Çevre dostu otobüsler yakıtta yarı yarıya tasarruf sağlayacak”
Başkan Seçer, yeni alınan otobüslerle yakıt tasarrufu sağlanacağını belirterek, “Yeni otobüslerimizi almakla toplu taşıma hizmetini yaygınlaştıracağız. Ekonomik ve güvenli ulaşım hizmeti olacak. Sefer iptalleri gerçekleşmeyecek ve yolcular mağdur olmayacak. Covid sürecinde seferler sıklaştırılacak ve pandeminin olumsuz etkilerini de bu yolla azaltmış olacağız. Bakım onarım maliyetleri doğaldır yeni otobüslerde daha az olacak. Şimdi yakıt tasarrufu sağlanacak. Şöyle ki bizim 252 toplu taşıma otobüsü için yılda 64 milyon 156 bin 956 lira mazota para ödememiz gerekiyor. Oysa bu araçların doğalgazlı olması halinde yakıta 30 milyon 890 bin 386 lira ödemek durumunda kalacağız. Sadece yakıttan bizim yıllık tasarrufumuz 33 milyon 266 bin 570 lira olacak” dedi.

“Bisiklet yolu için alınacak hibe, proje maliyetinin %45’ini içeriyor”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belediyelerin bisiklet yolu, yeşil yürüyüş yolu ve çevre dostu sokak projelerine yönelik finansal hibe desteğine “Mezitli ilçesi Menderes Mahallesi ile Akdeniz İlçesi Nusratiye Mahallesi arası bisiklet yolu projesi” için hibe başvuru yapılması ile ilgili madde de oy birliği ile komisyona gönderilen maddeler arasındaydı. Başkan Seçer, “Bizim mevcutta 17 bin 640 metre bisiklet yolumuz var. 2020 yılı sonuna kadar da bunu 100 kilometreye ulaştırmayı hedefliyoruz. Şu anda konuştuğumuz hibe istenecek projenin ihalesini 24 Kasım’da yapıyoruz. Gelecek hafta ihalesi yapılacak. Proje maliyetini söyleyemiyorum çünkü ihaleye çıkıyor. Ancak hibe proje maliyetinin % 45’ini içeriyor. Proje kabul olması durumunda ki bakanlık bisiklet yolu projelerine çok sıcak bakıyor. Bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

Amatör spor kulüpleri ve sporculara destek de meclis gündemindeydi
Mecliste, ulusal ve uluslararası düzeyde üstün başarı gösteren veya derece alan ve Büyükşehir’e ödül için başvuruda bulunan sporcular, antrenörler, teknik yönetim ve öğrencilere toplam 570 bin 405 lira ödül verilmesiyle ilgili görüşülen teklif oybirliğiyle kabul edildi.
Yıl içerisinde amatör spor kulüplerine de 20 bin TL nakdi yardım yapıldığını hatırlatan bazı meclis üyeleri, Mersin Olimpik Yetenekler Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı’nın, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Ampute Futbol 1. Ligi’nde Mersin’i temsil ettiğini belirtti ve söz konusu takıma neden 5 bin TL nakdi yardım yapıldığını sordu. Belediye bürokratları, söz konusu takımlara 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel bir sürpriz düşündüklerini ve desteklerini fazlasıyla gerçekleştireceklerini açıkladı. Başkan Seçer, konunun daha önce kendilerine de ulaştığını ve değerlendirildiğini söyledi. Yapılan başvuruları, kendilerinde bulunan mevcut bilgiler ışığında ele aldıklarını belirten Başkan Seçer, “Kaçırdığımız bir şey varsa gereğini yaparız, merak etmeyin” dedi.

“Bölgenizde başarılı sporcular, spor kulüpleri varsa bize bilgi verin”
Bazı meclis üyeleri, yakın zamanda spor branşlarında dereceye giren sporcuların da başvuruda bulunduğunu ve yanıt beklediklerini gündeme getirdi. Başkan Seçer, 2019 yılında başarı elde eden sporcuların ödüllerinin 2020’de verildiğini ancak pandemi nedeniyle yıl sonuna sarktığını belirtti. Seçer, 2020 yılında başarı gösteren sporcuları da 2021’de ödüllendireceklerini kaydetti. Ödüllerin 2021’de yıl sonuna sarkmamasına özen göstereceklerini vurgulayan Seçer, “Kaçırdığımız spor kulüpleri, sporcular, başarılı, desteğe ihtiyacı olan bölgenizde, ilçenizde bu tip kurumlar var ise bize tabii ki bilgi verin, biz de gerekli yardımları yapalım” dedi.

Artan vakalar ve salgın tedbirleri görüşüldü
Son zamanlarda artan salgın vakaları nedeniyle meclis toplantılarında da tedbirlerin sıklaştırılması gündeme geldi. Bir meclis üyesi, daha az söz alınması, konuşmaların kısa tutulması ve bu sayede meclis sürelerinin kısaltılmasını önerdi. Başkan Seçer, söz hakkı talebinde bulunanlara söz vermek durumunda olduklarını, ancak azami önlemleri alabileceklerini belirtti. Seçer, Covid-19 testi pozitif çıkan meclis üyeleri Murat Sakuçoğlu ve Serhat Servet Dövenci’ye de acil şifa dileklerini iletti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti

Mersin Haber ,Mersin