TRT Çukurova Radyosu’nda yayımlanan “Akdeniz’den Toroslar’a” adlı programa katılan MESKİ Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü, Döndü Çerçi’nin hazırlayıp Alper Yetkin’in sunduğu programda, MESKİ Hizmetlerine ilişkin soruları yanıtladı.
Alo185 Çağrı Merkezi 2015 yılının Ağustos ayında faaliyete geçtiğini ifade eden MESKİ Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü Mersin il sınırları içinde 185 numaralı telefon, Türkiye genelinde 444 8 185 numaralı telefon aranarak arıza ve şikayet bildiriminde bulunulduğunu kaydetti.
Alo185 Çağrı Merkezimizi arayan vatandaşlar, Çağrı Operatörlerimizle direkt görüşme imkanına sahip olduğunun altını çizen Genel Müdür Baha Günhan Güngördü “İlgili başvurunun Çağrı Merkezimizce kayda alınmasından itibaren vatandaşa talep numarası SMS yoluyla iletilmektedir. Alo 185 Çağrı Merkezimiz günde ortalama 600 çağrı almaktadır.” diye konuştu
İlçe, birim, konu bazlı yapılan analiz ve ortaya çıkan raporlar doğrultusunda daha etkin, verimli, kaynak planlaması yapılabildiklerini belirten Genel Müdür Günhan Güngördü, “ Hangi aracın nerede çalıştığı, akaryakıt kullanımı, sahada kullanılan malzemelerin stok kaydından çıkarılması, sık arıza veren hatların tespit edilmesi, su kayıp ve kaçakların azaltılması, arızalara müdahale süresinde taahhüt edilen hizmet standardı süresinin ölçülmesi, abone memnuniyetinin arttırılması sağlanmıştır. Vatandaşlarla uzun süreli ve karşılıklı ilişkilerin geliştirilmiş olması, hizmetlere yönelik eksikliklerin giderilmesi, sürekliliğin sağlanması, iyileştirmelerin yapılması, yayılımın sağlanması için mevcut yazılıma, talep-istek, öneri, anket, borç ödeme, borç sorgulama, ilçe bazlı su kesintilerin başlangıç ve bitiş sürelerini öğrenebilecekleri ilave yazılımlar yapılmıştır. ” dedi.
“Alo 185 Çağrı Merkezi vatandaşlarımızın ve Kurumun ulaşılabilir temas noktası olmuştur”
MESKİ Alo 185 Çağrı Merkezinde yapılan yenilikleri anlatan Genel Müdür Güngördü,“ Vatandaşlarımız 7 gün 24 saat, 185 veya 444 8 185 numaralı telefonları arayarak, 1’i tuşladığında arıza kayıt ve şikayet bildirimi başlığı altında; vidanjör/kuyu çekimi, su patlağı, personel şikayeti, kesme/bağlama, sayaç değişimi, su kesintisi ihbarı, kolye bağlantısı, anahat/kanal tıkanıklığı, kart okuma, içmesuyu analizi gibi şikayetlerini bildirebilir. 2’yi tuşladığında abone işlemleri için randevu alma başlığı altında; yeni abonelik, abone devir, abone terk, sayaç değişimi, teminat iadesi, fatura itirazı yapabilirler. 3’ü tuşladığında su kesintilerini öğrenebilirler. 4’ü tuşladığında MESKİ ile ilgili isteğini, 5’i tuşladığında MESKİ ile ilgili önerisini bildirebilirler. 6’ yı tuşladığında MESKİ ye olan borçlarını öğrenir veya borcunu ödeyebilirler. 7’yi tuşladığında anketimize katılabilir ve diğer işlemler için ise 8’i tuşlayabilirler. Alo 185 vatandaşımızın ve Kurumun ulaşılabilir temas noktası olmuştur. Vatandaşlarımıza daha az maliyet ile daha iyi bir hizmet sunmaktayız. ” şeklinde konuştu.
1984 yılında Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi hizmete girip şehir merkezine su vermeye başlayınca kullanılmayan filtre binasının, bu tarihten sonra depo olarak kullanılmaya başlandığını ve 30 yıl boyunca atıl durumda kaldığının altını çizen MESKİ Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü; “ Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın talimatı ve desteği ile 2014 yılında binayı müze olarak hizmete almak için MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar kapsamında; tesisin tüm mekanik ekipmanının aslına uygun çalıştırılabilmesi, kapı, pencere ve bina tadilatının aslına uygun olarak iki yıl gibi bir sürede ekip çalışması ile MESKİ Genel Müdürlüğümüzün özkaynakları kullanılarak restore edildi. Tesisle ilgili arşiv taraması rahmetli Mithat Toroğlu’nun oğlu Atilla Toroğlu’nun arşivinden, İl Halk Kütüphanesindeki gazete arşivi taranarak elde edilmiştir. Filtrasyon işlemini sağlayan filtre kumları elenip yıkandıktan sonra yeniden filtre havuzlarına konularak sistemin çalışır hale getirildiği, tesisin açılışı, 21 Nisan 2016 tarihinde Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz tarafından yapılarak Mersin’imize kazandırıldı. Tesis, Mersinlilere su müzesi olarak hizmet vermektedir. ” diye konuştu.
Genel Müdür Güngördü, Filtre Su Müzesi’nin açıldığından bugüne kadar Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği içerisinde Lise ve ortaokul öğrencileri olmak üzere yaklaşık 1500 kişinin ziyarete geldiğini belirten Genel Müdür Güngördü, “ Ortaöğretim Öğrencilerimiz Su Müzesinden oldukça memnun ayrılıyorlar. Müzemizi ziyarete etmek isteyen vatandaşlarımız müracaatta bulunmaları halinde Filtre Su Müzemizi gezebilirler. Müzemiz Toroslar İlçemizde Portakal Mahallesindeki Mezarlık Kavşağındaki MESKİ Teknik Hizmetler Yerleşkesi’nin içerisinde bulunmaktadır. Ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımız gelip ziyaret edebilirler. " şeklinde konuştu.
“Mersinliler musluktan gönül rahatlığı ile sağlıklı bir şekilde içebilirler”
Mersinlilerin Türkiye’nin en kaliteli içme sularından birine sahip olduğunu söyleyen Güngördü, “ Türkiye'nin en kaliteli sularından biri olan Toros dağlarındaki kar sularının erimesi ile oluşan Berdan suyunu, Mersinliler musluktan gönül rahatlığı ile sağlıklı bir şekilde içebilirler. Vatandaşların musluğundan akan suyun analiz taleplerini en kısa sürede ve ücretsiz olarak karşılayan Su ve Kanalizasyon İdaresi olan MESKİ tarafından içmesuları her gün incelenmektedir. Gelişmiş cihazlarla donatılmış laboratuarda 7 gün/ 24 saat, tesiste üretilen suyun standartlara uygunluğunu denetlemek için kimyasal, fiziksel ve bakteriyolojik analizler yapılmaktadır. 24 saat su üretimi laboratuarda kontrol edilerek üretilen su; İnsani Amaçlı Tüketim Suları Yönetmeliği standartlarına uygun hale getirilmektedir. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik gereği MESKİ İçmesuyu depoları düzenli olarak temizlenmekte ve içilebilir kaliteli su içmesuyu şebekesine verilmektedir. İçmesuyu tadında ve renginden dolayı vatandaşlarımızda şikayet almaktayız. Ekiplerimiz yapmış olduğu incelemelerde site ve bina sakinlerinin içmesuyu depolarından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu nedenle modern yöntemlerle arıtılan ve içilebilir kalitedeki şebeke suyumuzu aynı kalitede tüketebilmek için site ve binaların su depolarını düzenli olarak temizletilmesi gerekmektedir. Temizlenmeyen depolar ve bina tesisatları suyun kalitesini bozmakta, rengi ve tadını olumsuz etkilemektedir. İçmesuyu Arıtma Tesisi’nden başlayarak, farklı noktalardan alınan her bir su numunesi en az 20 parametre olmak üzere ve yılda yaklaşık 3240 su numunesi incelenmektedir.” şeklinde konuştu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.