Mersin'de Uluslararası Satranç Turnuvası Heyecanı Başlıyor, Turnuva 9-15 Eylül Arası

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu işbirliğiyle bu yıl 3.’sü gerçekleştirilecek olan ‘Uluslararası Mersin Satranç Turnuvası’nın basın toplantısını gerçekleştirdi.

10 Eylül 2018 Pazartesi, 12:27
Mersin'de Uluslararası Satranç Turnuvası Heyecanı Başlıyor, Turnuva 9-15 Eylül Arası
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
9-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan turnuvaya 10 ülkeden yaklaşık 300 sporcunun katılması bekleniyor. Turnuvada başarı elde etmiş sporculara da toplam 51 bin 850 TL ödül dağıtılacak.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından gerçekleştirilen 3. Uluslararası Mersin Satranç Turnuvası’nın basın toplantısına,Türkiye Satranç Federasyonu As Başkanı Halil Hilmi Darı, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Demirtaş, turnuvada mücadele edecek olan sporculardan Burcu Melis Temel ile Mersad Khodasheas ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Başkan Kocamaz: “Hayat İle Satranç Oyunu Arasında Çok Yakın Bir Benzerlik İlişki Vardır”
Böyle bir turnuvanın üçüncü kez Mersin’de düzenleniyor olmasından onur ve gurur duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz,“Biliyoruz ki spor her şeyden önce insanın kendisiyle barışmasıdır. Ruhunu ve bedenini terbiye edip ufkunu kardeşliğe, dostluğa çevirmesidir. Sporun sadece insan sağlığına değil, toplum ruhuna da çok olumlu etkilerinin olduğunun bilinciyle Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’i markalaşmış bir spor kenti yapma yolunda kararlı adımlarla ilerliyoruz ve her alanda olduğu gibi sportif faaliyetlerde de ilkleri gerçekleştirerek 7’den 77’ye yerelden uluslararası camiaya kadar tüm dünyada, şehrimizi büyük bir onurla temsil ediyoruz”dedi.
Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldikleri günden itibaren birçok farklı spor dalında organizasyonlar düzenlemeye başladıklarını ve sporun her dalına önem verdiklerini vurgulayan Başkan Kocamaz,“Sporun her alanındaki özverili çalışmalarımızı, bir zekâ oyunu olmakla birlikte insanı durmadan geliştiren bir derinliğe sahip olan satrançta da gösteriyoruz.Çünkü insanoğlunun yaşamış olduğu hayat ile satranç oyunu arasında çok yakın bir benzerlik ilişki vardır. İnsanın, kısa ve uzun vadede gelecek ile ilgili atacağı adımlar veya alacağı kararlar, satranç oyuncularının oyun sırasındaki karar, taktik ve hamleleriyle paralellik taşımaktadır. Satrançta oyuncular nasıl bir sonraki ve hatta daha sonraki hamlelerin sonuçlarını iyice düşünmek zorundalarsa, insan alacağı kararlarda da aynı hassasiyeti göstermelidir”şeklinde konuştu.
“Önce Düşün, Sonra Oyna”
Ülkemizde satranç eğitiminin yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Kocamaz,“İlköğretim okullarında bu yönde yapılan çalışmalar sevindiricidir. Çünkü satranç, çocuklarımızı ve gençlerimizi, zihinsel ve sosyal açıdan geliştiren bir spor dalı olma özelliği taşımaktadır. Satrançtaki‘Önce düşün, sonra oyna’ilkesi, çocuklarımızın ve gençlerimizin alacakları kararlar ve atacakları adımlar öncesinde gerektiği gibi düşünmelerini sağlarken, acele ederek yanlış atılımlar içerisinde olmalarını önleyecektir. Yapılan bilimsel araştırmalar, satrancın genel başarı düzeyini arttırdığını da göstermektedir. Çünkü satranç sporu, kişide konsantrasyon, dikkat ve odaklanmayı sağladığı gibi, ileri düşünme yeteneği ve analiz kabiliyetini de arttırmaktadır. Türk kültüründe önemli bir yeri olan satrancı yeni nesillere de erken yaşta öğretmeli, bu bilinci daha da yaygınlaştırmalıyız. Bu bağlamda Satranç Milli Takımımızın uluslararası arenada kazandığı başarılar, bizleri de gururlandırmakta ve sevindirmektedir. Geçen yıl yapılan Dünya Takımlar Şampiyonası’nda A Milli Takımımız, Türk satranç tarihinin en büyük başarısını elde ederek dünya 5.’si olmuştur. İnşallah, bu sporun daha da yaygınlaşması ve bizlerin vereceği destekle, ülkemizin başarı çıtası daha da yükselecektir”ifadelerini kullandı.
“En yüksek ödül miktarı, Mersin Satranç Turnuvasında”
Turnuva’nınTürkiye’deki reyting ortalaması en yüksek olan turnuva özelliğini taşıdığından bahseden Başkan Kocamaz,“Ayrıca Türkiye genelindeki satranç turnuvalarında dağıtılan en yüksek ödül miktarı, Mersin Satranç Turnuvası’nda verilmektedir. Turnuvamız, satrançta kategori atlama anlamına gelen norm almak isteyen sporcular için de önemli fırsat sunmaktadır. İran’dan Asya Gençler Şampiyonu sporcumuzun da yer alacağı turnuvada ayrıca Mersinli 6 milli sporcumuz da mücadele edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, turnuvaya katılan tüm sporculara başarılar dilerken, turnuvada emeği geçenlere teşekkür eder, tüm katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunarım”dedi.
As Başkan Darı: “Mersin son dönemde Türkiye’de yıldızı parlayan bir ilimiz”
Türkiye Satranç Federasyonu As Başkanı Halil Hilmi Darı ise organizasyon hakkında kısa bilgiler vererek konuşmasına başladı ve“Mersin Satranç Turnuvası, Türkiye’deki birçok turnuva içerisinde çok yüksek bir kaliteye sahip. Çok iyi sporcular bu turnuvaya katılıyor. Turnuvadaki beklentilerimiz genelde bizim kendi Türk sporcularımızın puan almaları ve kaliteli bir platformda yarışmaları. Ben bu turnuva için bize katkı sunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’a çok teşekkür ediyorum. Mersin son dönemde Türkiye’de yıldızı parlayan bir ilimiz. Hem dikey hem de yatay gelişimde oldukça başarılı bir ilimiz. Bu konuda da bu başarıyı sağlayan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz”diye belirtti.
Ayrıca turnuvada mücadele edecek olan sporculardan Burcu Melis Temel ile Mersad Khodasheas da birer konuşma yaparak, turnuvaya ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini ilettiler.
Turnuva, Kongre ve Sergi Sarayı’nda oynanacak
3. Uluslararası Mersin Satranç Turnuvası ülkemizdebu yıl düzenlenen turnuvalar içerisinde en yüksek oyuncu ortalaması ile ilk sıralarda yer alıyor. Turnuva, satrancın başkenti olan Mersin’de, Kongre ve Sergi Sarayında oynanacak. Geçtiğimiz yıl 2.’si yapılan turnuvada iki IM (Uluslararası Usta) Normu çıktı ve iki Türk sporcu bu normları aldı. Turnuva A ve B olmak üzere iki kategoride gerçekleşecek. Toplam 51 bin 850 TL ödül dağıtılacak olup, A Kategorisinde birincilik ödülü 7 bin TL, B kategorisinde ise birincilik ödülü 2 bin TL. Turnuvaya şu ana kadar 5 Uluslararası Büyük Usta (GM), 2 Uluslararası Kadın Usta (WGM) 7 Uluslararası Usta, 2 Fide Usta (FM), 1 Bayan Fide Usta (WFM), 4 CM olmak üzere 21 unvanlı sporcu bulunuyor. Turnuvaya, Türkmenistan, Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, Moldova, İran, KKTC, Suriye, Gürcistan ve Türkiye olmak üzere 10 ülke sporcusu kayıt yaptırdı. 16 masada canlı yayın yapılacak olup, maçlar dünyanın her yerinden izlenebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti

Mersin Haber ,Mersin