Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Hüdaverdi Arslan’ın yürütücüsü olduğu “Basınç Sürücülü Membran Prosesle Endüstriyel Çamurdan Üretilen Vermikompost Çayı ve Sölom Sıvısından Katma Değeri Yüksek Organik Asitlerin ve Perforinin Geri Kazanım Potansiyelinin İncelenmesi” başlıklı projesi TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Temel amacı, meyve suyu ve konsantresi üretiminden kaynaklanan arıtma çamurlarından vermikompost çayının üretimi; vermikompost çayından değerli organik asitler olan humik ve fulvik asidin membran prosesle geri kazanımı ve vermipil üretimi ile sölom sıvısından katma değeri yüksek bir ürün olan perforin proteinin membran prosesle geri kazanılması olan projenin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hüdaverdi Arslan, projesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Dr. Öğr. Üyesi Arslan, “Atıksu arıtma tesislerinde çamur bertarafı, tesisin toplam yapım maliyetinin %20 - %30’unu, işletme maliyetinin ise %50 - %70’lik kısmını oluşturmaktadır. Arıtma çamurlarının alternatif geri kazanım yollarından biri olan vermikompost üretimi ile endüstriyel kaynaklı arıtma çamurlarının vermikompost olarak işlenmesi hem çevre sorunlarının çözülmesine hem de ülke ekonomisine fayda sağlaması açısından önerilen proje son derece önemlidir. Desteklenen projede vermikompost çayı ve solucan üretiminde meyve suyu ve konsantresi üretiminden kaynaklanan arıtma çamurları kullanılacaktır. Vermikompost üretiminde açığa çıkan vermikompost çayından humik ve fulvik asit gibi katma değeri yüksek ürünlerin membran prosesle geri kazanılması gerçekleştirilecek ve geri kazanılan değerli organik asitler vermipil (vermibatery) üretiminde kullanılacaktır. Solucanlardan elde edilen sölom sıvısından katma değeri yüksek proteinin (perforin) membran prosesle geri kazanılması çalışılacaktır. Endüstriyel kaynaklı arıtma çamurundan vemikompost çayı elde etmek, endüstriyel simbiyoz kavramını uygulamak, sürdürülebilir ve sıfır atık kapsamında bir proses geliştirmek, atık döngüselliğini artırmak ve endüstriyel atıkları azaltmak önerilen projenin özgün değerleridir.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.