MESKİ Genel Müdürü Alkaç: "Faturalarda Zam Yapılmadı"

MESKİ Genel Müdürü Alaeddin Alkaç, Radyo Metropol’de su faturalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

13 Mayıs 2020 Çarşamba, 12:23
MESKİ Genel Müdürü Alkaç: "Faturalarda Zam Yapılmadı"
-

Nisan ayı faturalarının 12 ayın ortalama su tüketimi baz alınarak yapıldığını, Mayıs ayında yerinde okumaların yapılmasıyla gerçek değerlerin ortaya çıktığını ifade eden Alkaç, “Eğer fazla fatura yazılma durumu varsa vatandaşın mağduriyeti kesinlikle giderilecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in göreve geldikten sonra suda yüzde 10 indirim yaptığını anımsatan Alkaç, “Sayın Belediye Başkanımız Vahap Seçer, suya herhangi bir indirim yapmasaydı 2020 Ocak ayındaki su fiyatı 3.36 TL olacaktı. Şimdi ise Ocak ayından itibaren uyguladığımız su bedeli 3.32 TL’dir. Yani bizim su fiyatımız Belediye Başkanımız’ın suya indirim yaptığı tarihten önceki su fiyatından daha azdır. Suya herhangi bir gizli veya açık zam yapılmadı” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Alaeddin Alkaç, katıldığı radyo programında faturalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Nisan ayı faturalarının 12 ayın ortalama su tüketimi baz alarak yapıldığını, Mayıs ayında yerinde okumaların yapılmasıyla kullanılan gerçek değerlerin ortaya çıktığını ifade eden Alkaç, “Eğer fazla yazılma durumu varsa vatandaşın mağduriyeti kesinlikle giderilecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
MESKİ Genel Müdürü Alkaç, Radyo Metropol’de Raşit Doğan ve Mehmet Selvi’nin hazırlayıp sunduğu “Metro Gündem” programının canlı yayın konuğu olarak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Faturaların yüksek olduğu yönünde gelen iddialarla ilgili sorulara yanıt veren Alkaç, şunları söyledi:
“Salgın nedeniyle vatandaşlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığını düşünerek Nisan ayı faturalarını 12 ayın ortalama su tüketimini baz alarak oluşturduk. Diyelim ki, son 12 ayda vatandaşımız 120 metreküp su kullanmış ise biz onu 12’ye böldük ve 10 metreküp olarak yansıttık. Oluşturduğumuz faturalar, vatandaşlarımıza SMS olarak gönderildi. Su faturalarındaki gerçek değerin üzerinde olan vatandaşlar bize müracaat etti ve gerekli düzenlemeleri yaptık. Vatandaşımız bize ulaşarak sayaç fotoğrafını gönderdiği zaman, gerçek değeri ortalamaya göre düşükse gerekli düzeltmeleri yaptık. Ancak, faturalardaki su tüketim miktarı gerçek değerin altında gelen abonelerimiz bize müracaat etmediler. SMS yoluyla ulaşamadığımız abonelerimize fatura gönderilemedi. Dolayısıyla, bu abonelerimizin okumalarını mayıs ayında yerinde yaparak, bu abonelerimize 2 aylık fatura düzenledik. Yani ortalama faturalandırmadan dolayı abonelerimize kesinlikle yüksek bir fatura çıkmadı.”
Genel Müdür Alkaç, abonelerin yaşayabileceği sıkıntıları kısa sürede çözebilmek için MESKİ tarafından kurulan “0530 844 27 24” ve “0530 844 27 25” numaralı WhatsApp Destek Hattı’ndan kendilerine ulaşan taleplere mutlaka geri dönüş sağladıklarını bildirdi.
“Başkanımız Vahap Seçer’in döneminde su fiyatlarında en ufak bir artış yaşanmadı”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in göreve geldikten sonra su fiyatlarında yüzde 10 indirim yaptığını anımsatan Alkaç, bugünkü 1 metreküp su bedelinin indirim yapılan tarihten önceki su bedelinden az olduğunu söyledi. Alkaç, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Net bir şekilde söylüyorum; Sayın Belediye Başkanımız Vahap Seçer’in döneminde su fiyatlarında en ufak bir artış olmamıştır. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız’ın indirim kararından sonra su fiyatı 2.09 TL olarak belirlendi. Ancak 2019 yılı öncesinde MESKİ Genel Kurulu’nda su ücretlerine her yıl geçerli olmak üzere her ay binde 7 oranında artış uygulanacağı kararı alınmıştı. Bu karar Belediye Başkanımız Vahap Seçer döneminde alınmış bir karar değildir. Sayın Belediye Başkanımız Vahap Seçer, suya herhangi bir indirim yapmasaydı 2020 Ocak ayındaki su fiyatı 3.36 TL olacaktı. Şimdi ise Ocak ayından itibaren uyguladığımız su bedeli 3.32 TL’dir. Yani bizim su fiyatımız, Belediye Başkanımız’ın suya indirim yaptığı tarihten önceki su fiyatından daha azdır. Suya herhangi bir gizli veya açık zam yapılmadı.”
Mersin’de yaklaşık 10 bin ailenin faydalandığı Halk Kart sahiplerine Büyükşehir Belediyesi’nin kolaylık getirdiğine dikkat çeken Genel Müdür Alkaç; “Halk Kart sahibi vatandaşlarımızın 10 metreküpe kadar olan kullanımları Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından MESKİ’ye ödendi” dedi.
“Amacımız vatandaşa suyu pahalı satmak değil”
Genel Müdür Alkaç, faturasını ödemeyenlerin suyunun kesilmeyeceğini, borcundan dolayı suyu kesilmiş vatandaşların suyunu açtıklarını anlatarak, “10 metreküpe kadar su kullanan abonelerimizin oranı % 71’dir. Abonelerimizin % 2 ile % 3’lük kısmı ise 10-12 metreküp arası su kullanıyor. Bizim sularımız tükenmez değildir. Yaz aylarında Berdan Barajı tam kapasite çalışıyor. Tasarruf yapmamız lazım. Bizim buradaki amacımız vatandaşa suyu pahalı satmak değil, susuzluğu gidermek ve özellikle yaz aylarında vatandaşlarımıza susuzluk yaşatmamaktır. 10 metreküp su kullanan vatandaşlarımızın toplam fatura miktarı 66 TL’sinin, 56 TL’si MESKİ’ye kalıyor. 20 metreküp su kullanan vatandaşlarımızdan ise alınan 154 TL’den 134 TL’si MESKİ’ye kalıyor. Yani 20 metreküp su kullanan bir abone için bu fiyat fazla bir para değildir diye düşünüyorum” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin halka yardımcı olmak için elinden gelen her türlü gayreti gösterdiğini belirten Genel Müdür Alkaç, “Yapılacak olan Olağanüstü Genel Kurul’da büyük olasılıkla Nisan-Mayıs-Haziran aylarında oluşan ve oluşacak su faturalarında herhangi bir gecikme zammı uygulanmayacağı gibi, faiz uygulamadan 3 taksitle ödeme imkanı verilmesi ile ilgili bir karar alınmasını bekliyoruz” dedi.
Alkaç; “Topladığımız gelirlerin her kuruşunu kendi paramız gibi koruyup, vatandaşlarımıza hizmet için harcayacağız”
Mersin’in kendilerinden hizmet beklediğini sözlerine ekleyen Alkaç, “MESKİ’nin ana geliri su satışından elde ettiğimiz gelirdir. Bizim başka bir gelirimiz yok. Yatırımları yapabilmemiz için maddi olarak güçlü olmamız lazım. Mesela Kuyuluk bölgesinde 1 metre bile kanalizasyon olması normal değil. Erdemli’nin Tömük Bölgesinde 20 bin hanenin olduğu yerde 1 metre içmesuyu ve kanalizasyon hattının olmaması izah edilemez. Akdeniz İlçesi ve Gözne de bu ilçelerden farksız, altyapı ya eksik ya da hiç yok. Altyapısı tam, dört dörtlük olan bir sahil bölgemiz yok. Belediye Başkanımız’ın liderliğinde, bizlere verdiği moral ve destekle birlikte, içmesuyu yetersiz olan bir köyümüz, atıksuların çevreye akıtıldığı bir yerleşim alanımız kalmayacak. Bu aynı zamanda Başkanımız’ın bize talimatıdır. Vatandaşlarımız sabırlı ve anlayışlı olsunlar. Bilsinler ki topladığımız gelirlerin her kuruşunu kendi paramız gibi koruyup, vatandaşlarımıza hizmet için harcayacağız” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
vatandaş
13:51
9 Haziran 2020 Salı
su ücet tarifelerine bakınız
212.175.53.194
SON DAKİKA
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali Gala Yemeğiyle Sona Erdi
Play-Off’a Kalan Carettalar’dan Baskan Seçer’e Tebrik Ziyareti
Mersin Büyükşehir Ekipleri, Çamlıyayla’da İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir’in Uluslararası Çocuk Festivali İle Mersin Sokakları Karnaval Alanına Döndü, Mersin’in En Coşkulu, En Renkli Festivali: Uluslararası Çocuk Festivali
Başkan Seçer, Çocukların Bayram Neşesine Ortak Oldu, Mersin Büyükşehir İle Özlenen Bayram Günleri Yeniden Yaşatıldı
Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi: “23 Nisan Demokrasiyi Ve Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millete Ait Olduğunu İfade Ediyor”
Mersin’de Coşkulu 23 Nisan Kutlaması, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Düzenlenen Törene Katıldı
Seçer, CHP Mersin İl Başkanlığı’nın 23 Nisan Kutlama Programına Katıldı
TADEKA’da Merhum Ressam Mehmet Karaçor Anıldı
Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Mersin’e Döndü, 23 Nisan’da Geleceğin Aydınlık Yüzü Kır Çiçeklerinden Yeni Bir Başarı

Mersin Haber ,Mersin