Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 12 No’lu Mobilya, Halı ve Ev Eşyası Meslek Komitesi Başkanı N. Yılmaz Akbaş, komite çalışmaları hakkında bilgi vererek sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. İlk olarak sektörü hareketlendirmek adına zaman zaman Hükümet tarafından gerçekleştirilen KDV indirimlerini değerlendiren Akbaş, geçen yıl bu indirimlerin 8 ay, bu yıl ise 3 ay uygulandığını hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu uygulamadan gerçek anlamda bir sonuç alınabilmesi için yüzde 8’lik KDV’nin sürekli olması gerekiyor. Tahmin edileceği gibi beyaz eşya ya da mobilya satışını indirim yapıldığı için gerçekleştiremezsiniz. Bu tamamen arz talep meselesidir. Bu kalemlerin satışı ihtiyaç dahilinde ya da ürünün bozulması halinde gerçekleşir. Ancak bu ürünlerin bozulmasını indirim dönemlerine denk getirebilmek çok zor. Bu nedenle halkımızın faydalanabilmesi, sektörün hareketlenebilmesi için indirimin kalıcı olması en büyük beklentimiz.”
KDV indiriminin kalıcı olması halinde devletin de çok ciddi kazanç elde edeceğine dikkat çeken Akbaş, bu sayede daha çok vergi tahsilatı gerçekleştirilebileceğini, kayıt dışının da önüne geçilerek devlet kasasına daha çok para gireceğine inandığını anlattı. Yüzde 18 KDV’nin zaman zaman kayıtdışına yol açabildiğini belirten Akbaş, “Maalesef birçok arkadaşımız fatura kesmek istese de alıcılar buna çok sıcak bakmıyor ve faturasız alışveriş için ısrarcı davranıyor. Bu durumda arkadaşlarımız zor durumda kalıyor. Bu sorunun da önüne geçilmiş olur” diye konuştu.
“Çadır ve branda sektörüne de indirim istiyoruz”
Komite bünyesinde yalnızca mobilyacıların bulunmadığını, çadır ve branda sektörünün de yer aldığını hatırlatan Yılmaz Akbaş, “Aslında birbirine yakın sektörler olmamıza rağmen bu sektörlerde KDV halen yüzde 18. Burada da bir düzenleme bekliyoruz” dedi. Mobilyanın içinde ne kadar metal varsa branda ve tente sektöründe de aynı oranda metal bulunduğunu, ağırlıklı kumaş kullanıldığını vurgulayan Akbaş, bu taleplerini her fırsatta dile getirdiklerini ve sonuç alıncaya kadar da dile getirmeye devam edeceklerini söyledi. Çadır ve branda sektörünün de oldukça geniş bir sektör olduğuna işaret eden Akbaş, “Yalnızca Mersin’de bu alanda çalışan 80’e yakın firma var. Bu firmalarımız yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye çapında düşünüldüğünde sektörün büyüklüğü daha da iyi anlaşılacaktır. Üstelik ihracat yapan firmalarımızın sayısı da az değil. Sağlanacak destek sonrası oluşacak ekonomik hareketlilik ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.
Aynı zamanda ürün alım ve satımında uygulanan KDV oranlarının farklı olmasının sıkıntısını yaşadıklarını da ifade eden Akbaş, “Branda ve tente sektöründe kumaşların alınışı yüzde 8 KDV ile olurken satış yüzde 18 KDV ile gerçekleşiyor. Bu da ciddi bir karmaşaya yol açıyor. Yapılacak düzenleme ile bu sorun da ortadan kaldırılacaktır” dedi.
“Hammadde fiyatları eski haline dönmeli”
Komite olarak hammadde fiyatlarındaki artış üzerine de çalıştıklarını ifade eden Yılmaz Akbaş, şu bilgileri verdi:
“Üyelerimizle bir araya gelerek bir taraftan sektör temsilcilerinin beklentilerini diğer taraftan da sorunlarımızı saptadık. Ardından TOBB’a iletilmek üzere bir rapor hazırladık. Bu raporda yer alan sorunlardan bir tanesi de hammadde fiyatlarındaki aşırı yükselmeydi. MDF olsun, sünger, metal aksamlar olsun hammaddenin tamamında döviz kurundaki dalgalanmalara paralel olarak son 1 – 1,5 ayda çok ciddi oranda artış yaşandı. Bu fiyat artışı dövize endeksli gösterilmesine rağmen döviz kurlarında aşağı yönlü hareketler fiyatlara yansımadı. Biz de konuyu komite olarak dillendirip TOBB’a taşıdık. Konu bu vesileyle ilgili makamlara taşındı ve denetimlerin yapılacağı söylentisi dahi etkili oldu. Çok geçmeden fiyat artışları yüzde 30’lara kadar geriledi.”
“Alışveriş Fuarına hazırlanıyoruz”
Komite olarak sektördeki satışları canlandırmaya yönelik projeler geliştirdiklerini de ifade eden Yılmaz Akbaş, bunun için bir Alışveriş Fuarı düşündüklerini anlattı. Konuyu MTSO Yönetimine taşıdıklarını ve konuya sıcak bakıldığını kaydeden Akbaş, Nisan ayı sonu ya da Mayıs ayı başında CNR Expo Fuar Merkezi’nde bir fuar planladıklarını söyledi. 12 No’lu Komite’nin önerisi olmasına rağmen bu kez yalnızca mobilya fuarı olması yerine beyaz eşya, perakende sektörü gibi ilgili diğer sektörlerle bir araya gelip ortak bir Alışveriş Fuarı düzenlemek istediklerini vurgulayan Akbaş, “Daha geniş kapsamlı bir katılım ile fuar ile sektörler arası sinerji oluşturmak istiyoruz. Fuar ziyaretçilerinin de burada aradığı tüm ürünleri bir arada bulabilmesini sağlayacağız” dedi.
Fuarların asli amacının sektör temsilcilerinin birbirini tanıması ve yeni ürünlerinin de tanıtımı olduğunu dile getiren Akbaş, “Ancak bu fuar öyle olmayacak. Burada hedef kitle direk alıcılar, yani halk. Yeni ürünlerimizi sektöre tanıtmak yerine burada yapacağımız indirimlerle satışlarımızı artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Aynı zamanda burada uygulayacakları indirimleri şehir içindeki mağazalarında da aynı dönemde devam ettireceklerini açıklayan Akbaş, bu sayede alışverişi kent genelinde canlandırabilmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
“Hakem heyetleri mahkeme öncesi bilirkişiye başvurmalı”
Son dönemlerde tüketici hakem heyetleriyle ilgili sıkıntı yaşadıklarına da değinen Yılmaz Akbaş, bu sorunları dile getirmek adına Yenişehir Tüketici Hakem Heyeti ile bir toplantı düzenleyerek çözüm yoluna gittiklerini söyledi. Tüketici Hakem Heyetlerininçalışabileceği yeteri kadar bilirkişi bulunmamasının sıkıntısının yaşandığını kaydeden Akbaş şöyle konuştu:
“Heyettegörev alanların elbette tüm ürünlere dair bilgi sahibi olmaları mümkün değil. Bu nedenle yalnızca tüketici şikayetlerini göz önünde bulundurup eğer karşı taraftan dacevap gelmediyseyanlış kararlar verebiliyorlar. Bu durumda firmaların ve markasının ismi zarar görüyor. Oysa ki doğru uygulama, heyetlerin her konuda yetkin bilirkişi havuzlarının olması. Bu konuda komite olarak biz destek vermeye hazırız. Yaşadığımız mağduriyeti toplantı sırasında anlattığımızda talebimiz yerinde bulundu. Önümüzdeki süreçte yapılacak uygulamalarda bizim tavsiye ettiğimiz yolun kullanılacağına inanıyorum.”
“Eğitime önem veriyoruz”
Hizmet sektöründe faaliyet gösterdiklerini ve Komite olarak kalifiye elemanın sektörde başarıyı nasıl etkilediğini de yakından bildiklerini kaydeden Yılmaz Akbaş, bu nedenle zaman zaman bu sorunun çözümü adına eğitimler düzenlediklerini anlattı. MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı aracılığıyla Mağazacılık ve Perakende Satış Eğitimi düzenlediklerini bildiren Akbaş, bu yöndeki çalışmaları önümüzdeki süreçte de tekrarlamak istediklerini söyledi.
İletişimin önemine de değinen Akbaş, üyeler arası iletişimi artırabilmek, sağlıklı ve hızlı iletişim kurabilmek düşüncesiyle tüm üye firmaların mail adresleri, telefon ve yetkili kişi isimlerini güncellediklerini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.