Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Kent Konseyi ve Mersin Üniversitesi işbirliğiyle 22 Temmuz Dünya Beyin Günü çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’nde migren hastalığına farkındalık oluşturmak amacıyla “Migren En Yaygın Beyin Hastalığıdır” etkinliği düzenlendi. Migrenin giderek yaygınlaştığına dikkat çeken uzmanlar, Mersin’de ilköğretim çağındaki çocukların yüzde 10.4’üne migren teşhisi konulduğunu vurguladı.
Her yönüyle migren konuşuldu
Etkinliğe konuşmacı olarak Prof. Dr. Aynur Özge, Prof. Dr. Şebnem Atıcı ve Prof. Dr. Fevziye Toros katıldı. Uzmanlar, migren hastalığını ortaya çıkaran faktörler, belirtiler, tetikleyici hususlar ve tedavisi konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Etkinliğe katılan Büyükşehir Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Dr. Hülya Atilla ve Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu’nun da moderatörlük yaptığı konferansta, katılımcılara farkındalık yaratmak amacıyla “Dünya Beyin Günü” ibaresi taşıyan tişörtler dağıtıldı.
İlköğrenim çocukları da migren hastası
Prof. Dr. Aynur Özge, migrenin özellikle Mersin’deki ilkokul ve lise çağındaki çocuklardaki oranlarına dikkat çekerek, katılımcılara bilgi verdi:
“Mersin’de ilköğretim öğrencilerinin yüzde 10.4’ünün migren teşhisi konulmuş doktor raporu var. Lise çağına geldiklerinde bu oran yüzde 17.8’e çıkıyor. Migren hastalığı olanların ağrı kesicileri fazla tüketmemeleri bizim önerimizdir. Bir insanın ayda 3 taneden fazla ağrı kesici tüketmesi tıbben doğru değil. 10 tabletten fazla tüketiyorsa, biz buna ayrı bir baş ağrısı çeşidi var, bir nevi bağımlılık gibi düşünebileceğiniz bir teşhis koyuyorduk. Bilinçsiz ağrı kesici tüketim oranı dünyada yüzde 2, Türkiye’de yüzde 3, Mersin’de lise çağındaki çocuklarda ise yüzde 13.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.