Mersin’den Hintli Yatırımcılara Çağrı

Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i makamında ziyaret etti.

12 Temmuz 2019 Cuma, 13:09
Mersin’den Hintli Yatırımcılara Çağrı
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Başkan Seçer, en büyük arzularının Hindistan ile işbirliği yapmak olduğunu, özellikle kültürel işbirliğinin önemli olduğunu ifade ederek, “Kültürel işbirliğinin ve ülkeler arası iletişimin kuvvetli olması başta ekonomi olmak üzere birçok alanda da işbirliğini kuvvetlendirir diye düşünüyorum. İletişim ve diyalog ülkeler arasındaki çok büyütülen sorunları küçücük bir nokta haline getirebilir” dedi.
Mersin’de kuracakları İleri Teknoloji Kampüsü için Hintlileri Mersin’e işbirliğine davet eden Seçer, “Ben seçimlerde, seçim bildirgemde verdiğim vaatlerde en ön sıraya aldığım konu; Mersin’e İleri Teknoloji Kampüsü oluşturmaktı. Bir Silikon Vadisi Modeli’ni Türkiye’de Mersin’e uyarlamak. Sanıyorum Hindistan’ın da özelikle yurtdışında yaşayan, ileri teknoloji konusunda, yazılım, kodlama, robotik teknolojiler konusunda önemli kadroları, yani vatandaşlarını Hindistan’a çekmek için adımlar atıyorlar. Bu sebeple Mersin’de böyle bir işbirliğine de gidilebilir diye düşünüyorum” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Hindistanlı yatırımcıları Mersin’e davet ederek, işbirliğine çağırdı. Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya’ı makamında ağırlayan Başkan Seçer, “Kültürel işbirliğinin ve ülkeler arası iletişimin kuvvetli olması başta ekonomi olmak üzere birçok alanda da işbirliğini kuvvetlendirir diye düşünüyorum. İletişim ve diyalog ülkeler arasındaki çok büyütülen sorunları küçücük bir nokta haline getirebilir” dedi. Seçer, Hindistan’ın uygun görülen bir kenti ile Mersin’in kardeş şehir olması gerektiği üzerinde dururken, İleri Teknoloji Kampüsü için de Hintliler’i Mersin’de işbirliğine davet etti.
Başkan Seçer: “Hindistan ile işbirliği yapmak en büyük arzumuz”
İlk defa Mersin’e gelen Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya’ı Mersin’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Seçer,“Hindistan bizler için çok önemli bir ülke. Değerli bir halk. Farklı etnisiteli, farklı dinli, farklı dilli, farklı kültürlü bir ülke. Tüm dünyada olduğu gibi biz Türkler, Hindistan’ın muazzam ekonomik ve teknolojik gelişmesini yakından izliyoruz. Tabi ki Hindistan ile işbirliği yapmak ülke olarak en büyük arzumuzdur. Yükselen ekonomisi ve önemli özellikleri ile yapacağımız işbirlikleri sayesinde, karşılıklı olarak önemli avantajlar yaratabiliriz diye düşünüyorum. Tabi ki bunun kararını Ankara’daki merkezi yönetim vermek durumunda. Ben Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu kanaatteyim. Kentimle Hindistan arasında işbirliğine de açık ve hazırız. Zira Mersin yabancı yatırımlara da önemli imkânlar sağlayan bir şehirdir” dedi.
“Dağı, ormanı ve birçok doğal güzellikleriyle çok şirin bir kentimiz var”
Mersin’in önemli bir transit liman kenti olduğunu belirten Başkan Seçer, “Dünyanın birçok yerinden Mersin’e gelen yükler burada karayolu vasıtasıyla Ortadoğu’ya, Kafkaslar’a bu hinterlantta birçok ülkeye transfer edilme imkânına sahip. Tarihi ve kültürel birikimimiz oldukça iyi. Farklı semavi dinlere, inanç gruplarına, medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölge burası. Bu tarihi ve kültürel güzelliklerinin ve zenginliklerinin yanı sıra doğal güzelliklere de sahibiz. Akdeniz’e kıyısı olan çok şirin bir şehiriz. Belki de dünyanın en yakışıklı dağları Toroslar’ın eteklerinde bir şehiriz. Kısacası dağı, ormanı ve birçok doğal güzellikleriyle gerçekten çok şirin bir kentimiz var. Böyle bir kentin belediye başkanı olmak da benim için ayrı bir gurur meselesi” diye konuştu.
Hintli zengin ailelere Mersin’de düğün çağrısı
Başkan Seçer, Mersin’de tarım ve sanayi sektörlerinin kente önemli bir zenginlik kattığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Mersin özellikle katma değeri yüksek tarımsal üretimin olduğu bir bölge. Meyvecilik ve sebzecilik en önemli üretim kalemlerimiz. Sanayi tesislerimiz kentimize önemli bir ekonomik zenginlik katıyor. Önemli bir istihdam alanı yaratıyor. İşte bütün bunların birikimi de burada bir lojistik sektörünü ortaya çıkarıyor. Yani burada her şey var. Tüm dünyanın yatırımcılarına cazip gelecek bir bölge. Eminim ki buraya yapılan yatırımlar mutlaka yatırımcıyı sevindirecek, karşılık bulacaktır. Bu sebeple Hintli yatırımcıların da bölgeye yatırım yapmasını arzu ederim. Bu konuda da belediye başkanı olarak onlara yardımcı olmaya hazırım. Son zamanlarda Türkiye’de haberlerde sıkça duyduğum bir konu var. Hindistan’ın ünlü ve zengin aileleri çocuklarına burada düğün yapıyorlar. Genelde Ege’yi, Batı Akdeniz’i ve Antalya’yı tercih ediyorlar. Onları Mersin’de düğün yapmaya ve güzelliklerini görmeye devam ediyorum.”
Seçer’den kardeş şehir olma teklifi
Hindistan’ın bir şehri ile Mersin’i kardeş şehir yapma isteklerinden söz eden Seçer, “Hindistan’da Mersin’in özelliklerine uygun bir kentle de kardeş şehir olmayı arzu ederiz. Bu konuda gerekli görüşmeler heyetlerimizce yapılabilir. Bu süreçte böyle bir karara varabiliriz” diye belirtti.
“İleri Teknoloji Kampüsü konusunda işbirliğine gidilebilir”
Hindistan’ın ileri teknoloji konusunda dünyada sayılı ülkelerden biri olmasından bahseden Seçer, Mersin’de kuracakları İleri Teknoloji Kampüsü için Hintlileri Mersin’e işbirliğine davet etti. Seçer, “Ben yeni bir belediye başkanıyım. Henüz 3 ay önce belediye başkanı seçildim ve ilk belediye başkanlığı deneyimim olacak. Ancak daha önce 8 yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türk parlamentosunda görev yapmış deneyimli bir siyasetçiyim. Ben seçimlerde, seçim bildirgemde, yani vatandaşlarımıza verdiğim vaatlerde en ön sıraya aldığım konu; Mersin’e İleri Teknoloji Kampüsü oluşturmaktı. Bir Silikon Vadisi Modeli’ni Türkiye’de Mersin’e uyarlamak. Sanıyorum Hindistan’ın da özelikle yurtdışında yaşayan, ileri teknoloji konusunda, yazılım, kodlama, robotik teknolojiler konusunda önemli kadroları, yani vatandaşlarını Hindistan’a çekmek için adımlar atıyorlar. Bu sebeple Mersin’de böyle bir işbirliğine de gidilebilir diye düşünüyorum” dedi.
Seçer’den ekonomik ve kültürel işbirliği vurgusu
Hindistan ve Mersin arasında ekonomik ve kültürel bir işbirliği kurulması gerektiğini dile getiren Seçer, “Büyükelçi’nin özellikle Türkiye ve Hindistan arasında öncelediği 3 başlıktan bir tanesi güvenlik. Tabi bu daha çok merkezi hükümetle Hindistan hükümeti arasında karşılıklı değerlendirilebilecek bir konu. Ama diğer iki başlık bizim kentimizle de değerlendirilebilir. Ekonomik ve kültürel işbirliği olabilir. Sayın Büyükelçi’nin Mersin’de yapılacak ticarette önceleyeceği sektörlerin başında tabi ki kendi ülkesindeki iş insanlarına, şirketlerine bir öneri olarak götürebileceği, özellikle tarım ürünleri ihracatımız önemli olabilir. Bazı sanayi ürünleri üretimimiz buradan ihraç edilebilir. Bu her iki ülke arasındaki belirli dinamiklere bakılarak yapılmasında fayda var. Elbette ki bizim ihtiyacımız olan ve Hindistan’dan sağlayabileceğimiz ürünler konusunda ithalat yönünde bir talebimiz olabilir. Kendilerince ithal kalemlerinin ve Mersin’de üretilen bazı ürünlerin alımı yönünde öncelikleri olabilir diye düşünüyorum. Daha çok bizim onların ileri teknoloji konusundaki üretimlerinden faydalanma imkânımız olabilir” diye konuştu.
“Önemli olan iki ülke halklarını bir araya getirmek”
Hedeflerinin iki ülke halklarını bir araya getirmek ve onların birbirleriyle iletişim kurmalarını, birbirlerini daha iyi tanımalarını ve daha sonra da farklı ilişkilerinin önünü açmasını sağlamak olmaları gerektiğini ifade eden Seçer, “Belki şehirlerarası ilişkinin daha ötesinde bir kardeş şehir konseptinin dışında bölgesel bir işbirliğinin oluşturulabilmesi daha yararlı olabilir. Bu konu üzerinde çalışmak lazım. Kültürel işbirliğine de kent olarak açığız. Burada yapılabilecek ve Hindistan ya da farklı ülkelerden gelecek misafirlerle yapılacak etkinliklerde onlara da yönelik davetlerimizin olması önemlidir. Bunun karşılığında kendilerinin de kültürel işbirliği için yapacağı teklife açık olduğumuz belirtmek istiyorum. Farklı alanlarda olabilir. Önemli olan iki ülke halklarını bir araya getirmek, onların birbirleriyle iletişim kurmalarını, birbirlerini daha iyi tanımalarını ve daha sonra da farklı ilişkilerinin önünü açmasını sağlamak olmalı. Kültürel işbirliğinin ve ülkeler arası iletişimin kuvvetli olması başta ekonomi olmak üzere birçok alanda da işbirliğini kuvvetlendirir diye düşünüyorum. İletişim ve diyalog ülkeler arasındaki çok büyütülen sorunları küçücük bir nokta haline getirebilir” dedi.
Büyükelçi Bhattacharyya: “Mersin’in fanlarından biri oldum”
Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya ise Doğu Akdeniz Bölgesi’ne gerçekleştirdiği ilk ziyareti olduğundan söz ederek, “2 gün Hatay’da geçirdim. Hatay ve Hindistan arasında dini ve kültürel bir bağ bulunmaktadır. Dün geldim Mersin’e. Tarsus ve Silifke ziyaretlerinde bulunma şansım oldu. Gelmişken de Mersin’in güzel tantunisinin tadına baktım ve Mersin’in fanlarından biri oldum diyebilirim. Evimde gibi hissettim. Hava şartları da Mersin ve Hindistan arasında oldukça benzerlik gösteriyor. Hatay’la ilgili geçmişle ilgili çok fazla bağ görsem de geleceğin Adana-Mersin ve Hindistan arasında daha fazla bağlar getireceğine inanıyorum” diye konuştu.
“Türkiye bizim en fazla ticaret yaptığımız altıncı ülke”
Ekonomi, ticaret, bilimsel değişim ve yazılım anlamlarında karşılıklı değişim ve işbirliğine hazır olduklarını sözlerine ekleyen Büyükelçi Bhattacharyya,“Türkiye ile ilgili çok iyi bir karşılıklı anlayış ve işbirliğimiz var. Başbakanım der ki, ‘Hindistan ve Türkiye 21. yüzyılın her anlamda ortağı.’ Biz 3 noktada işbirliğini öngörüyoruz. Birincisi Ankara’da liderler seviyesinde siyasi güvenlik anlamında çok ciddi bir işbirliği mevcut. Mecliste daha önce milletvekilliği yaptınız. Karşılıklı bu anlayışın farkındasınızdır. İkincisi de ekonomik bir öncülük. Beni Mersin’e getiren şeylerin başında da bu geliyordur. Üçüncü de kültürel olarak ve bu konuda da bir şeyler yapmak isteriz” dedi.
Mersin Uluslararası Limanı’nı ziyaretinde lojistik yapıları, yeterlilikleri, limanın yapısı ve bina olarak çok etkilendiğinin altını çizen Bhattacharyya,“Ticaret hacmi olarak 8.5 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var Türkiye ve Hindistan olarak. Türkiye de ihracat konusunda bizim en fazla ticaret yaptığımız altıncı ülkedir. Altıncı sıranın küçük bir bölümü de Mersin’den geliyor ihracat olarak ve bunu daha da geliştirme niyetindeyiz. Mersin ve Adana bölgesinde çok daha fazla ticaret yapma niyetindeyiz. Bazıları tarım ürünleri üzerine olabilir. Şu andaki işbirliğimizden çok daha büyük bir işbirliği potansiyelimiz olduğunu öngörüyoruz. Benim işim de bu büyük iş adamlarını bir araya getirip el sıkışmalarını, anlaşma yapmalarını sağlamak” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tarsus Üniversitesi, 2025 Dünya Üniversite Sıralaması Listesine Girdi
ÇORLUSPOR TEKNİK DİREKTÖRÜ SİLAHLI SALDIRI SONUCU YAŞAMINI YİTİRDİ
Mersin, Adana, Kahramanmaraş, ve Gaziantep İçin Kar Yağışı Uyarısı
MERSİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR EROL YAŞAR, MEZUN OLDUGU LİSEDE ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
Doğu Akdeniz’de Fırtına Uyarısı
TARSUS'TA ŞEHİT ÖĞRETMENLER KABRİ BAŞINDA DUALARLA ANILDI
“Öncelik Yayanın Öncelik Hayatın, Yayalar Kırmızı Çizgimiz”
MEZİTLİ’DE KADINLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
BAŞKAN BOLTAÇ'TAN BAŞKAN TUNCER'İ ZİYARET ETTİ
GÜLNAR KAYMAKAMI YAKTI'YA ÖĞRETMENLERDEN ZİYARET

Mersin Haber ,Mersin