Kanalizasyon hattı bulunmayan yerleşim bölgelerine yeni kanalizasyon hattı döşeme çalışmaları ile takdir toplayan MESKİ’nin projelerinin tamamlanması ile vatandaşların uzun zamandır beklediği sorunlar çözülecek, Mersin modern bir altyapıya kavuşacak.
MESKİ Gezici Su Analiz Laboratuvarı aracı ile Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar Mersin’in tüm ilçelerine ve kırsal mahallelerine ulaşarak numuneler almaya ve kontrollerini sağlamaya hız kesmeden devam ediyor. Gezici Su Analiz Laboratuvarı aracı ile ulaşılması zor mahallelere giderek, okul, sağlık kuruluşu, ibadethane gibi yerlerden numune alarak, içmesuyu kalitesinin yerinde kontrollerini sağlıyor.
Kuyuluk, Kumkuyu, Arpaçsakarlar, Alata, Kargıcak ve Taşucu Mahalleleri sakinleri yeni kanalizasyon hattına kavuşuyor
Mezitli İlçesi’nde bulunan ve eskiden “Kuyuluk beldesi” olarak bilinen bölgede yer alan Kuyuluk, Çankaya ve Çamlıca Mahallelerinin uzun yıllardır devam eden kanalizasyon sorununun çözümü için çalışmalara başladı. Mezitli İlçesi’nde bulunan mevcut kanalizasyon hatları ile yine bu dönemde yapımı MESKİ tarafından tamamlanıp, işletmeye alınan Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletilen atıksular, Viranşehir’de bulunan derin deniz deşarjı vasıtası ile arıtılarak Akdeniz’e ulaştırılacak. Ayrıca, MESKİ’nin 4 merkez ilçede (Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli) bulunan muhtelif mahallelerde kanalizasyon döşeme hattı yapımı çalışması devam ediyor.
Turizm merkezi Taşucu’nun kanalizasyon sorunu çözülüyor
MESKİ ekipleri, Silifke İlçesi Taşucu Mahallesi Terfi Merkezi ve Terfi Hattı Projesi’yle Türkiye’nin ve Mersin’in sayılı turizm merkezlerinden biri olan Taşucu’nun kanalizasyon sorununu çözüme kavuşturuyor. Sözleşme bedeli 9 milyon 138 bin TL olan kanalizasyon imalatları kapsamında yapılacak terfi merkezi ile Taşucu Kum Mevkii ile Bolacalıkoyuncu, Gülümpaşalı Mahallelerinin atıksuları, Silifke Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletilerek arıtılacak ve bölgenin kanalizasyon sorunu son bulacak.
Kumkuyu Mahallesi’nde altyapı sorunu çözülüyor
MESKİ, önemli bir tatil beldesi olan ve yaz aylarında nüfusu artan Kumkuyu bölgesinin altyapı problemlerinin çözüme kavuşturulması için de gerekli çalışmaları başlattı. Kumkuyu Mahallesi’nde çalışmaları süren projede, 1.020 metre kanalizasyon hattı, 29 adet muayene bacası ve 1 adet hazır paket terfi istasyonu imalatı yapıldı. 4 bin 370 metre kanalizasyon şebekesi inşaatı, 95 adet muayene bacası, 150 adet parsel bacası ve 1 adet hazır paket terfi istasyonu imalatı yapımı çalışmaları ise devam ediyor.
Toroslar İlçesi Arpaçsakarlar Mahallesi’nde de kanalizasyon hattı bulunmayan yerleşim bölgelerine 5,5 km kanalizasyon hattı imalatı yapan MESKİ, mahalleyi ihtiyacı olan kaliteli altyapıya kavuşturacak. Kanalizasyon hattı bulunmayan Erdemli İlçesi’ne bağlı Alata ve Kargıcak Mahallelerine MESKİ tarafından yapılacak yaklaşık 6,5 kilometre kanalizasyon hattı ile mahalle sakinlerinin kanalizasyon çilesi sona erecek.
MESKİ’nin yağmursuyu çalışmaları ile 13 mahalle daha su baskını sorunu yaşamayacak
Mersin genelinde çalışmalarına tüm hızıyla devam eden MESKİ Genel Müdürlüğü, altyapı sıkıntısı yaşanan noktalarda faaliyetlerini sürdürüyor. Vatandaşların özellikle kış aylarında aşırı yağışlardan dolayı yaşadığı su birikintilerinin ve taşkınların önüne geçilecek çalışmalarla Mersin halkı rahat bir nefes alacak. Yağışlı havalarda yaşanan su birikintilerinin ortadan kaldırılması amacıyla çalışmalara başlayan MESKİ ekipleri, Karacailyas Mahallesi’ne toplam 3 bin 587 metre uzunluğunda yağmursuyu drenaj hattı döşüyor. Sözleşme bedeli 8 milyon 180 bin 562 TL olan yağmursuyu imalatları çalışmaları ile Karacailyas Mahallesi sakinleri yağışlardan etkilenmeyecek.
Toroslar İlçesi Yalınayak Mahallesi ile Akdeniz İlçesi Güneş, Şevket Sümer ve Gündoğdu Mahallelerine MESKİ’nin yapacağı 1562 metre yağmursuyu menfezi ile bölgenin uzun yıllardır süren yağmursuyu sorununa köklü çözüm getirilecek. Mezitli İlçesi’ne bağlı Seymenli, Tece ve İstiklal Mahalleleri’nde yoğun yağışlardan dolayı oluşabilecek su baskını sorunu, MESKİ’nin başladığı 1562 metre yağmursuyu imalatıyla çözülecek.
MESKİ, kış aylarının ve yağışların yaklaşmasıyla birlikte yağmursuyu imalatlarına hız veriyor. Bu kapsamda, Mezitli İlçesi’nin muhtelif mahallelerinde yağmursuyu hattı çalışmaları ile yağmursuyu altyapısı bulunmayan Silifke İlçesi Gazi Mahallesi’ne yeni yağmursuyu hattı yapımı çalışmalarına başlanıldı. Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan Kültür Park içerisindeki 11 noktada gerçekleştirilen ve 5’i tamamlanan yağmursuyu deniz deşarj kesitlerinin büyütülmesi ve hatların bakım çalışmaları devam ediyor.
Önemli turizm yerleşim yerlerinden biri olan Kızkalesi Mahallesi’nde yağmursularının bölgeye verdiği zararları ortadan kaldırmak amacıyla çalışma başlattıklarını ifade eden MESKİ Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Başlatılan çalışmalar sayesinde Kızkalesi Mahallesi’nde yağışın yoğun olduğu zamanlarda yaşanan su birikintisi ve taşkın gibi olumsuz sorunlar yaşanmayacak. Sözleşme bedeli 3 milyon 765 bin TL olan Vatan Caddesi yağmursuyu çalışması ile yaşanan su taşkınlarına son verilerek, vatandaşların ve esnafın yaşadığı mağduriyeti çözüme kavuşacak. Öz kaynaklarımızla başlattığımız ve ihale bedeli 15 milyon 500 bin TL olan Akkent-Batıkent ve Eğriçam yağmursuyu projesi kapsamında ekiplerimiz tarafından, 4 bin 805 metre muhtelif çaplarda boru ve kutu menfez imalatları ile ızgara bağlantıları yapılmaktadır. Şubat ayının ilk haftasında başlayan projemizle birlikte bu 3 mahallenin altyapı çalışmaları eksiksiz tamamlanmış olacaktır.”
İçmesuyu hattı çalışmaları ile Gülnar, Elvanlı, Şahna, Ayaş, Çay, Çilek, Çamlıpınaralanı Mahalleleri’ne içmesuyu temin ediliyor
Mersin genelinde uzun yıllardır yaşanan içmesuyu sorununa son vermek için harekete geçen MESKİ, içmesuyu hattı çalışmalarıyla vatandaşların yüzünü güldürüyor. Akdeniz İlçesi Çay ve Çilek Mahalleleri’ne 43 kilometre, Mezitli İlçesi Kuzucubelen Mahallesi’ne 12 kilometre ile Anamur İlçesi Çamlıpınaralanı Mahallesi’ne ise yaklaşık 10 kilometre içmesuyu terfi hattı ile vatandaşlara sorunsuz içmesuyu sağlanacak. Gülnar İlçesi’nin Köseçobanlı, Akova, Konur, Demirözü, Dayıcık Mahalleleri ve Bardat, Belkuyu, Örenkuyu, Taşdüştü, Miskale, Akgedik Mevkiileri ile birlikte Gülnar merkezine ulaşarak tamamlanacak Gülnar-Ilısu İsale Hattı Projesi’nde, 32 kilometrelik içmesuyu hattı tamamlandı. 70 kilometre uzunluğunda olması planlanan içmesuyu projesi ile Gülnarlılar’ın 100 yıllık hayali gerçeğe dönüşecek.
Erdemli İlçesi’ne bağlı Elvanlı, Şahna ve Ayaş Mahallelerinde yürütülen çalışmalar sayesinde bölge kaynaktan musluğa içmesuyuna kavuşturulacak. MESKİ’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Elvanlı Mahallesi’nde eskiyen içmesuyu hatlarının sık sık patlaklar vermesi sonucu mahallelinin yaşadığı kesinti sorunu karşısında ivedilikle harekete geçerek yapımına başladığımız ve sözleşme bedeli 1 milyon 840 bin TL olan proje ile Elvanlı’nın eski şebeke hatlarını yenilemekteyiz. Şahna Mahallesi’nde uzun yıllardır süre gelen içmesuyu temini sorununun çözümü için çalışma başlatarak, Şahna deposundan döşenecek olan yaklaşık 10 km şebeke hattı ile mahalle sakinlerinin evlerine içmesuyu temin edeceğiz. Ayaş-Yemişkumu Mevkii’nin yoğun yağışlardan sonra içmesuyunda yaşadığı bulanıklık sorununu, mahalleye açılan ve dalgıç pompa montajı yapılan sondaj kuyusunda yeni yapılan enerji nakil hattının devreye alınmasıyla birlikte çözüyoruz. Böylece mahalle sakinleri kış aylarında oluşan bulanıklıktan etkilenmeden temiz içmesuyuna kavuşacak.”
Ayrıca, Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi mevcut terfi içmesuyu terfi hattı yapım işi, Erdemli İlçesi Tömük ve Arpaçbahşiş Mahallerinin şebeke rehabilitasyonu ile Bozyazı İlçesi Gözce ve Göksüzce Mahallelerine terfi ve şebeke hattı yapım işi de MESKİ’nin başlayan projeleri arasında yer alıyor. Tarsus, Çamlıyayla, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli İlçelerini kapsayacak depo ve tesislerin bakım onarımı, rehabilitasyonu ve yenileme çalışmalarının ise kısa sürede tamamlanması planlanıyor.
Anamur’un dört gözle beklediği projede büyük adım
MESKİ, Anamurlular’ın yıllardır yaşadığı içmesuyu sorunlarının çözümü için de önemli bir adım attı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde Anamur İçmesuyu Projesi için İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük ile önemli bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede projeye yönelik hibe desteği konusu gündeme geldi.
Anamurlu vatandaşların içmesuyu ihtiyacı, Dragon Çayı ve Sultan Suyu’nun kenarında bulunan artezyen kuyularından karşılanıyor. Kış aylarında su seviyesinin yükselmesine bağlı olarak çamurlu, yaz aylarında ise su seviyesinin düşmesine bağlı olarak deniz suyunun içmesuyuna karışması nedeniyle tuzlu su içmek zorunda kalan Anamurlular, yıllardır yapılacak projeyi bekliyor.
MESKİ’nin yaklaşık 95 milyon lira yatırım bedeli ile hayata geçireceği Anamur İçmesuyu Projesi’nin ihale hazırlık aşamaları devam ediyor. Bu proje kapsamında, Otluca kaynağından temin edilecek Ø800 milimetre çapında, 44 km uzunluğunda cazibeli isale hattı ile Anamur merkez, ikinci aşamada Anamur merkez dışındaki 28 mahallenin (Çarıklar, Ören, Alataş, Bozdoğan, Çaltıbükü, Çeltikçi, Emirşah, Gercebahşiş, Güleç, Güneybahşiş, Karadere, Karalarbahşiş, Kaşdişlen, Kızılaliler, Köprübaşı, Malaklar, Ovabaşı, Sarıağaç, Ormancık, Akine, Evciler, Korucuk, Akcami, Çolakahmetler, Kadılar, Kırbali, Dibek, Kızılin) içmesuyu temini sağlanacak.
Günyurdu Mahallesi Paket Atıksu Arıtma Tesisi’ne Kavuşuyor
MESKİ, Tarsus İlçesi Günyurdu (Atgirmez) Mahallesi’ne yeni kanalizasyon hattı ile Paket Atıksu Arıtma Tesisi inşa ediyor. Mahalle sakinlerinin hizmetine sunulacak tesis sayesinde atıksular arıtılarak, içme ve kullanma suyuna yönelik kaynakların temiz kalması sağlanacak.
MESKİ, sözleşme bedeli 2 milyon 581 bin TL olan çalışmalar kapsamında 6 bin 639 metre kanalizasyon hattı ile 118 adet muayene bacası ve 245 adet prefabrik parsel bacası imalatı yapacak. Yerleşim yerlerinden toplanan kanalizasyon atıksuları ardışık kesikli reaktör sistemi, kum filtresi ve dezenfenksiyon ünitelerinden geçirilerek arıtılacak. İlgili mevzuat standartlarına göre arıtılacak atıksular, yaklaşık 170 metre uzunluğunda koruge boru hattı ile alıcı ortama deşarj edilecek. 3000 kişiye hitap edecek kapasiteye sahip tesis ile 1 ayda yaklaşık 18 bin metreküp atıksu arıtılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.