Mersin'den Kadın Kooperatifi Ev Sahipliğinde Mersin’deki Kadın Kooperatifleri Bir Araya Geldi

Önemli adım…

30 Mayıs 2024 Perşembe, 10:52
Mersin'den Kadın Kooperatifi Ev Sahipliğinde Mersin’deki Kadın Kooperatifleri Bir Araya Geldi
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, KEDV ve SİMURG ortaklığında yürütülen ‘Türkiye’deki Kadın Kooperatiflerinin Ağ Oluşturma Kapasitelerinin Güçlendirilmesi’ projesi kapsamında, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin organizasyonunda gerçekleştirilen ‘Mersin’de Kadın Kooperatifleri Buluşuyor’ toplantısında, Mersin’deki Kadın Kooperatifleri bir araya geldi. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer’in katılımıyla iki oturumda gerçekleşen toplantıda, kooperatifçilikte karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konuşulurken, KEDV Ağ Geliştirme ve Savunuculuk Yetkilisi Ayşe Temiztaş; sürdürülebilir iş birlikleri, kooperatifler arası güçlü bir iletişim ağının kurulması için bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
 
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ve Kadın Kooperatifleri Birliği (SİMURG) ortaklığında yürütülen ‘Türkiye’deki Kadın Kooperatiflerinin Ağ Oluşturma Kapasitelerinin Güçlendirilmesi’ projesi kapsamında, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin organizasyonunda gerçekleştirilen ‘Mersin’de Kadın Kooperatifleri Buluşuyor’ toplantısında, Mersin’deki Kadın Kooperatifleri bir araya geldi.
 
Moderatörlüğünü Mersinden Kadın Kooperatifi Ortağı Berrin Yorgun’un yaptığı toplantıya Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, kooperatif ortakları, KEDEV Ağ Geliştirme ve Savunuculuk Yetkilisi Ayşe Temiztaş ve hem merkez ilçelerde hem de Silifke, Anamur ve Mut’ta faaliyetlerini sürdüren 16 kadın kooperatifi katılım sağladı. Toplantının ilk bölümünde Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından projenin amacı ve temenniler, Aslı Durmuşoğlu’nun Mersinden Kadın Kooperatifi ile birlikte yürütmüş oldukları kurumsallaşma çalışmalarını anlatması, kooperatiflerin de kendilerini tanıtarak faaliyet alanlarını aktarmasıyla tamamlandı. İkinci bölümde ise KEDV Ağ Geliştirme ve Savunuculuk Yetkilisi Ayşe Temiztaş, sürdürülebilir iş birlikleri, kooperatifler arası güçlü bir iletişim ağının kurulması için bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
 
Seçer: “Projenin amacı, kooperatifler arasındaki iş birliğinin artırılması ve kalıcı hale getirilmesi”
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, ‘Türkiye’deki Kadın Kooperatiflerinin Ağ Oluşturma Kapasitelerinin Güçlendirilmesi’ projesi kapsamında kalıcı iş birliği oluşturmak için, Mersin’deki kadın kooperatifleri ile bir araya geldiklerini anlatarak, “Mersinden Kadın Kooperatifi olarak, projenin içerisinde Mersin’deki kadın kooperatifleri arasındaki iş birliğinin oluşması konusunda destek veriyoruz. Bu projenin amacı, kooperatifler arasındaki iş birliğinin artırılması ve bunun kalıcı hale getirilmesi. Toplantımızın sonucunda bir çıktı olacak. Kooperatiflerimizin mevcut durumları, beklentileri, sorunları konusunda veriler elimizde olacak ve bunlar raporlanacak. Bundan sonraki aşamada, iş birliği ağının oluşturulması konusunda KEDV ile birlikte bir çalışma olacak ve kooperatiflerimizin bu iş birliğinden sonra daha güçlü, sesini daha iyi duyurabilen bir yapı haline gelmesine katkı sunacağını düşünüyorum” dedi.
 
Bozdoğan: “Kooperatifler birleştikçe büyüyecekler”   
Mersinden Kadın Kooperatifi Kurucu Ortağı Eylem Bozdoğan, ‘Türkiye’deki Kadın Kooperatiflerinin Ağ Oluşturma Kapasitelerinin Güçlendirilmesi’ projesi konusunun daha önceden planladıkları faaliyet alanlarını kapsadığını ifade ederek, “Bizim için kooperatiflerin sürdürülebilirliğinin en önemli temellerinden bir tanesi, iş birliği yapabilmektir. Bunu tabii ki biz Türkiye genelinde yapmak istiyoruz, ancak önce yerelde başlamak gerektiğini düşünüyoruz. O yüzden bugün Mersin’de kurulmuş 23 kadın kooperatifinin 16’sıyla beraberiz. Bu birlikteliğimizin amacı da sürdürülebilir iş birliği ve iletişim sağlamak” dedi.
 
Bozdoğan, kooperatifler arası sağlanacak iş birliğinin büyüyerek, Türkiye genelindeki kadın kooperatiflerine faydalı olacağını sözlerine ekleyerek, “Kooperatifler birleştikçe büyüyecekler. Sürdürülebilirlikleri ve kurumsallaşmalarına bağlı. Bu amaçla da biz Mersinden Kadın Kooperatifi olarak öncülük yapmış oluyoruz”  diye konuştu.
 
Temiztaş: “Ağ oluşturma, esas olarak deneyim paylaşımı sağlıyor”
KEDV Ağ Geliştirme ve Savunuculuk Yetkilisi Ayşe Temiztaş, Mersin’deki kadın kooperatiflerinin öncelikli ihtiyaçlarını belirleyip çözüm önerileri getirdikleri ve bir eylem planı hazırlayarak planlama yapacakları iş birliğine dayalı bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade ederek,  “Mersinden Kadın Kooperatifi çok iyi çalışmalar sürdürüyor. Çok güçlü bir kooperatif ve onların çalışmalarından çok etkilendik. Kadın kooperatiflerinin tek başına yapamadıkları işleri, bir araya gelerek yapmalarının önünü açmak istiyoruz. Bunlar birbirinden bağımsız kooperatifler. Güçlenmek için birbirleriyle dayanışma içerisinde olabilirler” dedi.
 
Temiztaş, ağ oluşturmanın önemine de vurgu yaparak, “Ağ oluşturma esas olarak bilgi paylaşımı, deneyim paylaşımı, motivasyonlarını artırma, kendilerine bir ayna tutma olanağı da sağlıyor. Bir araya gelerek bunu daha kolaylıkla başarabiliyorlar. Ağların tüzel bir kimliği yok. Ağlar; bir platform, bir yapılanma, örgütlenme şekli, katılımcı, eşitlikçi, dayanışma temelli bir örgütlenme biçimidir. Onun için de burada bir araya gelerek birbirlerini güçlendirmelerini ve büyümelerini önemsiyoruz. Görünürlüklerinin bu yolla sağlanabileceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
Tol: “Deneyimi olan kooperatiflerden, bu deneyimleri öğrenmek çok önemli”
Silifke Taşeli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Esen Tuğba Tol,  “Gerçekten içimizde kooperatifle toplumsal fayda yaratmak adına bir istek var, ama bilgi edinme anlamında ülkede çok ciddi eksiklikler de var. Deneyimi olan kooperatiflerden, o deneyimleri öğrenmek çok önemli. Bir de üretim ve satış noktasında kooperatifler güç birliği yapabilirler. Birbirimizi tanımıyorduk. Şimdi bir ağ oluşturup da eğer bu yapılabilirse bence çok daha üretken, daha verimli olunur” dedi.
 
Durnaoğlu: “Kadın kooperatiflerinin böyle bir projede bir araya gelmelerini bekliyorduk”
Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Gül Durnaoğlu, uzun süredir kadın kooperatiflerinin böyle bir projede bir araya gelmelerini beklediklerini belirterek, “Biz kadın kooperatifleri son yıllarda hızlı bir şekilde kurulduk, ama bir o kadar da hızlı kapanma nedenlerimiz var. Bunların başında deneyimsizlik geliyor. Kooperatifin kuruluş amacından tutun, faaliyetlerin devam ettirilmesi, muhasebe, yasal sorumlulukların hepsi kooperatifleri ayakta tutabilecek süreçler. Bunları düşündüğünüzde, bizlerin bir araya gelip deneyim paylaşması bizim için önemliydi. KEDV ve Mersinden Kadın Kooperatifi’ne bizi bir araya getirdiği için teşekkür ederiz” dedi.
 
Tekin: “Bu toplantılar, yeni kurulmuş kooperatifler için çok verimli oluyor”
Ekomer Kadın Kooperatifi kurucu üyesi Pınar Tekin, “Bu tarz toplantılar, bizim gibi yeni kurulmuş kooperatifler için çok verimli oluyor. Uzun yıllar kooperatifçilik deneyimi yaşamış olan diğer kooperatiflerimizin nasıl işler yaptıklarını, neler ürettiklerini ve nasıl bir plan oluşturduklarını dinliyoruz. Hedeflerini ve gelecekte kendilerini nereye taşıyacakları gibi fikirleri ve deneyimleri bizlerle paylaşmaları, bizde yeni ufuklar açılıyor” ifadelerine yer verdi.
 
Mut: “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara verdiği destekler ortada”
Mut Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Hizmet Kooperatifi’nin Başkanı Gülsüm Kevser Mut, tüm kadın kooperatiflerinin bir araya gelerek deneyimlerini paylaştıkları toplantının çok faydalı olduğunu söyleyerek, “Meral Hanım’a ve Mersinden Kadın Kooperatifi’ne teşekkür ediyorum. Zaten bizim öncümüz, liderimiz. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyemizin de kadınlara vermiş olduğu destekler ortada. Dolayısıyla bu konuda zaten yapmalarını beklediğim, severek geldiğim, izlediğim ve bundan sonraki süreçte de takip edeceğim bir çalışma olacak” dedi.
 
Metin: “Bütün kadınların bir arada olması gereken bir toplantı”
Anamur Doğayı Konuşturan Kadın Kooperatifi Kurucu Başkanı Selma Metin ise, “Bütün kooperatiflerle bir araya geldik. Onların yaptığı işler konuşuldu. Üretimleri ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aldık. Olması gereken bir toplantıydı. Çok güzel bilgiler edindik. Çok güzel bir toplantı oldu, devamını diliyorum. Bütün kadınların bir arada olması gereken bir toplantı” diye konuştu.
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Sıcak Havalarda Nelere Dikkat Edilmeli, Uzm. Dr. Çat Açıkladı; “Bol Su Tüketin, Suyun Yerine Başka İçecekler Koymaya Çalışmayın”
69’undan Sonra Mersin Büyükşehir’in Ekipleri Sayesinde Yeniden Ayakta
Büyükşehir’in Programında Ressamlar Karageçit’in Doğal Güzelliklerini Tuvallere Aktardı
Tarsus Ticaret Borsası URGE Proje Takımı, Amerika- New York’ta Düzenlenecek Fancy Food Show Fuarı’na Katıldı
Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Tarafından Tarsus Genelinde Cadde Ve Bulvarlarda Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Tarafından Düzenlenen ‘Türkiye’nin Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ Listesinde Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nden 12 Firma Yer Aldı
Mersin’in Toroslar İlçesi Alsancak Mahallesinde Motosiklet Üzerinde Tabancayla Vurulan Salih Şahin Hastaneye Kaldırıldı
Mersin'in Tarsus ilçesi Çamalan bölgesi Alaman Mezarlığı Civarında Buğday Yüklü Tır Alev Aldı
Mersin Büyükşehir Sanatsal Etkinliklerle Çocukların Gelişimine Katkı Sunuyor
Başkan Seçer, Silifkeli Yurttaşlarla Buluştu: “Hizmetlerimizi Artırarak Devam Ettireceğiz”

Mersin Haber ,Mersin