Müzelerde engeller kalkıyor

BURSA - Engelli vatandaşların yardıma ihtiyaç duymadan turizm faaliyetlerinde katılmasını, sosyal ve kültürel açıdan gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan ‘Erişilebilir Müze’ projesinin ilk adımı atıldı.

11 Kasım 2015 Çarşamba, 14:51
Müzelerde engeller kalkıyor
-

BURSA - Engelli vatandaşların yardıma ihtiyaç duymadan turizm faaliyetlerinde katılmasını, sosyal ve kültürel açıdan gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan ‘Erişilebilir Müze’ projesinin ilk adımı atıldı.

Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği işbirliğiyle, Bursa Engelliler Federasyonu tarafından koordine edilen ‘Erişilebilir Müze’ projesi, Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

39 BİN 322 LİRALIK PROJE

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, geçmişin değerlerini geleceğe aktaran müzelerin günün ihtiyaçlarını da karşılaması gerektiğini belirterek, “Hazırlanan ‘Erişebilir Müze Projesi’, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın hibe programı kapsamında 39 bin 322 TL hibe almaya hak kazandı. Bursa Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı Arkeoloji Müzesi, Atatürk evi Müzesi, Mudanya Mütareke evi Müzesi, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bursa Göç Tarihi Müzesi, Bursa Kent Müzesi ve Karagöz Müzesi pilot olarak belirlendi. Proje kapsamında engelli vatandaşların yardıma ihtiyaç duymadan turizm faaliyetlerine katılmasını, sosyal ve kültürel açıdan gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Ekim 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında yapılacak proje kapsamında müzelerde çalışan 25 personele işaret dili eğitimi verileceğini anlatan Karlık, engellilere yönelik tanıtım filmleri ile broşürlerin hazırlanacağını söyledi.

İşitme ve görme engelli okullarda eğitim alan 240 öğrenciyle müze gezilerinin düzenleneceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanvekili, sözlerini şöyle tamamladı: “Projeyle Bursa’da yaşayan ve Bursa’ya gelen görme, işitme ve konuşma engelli bireylerin müze ziyaretlerinden daha fazla verim almasını hedefliyoruz. 2014 senesinde Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tüm müzelere gelen ziyaretçilerin sayısı 399 bin 142’dir. 1 Kasım 2015 itibariyle bu rakam 388 bin 377 olmuştur. Müze sayısı 10’a yükseldi. Yeni müzelerin açılması için çalışmalarımız devam etmektedir.”

Bursa milletvekili Bennur Karaburun da projeyi çok anlamlı bulduğunu vurgularken, görme engellilerin müzeyi hissetmesinin önemli olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu konuda çok yol kat ettiğini anlatan Karaburun, tüm müzelere engellilerin ulaşabileceği ortamlar oluşturulması için çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Bursa Engelliler Federasyonu Başkanı Mürşit Atlıakın ise, engellileri anlamaya çalışmanın güzel bir duygu olduğunun altını çizerek günümüzde daha çok fiziksel erişebilirliğin konuşulduğunu, ancak konunun işitme ve görme engelliler yönünün de olduğunu hatırlattı. Eksikliğini hissedilen bu konuda da çalışma yaparak ‘Erişilebilir Müze’ projesini geliştirdiklerini vurgulayan Atlıakın, emeği geçenlere teşekkür etti.

Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Zenbilci, müzelerin, insan hayatında önemli yerini kapladığını belirterek, geçmişe ve ecdada yönelik yapılan çalışmaları öğrenebildikleri mekanlar olduğunu ifade etti.
CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Kadın İstihdamı İş Birliği Protokolü Tanıtım Toplantısı Tarsus TSO’da Gerçekleştirildi
VALİ TOROS, AVUSTURYA TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ GABRİELE JUEN VE BERABERİNDEKİ HEYET İLE GÖRÜŞTÜ
VALİ TOROS BAŞKANLIĞI'NDA GÜVENLİK VE ASAYİŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TARSUS 'TA SEYİR HALİNDEKİ ARAÇTA YANGIN
ERDEMLİ'DE ORMAN YANGINI
TARSUS BELEDİYESİ'NDEN YAŞAMA DOKUNAN HİZMET
Tarsus Amerikan Kültür Kids okulunda aylardır süren skandal iddiaları doğru mu?
Fazıl Say Konserinde Tepki Çeken Uygulama: "Sahneye Sandalye Atıp En Önü Kapladılar"
Tarsus Ticaret Borsası’ndan İngilizce Dil Eğitimine Önemli Destek!
MEZİTLİ'YE 150 YATAK KAPASİTELİ DEVLET HASTANESİ

Mersin Haber ,Mersin